Nuorten Jukola, Kompassi-tapahtuma ja Inov-8 – superiakin superimpi viikonloppu 

Nuorten super viikonloppuna käytiin tiukkoja takaa ajokamppailuja metsän siimeksessä. Kuva Tessa Salmia.
Lukulistalle
ClosePlease login

Autolta kisakeskukseen kävellessä saattoi aistia jännittyneen tunnelman. Mikko Reitin tuttu kuuluttajan ääni kantautui korviin jo ennen kuin silmien edessä avartui laaja nurmikenttä. Vilinää ja vilskettä – sitä todella oli.

Nuoria suunnistajia juoksi ristiin rastiin valmistautuen päivän koitokseen, maalisuoran varteen ryhmittäytynyt huoltajien joukko vaihtoi kuulumisia keskenään ja kisaravintolasta leijailevat tuoksut saivat vatsan kurnimaan.

Nuorten superviikonloppu kokosi kolmatta kertaa ikinä nuoret suunnistajat samaan paikkaan, tällä kertaa Hyvinkäälle. Suunnistushupia riitti Sveitsin ulkoilualueella kahden päivän verran. Lauantaina päästiin nauttimaan suurviestin tunnelmasta Nuorten Jukolan merkeissä ja sunnuntaina kirmattiin iästä riippuen joko Valtakunnallisessa Kompassi-tapahtumassa kerrostalojen lomassa tai INOV-8 -liigan finaalissa metsän siimeksessä.

Harvoin nuoret pääsevät juoksemaan yhtä kannustavan yleisön eteen.

Etelässä asuville suunnistajille suuri valtakunnallinen tapahtuma oli ehdoton, mutta onneksi moni saapui Hyvinkäälle myös kaukaa pohjoisesta asti. Mikä siis tekee Superviikonlopusta vetonaulan nuorille suunnistajille? Vastaus ei ole yksiselitteinen, sillä jokaisella on varmasti omat syynsä tapahtumaan osallistumiselle. Voisi kuitenkin veikata, että näillä kahdella asialla on merkitystä: kaverit ja kisafiilis!

Mikä olisikaan hauskempaa kuin tavata kaukana asuvia suunnistuskavereita pitkästä aikaa! Kisafiiliskin Superviikonlopussa oli taattu. Kannustusjoukkoja saapui paikanpäälle huikea määrä ja maalisuoran varressa kaikuivat tsemppihuudot loppukiritaisteluita ratkoville suunnistajille. Harvoin nuoret pääsevät juoksemaan yhtä kannustavan ja suuren yleisön eteen.

Seurojen taistelua Nuorten Jukolassa

Lauantaina lähtölaukaus kajahti ilmoille perinteisen Nuorten Jukolan merkeissä. Lähtöviivalle asettui 164 joukkuetta taistelemaan himoitusta viestivoitosta. Ja mikä trilleri viestistä saatiinkaan aikaan. Viime vuoden voittajajoukkue Espoon Suunta lähti puolustamaan sijoitustaan tiukasti, pysyen viestin läpi mukana kärkitaistelussa. Ilman kovaa työtä korkeimmalle korokkeelle ei tänä vuonna noustu. 

Taistelu venyi aivan loppumetreille asti. Kooveen Oona Kaikkonen ei päästänyt Espoon Suunnan Silva Kemppiä helpolla. Seurakavereiden huutaessa äänensä käheäksi Kemppi onnistui kuitenkin vahvalla loppukirillään karistamaan Kaikkosen kannoiltaan. Lopulta eroa kahden vahvan joukkueen välille jäi vain marginaaliset seitsemän sekuntia Espoon Suunnan hyväksi!

Nuorten Jukola
Kooveen ankkuri Oona Kaikkonen sai joukkueeltaan lämpimän vastaanoton maalissa. Kuva Juho-Veikko Hytönen.

Radan alkupuoliskolla Espoon Suunnan viestivoitto oli hetkellisesti vaarassa. Silva Kemppi pisti pelin jännäksi lähtemällä rastilta vinoon ja juoksemalla hetken polkua väärään suuntaan. Samalla Kooveen Kaikkonen livahti viestin johtoon. Nuorten maajoukkuesuunnistaja Kemppi sai kuitenkin kerättyä fokuksen takaisin suunnistukseen

– Ajauduin aika kauas ja kun sain luettua itseni takaisin kartalle, iski paniikki päälle. Onneksi sain Kooveen näkyviin. Tulin Oonan perässä hetken aikaa, ja sain siinä henkistä varmuutta takaisin. Tiesin kyllä, että vielä on mahdollisuus voittaa, mutta ei Oonan perässä helpolla päässyt. Onneksi lopussa löytyi vielä puristusvoimaa ja tahtoa!

