Treeni-idea: Kartat tutuksi 

Kartat tutuksi 
Lukulistalle
ClosePlease login

Kuivaharjoittelu ja karttojen pyörittely on osalle suunnistajista mielenkiintoista ajanvietettä ja toisille taas pakkopullaa, joka jää helposti tekemättä. Siitä on kuitenkin hyötyä esimerkiksi ennen tärkeimpiä kilpailuja, jotta karttakuvaus vaikuttaisi kisatilanteessa mahdollisimman tutulta.

Jos kuivaharjoittelu ei tunnu itselle luontevalta tai kiinnostavalta, voi sitä yrittää sisällyttää mukaan toiminnallisella tavalla.

Tässä harjoituksessa yhdistyvät kuivaharjoittelu kartan kanssa ja nopeusharjoittelu juosten.

Harjoituksen toteuttamiseen tarvitset kaikille osallistujille kartat, joihin on piirretty suunnistusrata, valkoiset tyhjät paperit tai valkoiset paperit, joihin on piirretty ratapohja, sekä jokaiselle oman kynän.

Kartaksi kannattaa valita vaikkapa tulevan suunnistuskilpailun maaston vanha kartta. Kartat asetetaan riviin toiselle puolelle harjoitustilaa ja tyhjät paperit kynien kanssa toiselle puolelle.

Tehtävänä on juosta papereiden ja karttojen väliä niin, että kartalta katsotaan aina seuraavan rastivälin tärkeimmät kohteet, painetaan ne mieleen ja juostaan piirtämään ne paperille. Lopulta paperille muodostuu alkuperäisestä kartasta yksinkertaistetumpi versio, jossa on vain ne kohteet, joita pitkin piirtäjä on ajatellut edetä rastilta toiselle.

Jos harjoitukseen haluaa lisätä analysointipuolta, voivat osallistujat käydä ryhmissä piirroksensa läpi ja vaihtaa ajatuksia siitä, miksi ovat valinneet juuri nämä kohteet rastivälien sujuvan toteutuksen kannalta oleellisimmiksi.

Harjoitus sopii toteutettavaksi esimerkiksi osana seuran yhteistä kuntopiiriä tai muuta sisällä tehtävää yhteistreeniä. Harjoitus on toimiva myös yksin tehtynä, mutta porukalla aina hauskempaa ja mukaan tulee kilpailuelementti.

 

Teksti Virna Pellikka, nuorten maajoukkuesuunnistaja Kuva Anu Uhotoinen

Suunnistaja 6/2023

Vastaa