Pääkirjoitus: Suunnistus ammentaa monipuolisuudesta

Lukulistalle
ClosePlease login

Kuka arvasi tammikuussa, kuinka paljon hienoja elämyksiä suunnistuksen parissa pääsimmekään kokemaan vuoden aikana?

Jokaisella suunnistajalla on muistissa toki omat parhaat (ja myös ne ei niin onnistuneet) kokemukset kuluneelta vuodelta. Omien suoritusten lisäksi saimme jännittää maajoukkuesuunnistajiemme edesottamuksia ja minkälaisia trillereitä urheilijat järjestivätkään!

SUUNNISTUKSEN ERI MATKOJEN ARVOKILPAILUJEN osalta vuosi oli poikkeuksellisen ikimuistoinen. Maastomatkojen MM-kilpailuista kotiin tuotiin Olli Ojanahon pitkän matkan MM-pronssi ja yhdessä Topi Syrjäläisen ja Miika Kirmulan kanssa hankittu viestin MM-hopea.

Italian EM-kilpailuissa urheilijat jatkoivat siitä, mihin maastomatkat jäivät. Kotimatkalle lähti Tuomas Heikkilän henkilökohtaisen sprintin pronssi ja sprinttiviestijoukkueen historiallinen ensimmäinen arvokilpailumitali. Viestipronssia ripustettiin Heikkilän lisäksi Inka Nurmisen, Teemu Oksasen ja Venla Harjun kaulaan.

Eivätkä jääneet muut suunnistusperheen lajit katselemaan menestystä sivusta: pyörä-, hiihto- ja tarkkuussuunnistajat pitivät Suomen tiukasti mitalikannassa tahoillaan.

OMAT POLUT VIEVÄT niin huiput kuin harrastajatkin kohti uusia saavutuksia, olivat ne sitten maailmanmestaruuksia tai rastien löytämistä kuntosuunnistaen. Jokainen asettaa itselleen sopivan tavoitteen.

Vastikään hyväksytyssä Suunnistusliiton toimintasuunnitelmassa tavoitteiden pääpaino on edelleen vuoteen 2025 ulottuvan strategian toteuttamisessa, jonka mukaan Suomi haluaa olla tulevaisuudessa paras huippusuunnistusmaa, suunnistajien määräksi tavoitellaan 75 000, tapahtumat ovat monipuolisia sekä olosuhteet ja osaaminen mahdollistavat menestyksen.

VÄITTÄISIN TÄMÄN VUODEN PERUSTEELLA, että olemme aika hyvällä tiellä kohti tavoitteita. Kansainväliset onnistumiset, Jukolan ja Venlojen viestien kaltaiset massojen liikuttajat, penkkiurheilun mahdollistaminen suunnistuksen televisionäkyvyyden avulla ja monipuolisten mahdollisuuksien tarjoaminen kaiken tasoisille suunnistajille vievät kaikki osaltaan lajia, huippuja ja harrastajia kohti tavoitteitaan. Urheilijan asettaman maailmanmestaruuden tavoittelu on koko suunnistusväen missio.

”Urheilijan asettaman maailmanmestaruuden tavoittelu on koko suunnistusväen missio.”

URHEILU ON PARASTA PAIKAN PÄÄLLÄ. Vuonna 2024 kotimaassa nähdään useampia kansainvälisiä tapahtumia.

Turussa kilpaillaan sekä tarkkuussuunnistuksen EM-kilpailujen, että veteraanien MM-kilpailujen merkeissä. Veteraanien MM-kilpailuihin jokainen ikärajat täyttävä pääsee mittelemään mitaleista tai kokemaan tunnelmaa. Suunnistuskesän huipentaa maailmancupin päätöskierros Kuopiossa, joka viitoittaa tietä kohti 2025 järjestettäviä Kuopion MM-kotikilpailuja.

Jatketaan siis kaikki tahoillamme penkkiurheilijasta huippusuunnistajiin lajin parissa ja pidetään Suomen lippu korkealla myös vuonna 2024! 

Anu Uhotoinen toimituspäällikkö Kuva Marko Kantaneva

Suunnistaja 6/2023

Vastaa