Kooveen voitto ei jäänyt kauaksi, mutta se ei lopulta joukkueen ankkuria Oona Kaikkosta jäänyt suuremmin harmittamaan. Voittotaisteluun kipuaminen oli Kaikkoselle pienoinen yllätys alun hapuilun jälkeen.

”Joukkue oli tänään huippuiskussa ja kaikki tekivät parhaansa.”

– Lopussa ei ihan riittänyt, vaikka kaikkeni yritin. Mutta huonolle en hävinnyt. Tämä on meille huippusijoitus, eikä parempaa voisi juuri toivoa. Joukkue oli tänään huippuiskussa ja kaikki tekivät parhaansa, Kaikkonen hehkutti Kooveen suoritusta.

Kärkijoukkueiden takana tapahtumassa suunnisti valtava massa nuoria. Voitto maistuu varmasti espoolaisille, mutta moni muukin saa olla ylpeä – niin seurastaan kuin itsestään. Vaihtoon ja maaliin tullessa suunnistajien kasvoilta paistoi hymy. Viestisuunnistuksen riemu tarttui kilpailijoista katsojiin asti. Kisakuvien välityksellä tätä kaikkea voi fiilistellä vielä jälkeenpäin!

Liigoja kaiken ikäisille

Sunnuntaina nuoremmilla suunnistajilla oli vuorossa Valtakunnallinen Kompassi-tapahtuma. Tänä vuonna Kulta-, Hopea- & Pronssikompassi -sarjat juostiin sprinttinä aivan Sveitsin ulkoilualueen kupeessa. Ratamestarit olivat loihtineet pienille suunnistajille mahtavan sprinttikokemuksen.

14-vuotiaiden Kultakompassi-sarjalaisten päivä jakautui kahteen kutkuttavaan starttiin, joiden yhteisaika ratkaisi sen, kenet kruunattiin voittajaksi päivän päätteeksi. Hopeakompassi (HD12) ja Pronssikompassi (HD10RR) juostiin iltapäivällä Kultakompassin starttien välissä.

Tapahtumakeskus alkoi täyttyä jo aamukahdeksan aikoihin, sillä Kultakompassin ensimmäiset lähtijät pääsivät maastoon kirmaamaan jo puoli kymmeneltä. Nuoret suuntasivat innolla kohti lähtöä. Aamun sprintti sisälsi vauhdikkaita lähtökiihdytyksiä, reitinvalintojen pähkäilyä, kerrostalojen välissä puikkelehtimista ja mahtavia loppukirejä! Iltapäivän aikana sama toistui, mutta tällä kertaa mukaan pääsivät myös nuoremmat Hopeakompassin sekä Pronssikompassin suunnistajat.

Valtakunnallinen Kompassi-tapahtuma on yksilökilpailun lisäksi paljon muutakin. Kultakompassissa kisataan kaikkien alueiden yhteinen legendaarinen alueottelu. Tuloksiin lasketaan alueen kolmen parhaan tytön sekä pojan yhteispisteet – voittaja saa haltuunsa himoitun Kompassi-kiertopalkinnon!

Tapahtumassa mitellään myös kaikkien sarjojen yhteisessä Kompassi-alueottelussa, jossa jokaisella tapahtumaan osallistuvalla suunnistajalla on mahdollisuus kerryttää pisteitä oman alueen pottiin. Voittava alue saa viedä kotiin Kultakompassin alueottelun tapaan Kompassi-kiertopalkinnon.

Hyvinkäällä Kompassi-kiertopalkinnon sai nostaa kahteen kertaan ilmaan Häme. Toiseksi kummassakin ottelussa sijoittui hyvän vastuksen antanut Uusimaa.

Samaan aikaan Valtakunnallisen Kompassi-tapahtuman kanssa kisattiin 16–20-vuotiaiden INOV-8 -liigan finaalit takaa-ajojen muodossa, pitkän matkan kisana. Kauden aikana viidessä osakilpailussa kerätyt pisteet muutettiin aikaeroksi. Maastoon päästään harvoin takaa-ajon asetelmassa, joten ilmapiiri lähtöpaikalla oli sähköinen.

