Kompassi kohti Espanjaa -blogi: Uudenlaista rytmittämistä

Kompassi kohti Espanjaa
Vilukissalle turhan raaka keli, kun maali sijaitsi yli 2000 metrin korkeudessa.
Lukulistalle
ClosePlease login

Parin kuukautta kestänyt poutajakso on päättynyt ja vettä on tullut senkin edestä. Kaiken kruunasi La Calima, joka toi Saharan hiekat suoraan kotiovelle ja värjäsi taivaan punertavaksi. Uutisissakin suositeltiin kasvomaskin pitämistä pihalla, kun ilmanlaatu oli niin huono. Vesisade onneksi pesi hiekat ja ilmanlaatukin parani nopeasti.

Treenit ovat pyörineet ohjelman mukaisesti ja kevennetty viikkokin on tullut vietettyä. Harjoituksissa olen pyrkinyt rytmittämään suunnistusta enemmän eli välillä intensiivisiä suunnistuspäiviä seuraa pari suunnistuksetonta päivää. Tämä sen johdosta, että lähimaastot alkavat olemaan koluttu puhki ja uusia ärsykkeitä on vaikea saada näistä maastoista. Suunnistuksettomille päiville olen ottanut ohjelmaan enemmän polkujuoksua isommilla nousumetreillä. Tavoitteena oli virittää kroppaa kohti treenijakson lopussa odottavaa polkujuoksukisaa.

Ultra Sierra Nevada

Treenijakso huipentui siis Ultra Sierra Nevadan lyhimmälle matkalle, joka oli pituudelta melkein 25 kilometriä. Reittiprofiili oli lopulta aika mukava. Ensimmäiset 12 kilsaa, pääsääntöisesti pienempiä polkuja pitkin, sisälsi noin 1300 nousumetriä. Loppupuoliskolla oli sitten enemmän asfalttia ja loivaa nousua. Loppuun oli säästetty “vain” 600 metriä nousua. Tarkoitus oli päästä hyvävoimaisena tuohon puolivälin juomapaikalle ja kiristää asfalttiosuuden alkaessa.

Suunnitelmat on onneksi tehty rikottaviksi. Alkuvauhti oli julmaa heti alusta alkaen, mutta tasaantui ensimmäisen mäen alkaessa. Omaa paikkaa ryhmässä piti hakea huomattavasti normaalia enemmän, kun kanssakilpailijoiden tasosta ei ollut mitään tietoa. Halusin vältellä itselleni ylivauhtista juoksua mahdollisimman kauan, jotta jaksaisin kiristää tuon puolivälin helpomman osuuden alkaessa. 

Parin sattumuksen kautta ajauduin kuitenkin jo alkumatkasta keulille ja oma vauhti kasvoi turhankin paljon. Kävelypätkät olivat lihaksistolle kuitenkin pahimpia, kun normaalisti välttelen kävelyä viimeiseen asti. Juomapaikalla olimme kolmen ryhmässä, josta voittaja jatkoi omaa vauhtiaan asfalttiosuuden alkaessa. Itsellä askelfrekvenssi ei kasvanut tippaakaan ja askelpituuskin tuntui vaan lyhenevän kulman pienentyessä. Taistelin lopulta itseni kolmannelle sijalle, johon voin olla tyytyväinen tässä vaiheessa kautta.

Kahden viikon “polkusatsaus” oli aivan liian lyhyt tuollaisen kisan vaatimuksiin, mutta omalle mielelle se teki hyvää. Nyt voi palata takaisin täysipäiväiseen suunnistamiseen ja aloittaa tulevien kisojen ennakkosuunnitelmat.

Poikkeama Espanjasta

Seuraavalle treenijaksolle osuu suunnistusseuramme kevätleiri Ruotsissa 10mila-viestin harjoitusmaastoissa. Tuntuu jopa oudolta, että kohta pitäisi jaksaa nostaa polvea pohjoismaisissa maastoissa. Leirin jälkeen onkin hyvä vetää pakettiin aiempaa harjoittelua ja suunnitella ohjelma uudelleen, jos tulos ei ole sitä mitä on haluttu. Pitää tässäkin välissä kuitenkin muistaa, ettei vedä liian suoria johtopäätöksiä parista kisasta, ilman kunnollista totuttautumista “uuteen” maastopohjaan.

P.S. Espanjassa oli muuten kuljetuspuolella parin viikon lakko koskien korkeita menovesien hintoja. Tämän vaikutuksesta hallitus on päättänyt laskea menovesien hintoja ja alennus on 20 senttiä litralta ainakin kesäkuun loppuun saakka. Täällä osataan toimia, kun siihen on syitä!

 

Kevyen viikon malliviikko

PäiväAamupäiväIltapäivä
Malepolepo
Tijuoksu PK2 60 minlepo
Kesuunnistus VK 3 x 8 minmäkijuoksu 14 x 1 min VK/MK
Tojuoksu poluilla PK1 90 min(tutustuminen kisareittiin)lepo
Peleposuunnistus PK1 45 min
Lalepojuoksutekniikkaa 20 min
SuUltra Sierra Nevada 134 minlepo

 

Lue myös:

Blogi: Kompassi kohti Espanjaa – kisat rikkoneet rutiineja

Blogi: Kompassi kohti Espanjaa – kohti kisakautta

Blogi: Kompassi kohti Espanjaa

 

Blogi Samu Heiska

Vastaa