Blogi: Kompassi kohti Espanjaa – kisat rikkoneet rutiineja

samu heiska
Ajomatkat on hyvä rikkoa suunnistuksen merkeissä.
Lukulistalle
ClosePlease login

Nyt oli aika jättää Andalusian hiekat taakse ja suunnistaa toisiin kohteisiin.

Kokonaisuutena Andalusiassa vietetty aika oli varsin positiivinen. Jalat saivat nousujohteisesti lisää iskutusta ja edellisessä kirjoituksessa mainittu tyyppivammakin paranee päivä päivältä. Aurinkokin taisi paistaa jokaisena päivänä edes hetken pilvettömältä taivaalta, mikä nostaa väkisinkin suupielet hymyyn, kun miettii asiaa näin jälkikäteen. Tulipa myös Atlantin merivesikin korkattua surffauksen merkeissä.

Barbatesta matka jatkui suunnistusseuramme kevätleirille Punta Umbriaan. Leirin päätavoitteena oli saada yösuunnistusrutiineja kohdilleen ennen kevään suurta klassikkoa, 10mila-viestiä. Toinen tärkeä asia leirillä oli myös ryhmähengen luominen, kun viimeisestä yhteisestä isommasta leiristä oli kulunut aivan liian kauan aikaa. Itse maastot kuuluvat samaan kategoriaan Barbaten maastojen kanssa eli pehmeää ja suhteellisen tasaista.

 

Kisat rikkoneet rutiineja

Kisoja on ollut nyt kolmena viikonloppuna, kaikki erityyppisissä maastoissa. Tarjolla on ollut pehmeää hiekkapohjaista maastoa, kuin myös kovempi pohjaista maastoa isommilla nousumetreillä. Suunnistusteknisesti maastot ovat olleet varsin kilttejä, eikä pienipiirteisyyttä ole esiintynyt kovinkaan paljoa. Juurikin isommissa kisoissa pohja on ollut suhteellisen kova, mikä vaatisi totuttautumiseen muutakin kuin lyhyen mallisuunnistuksen, joka yleensä Espanjassa sijaitsee varsin erilaisessa maastonosassa. Oma suorittaminen jäikin aika vaisuksi näissä kisoissa, joista enemmän seuraavassa Suunnistaja-lehdessä.

Viimeisten kisojen ajan majoituimme paikallisen perheen tarjoamassa huoneessa. Emäntä itse ei puhunut juurikaan englantia, joten tyydyimme keskustelemaan käännöskoneiden avustuksella. Ehkä senkin takia keskustelut olivat usein lyhyitä ja ytimekkäitä, eikä varsinaista pitempää dialogia päässyt syntymään. Ainakin oma huoneemme tuli tutuksi tuona ajanjaksona, mutta saimmepa taas uuden kokemuksen!

Välimeri ja uudet haasteet

Treenijaksokin on vaihtunut ja tehoja esiintyy jo runsaammin. Tiistaisin jopa nykyisten trendien mukaisesti tupla-vk-harjoitus, joista toinen suunnistaen. Nyt onkin tarkoitus saada tehollista juoksua ja suunnistusta hiljalleen kasvatettua, ettei kevään kisat pääse yllättämään niin sanotusti trikoot kintuissa. Kestävyys- sekä voimaominaisuuksia ylläpidän yhden treeni viikkotahdilla, millä tarkoitan kestävyysominaisuuksissa yhtä painotettua pidempää kynnysharjoitusta. Muuten harjoittelu tähtää palautumiseen tehopäivien välillä.

Tämä jakso on tarkoitus pysyä vielä pehmeäpohjaisissa suunnistusmaastoissa, joten kohteena on suunnistajille kevätleireistä myöskin tuttu kohde eli Alicante ja tarkemmin paikannettuna Guardamar del Segura. Suunnistusmaastot ovat samankaltaisia Andalusian rantakohteisiin verrattuna, mutta lyhyen ajomatkan päässä sijaitsee taidollisesti erilaisia maastoja. Jakson kruunaa Ultra Sierra Nevada -polkujuoksukilpailu, jossa juoksen 25 kilometrin matkan. Taitaa olla luvassa ihan kiitettävästi noususummaa. Perhosia alkaa kerääntyä mahaan jo nyt, vaikka kisoihin on vielä runsaasti aikaa. Pelottaa valmiiksi kisojen alkuvauhti ja pitempi yhtämittainen nousuosuus. Vaikka muuten olosuhteet ovat olleet priimaa, niin tuota kisaa ajatellen olisi ollut mukava rallatella juoksumatolla kulman kanssa vähän pidempiä treenejä. Noh, ei muuta kun naattimaan!

 

Maaliskuun malliviikko

PäiväAamupäiväIltapäivä
Malepopyöräily PK1 100 min
Tisuunnistusvedot 5 x 10 min VK1 juoksu VK2 8 x 1 km
Kesuunnistus PK1 80 min (väylä)juoksu PK1 30 min + voima 30 min
Tojuoksu TV PK2 10km (kontrollitesti)mäkivedot 7 x 3 min VK/MK
Pesuunnistus PK1 (suuntaharjoitus) 60 min + verkat pyörällä juoksu PK2 45 min + ruskot
Lajuoksu PK2 60 min + suunnistus 40 min VKpyöräily PK1 60 min
Sujuoksu poluilla 150 min PKlepo

 

Lue myös:

Blogi: Kompassi kohti Espanjaa -kohti kisakautta

Blogi: Kompassi kohti Espanjaa

 

Blogiteksti Samu Heiska

 

Vastaa