Lähtöasetelmat kaikissa sarjoissa olivat tiiviit, mutta Usmin vaativa kalliomaasto hajotti K-pisteelle saapuneen helminauhan jo ensimmäisten minuuttien aikana. Rinnerastit osoittautuivat haastaviksi, eikä koukeroilta vältytty. Ratojen loppupuolella päästiin vielä kirmaamaan Nuorten Jukolasta tutulla Sveitsin ulkoilualueella, jonne varmasti sai jokainen suunnistaja jätettyä viimeisetkin voiman rippeet.

Suunnistussäätiön 500 euron harjoittelustipendiin oikeuttaviin voittoihin juoksivat Salla Isoherranen (D20), Aarni Ronkainen (H20), Elli Punto (D18), Florian Fritzen (H18), Lotta Laakso (D16) ja Rasmus Töyrylä (H16). Paras seura -kilpailun voittoon kruunattiin Espoon Suunta.

INOV-8 -liigan 20-sarjan voittajat Aarni Ronkainen ja Salla Isoherranen. Kuva Tessa Salmia.

Nuorten suunnistustapahtumia:

Nuorten Jukola

Mitä?

 • 7-osuuksinen viesti

Kenelle?

 • 11–18-vuotiaille

Osallistujamäärä?

 • 160 joukkuetta & yli 1100 suunnistajaa

Kuinka monesti järjestetty?

 • 38 kertaa, vuodesta 1986 lähtien

Valtakunnallinen kompassitapahtuma

Mitä? 

 • Kompassi-tapahtumat sarjaan kuuluva kaikkien alueiden yhteinen tapahtuma

Kenelle?

 • 10–14-vuotiaille

Osallistujamäärä?

 • Yli 500 nuorta suunnistajaa

Kuinka monesti järjestetty?

 • 3 kertaa

INOV-8 -liiga

Mitä?

 • 5 osakilpailua + finaali takaa-ajona

Kenelle?

 • 16–20-vuotiaille

Osallistujamäärä?

 • 300 suunnistajaa

Kuinka monesti järjestetty?

 • 5 vuotta

Mistä kisataan?

 • 3 parasta palkitaan takaa-ajon päätteeksi.
 • Voittajalle 500 € Suunnistussäätiön stipendi
 • Toiselle ja kolmannelle INOV-8:n kengät
 • Paras seura -kilpailun voittajalle 500 € Suunnistussäätiön stipendi

Alueelliset Kompassi-tapahtumat

Teksti Katri Lindeqvist

Alueelliset Kompassi-cupit, -viestit ja leirit ovat tänäkin vuonna pyörineet huhtikuusta syyskuuhun 13 alueella teemalla kisailua ja kavereita. Vuoden aikana seurat ovat järjestäneet eri puolilla Suomea 75 Kompassi-tapahtumaa, jotka ovat keränneet satoja tai kymmeniä osallistujia alueen mukaan.

Tapahtumien tarkoituksena on tarjota alueen nuorisolle säännöllisesti matalan kynnyksen iloisia lajitapahtumia ja kohtaamispaikkoja, jotka sytyttävät ja innostavat kiinnittymään lajin pariin.

Kompassi-tapahtumissa suunnistetaan Kulta-, Hopea- ja Pronssikompassi-sarjoissa tai avoimissa sarjoissa. Avoimiin sarjoihin voi lähteä suunnistamaan kilpasarjan ratoja yhdessä toisen kanssa ajanotolla tai ilman.

Kompassi-tapahtumissa on usein myös perheen pienimmille suunnattu Rastiralli, joissa on tänä vuonna ollut käytössä uusia kivoja tulostettavia eläinystävien tehtävälappuja.

Kompassi-tapahtumien esittelysivu kannattaa kaikkien seurojen lisätä omiin tiedotuskanaviinsa, jotta myös uudet harrastajat löytävät tietoa tapahtumista.

 • @kompassitapahtumat

Kompassi-tapahtumien tunnelmia suunnistuskauden aikana voi seurata Instagramin tarinoissa ja feedissä.

Lue myös:

Suunnistus – lajin harrastamisen kustannukset

Suunnistajan aakkoset

Teksti Tessa Salmia

Suunnistaja 5/2023

 

Vastaa