Treeni-idea: Yhdessä!

Kuva Teppo Salmia
Lukulistalle
ClosePlease login

Vaikka suunnistuksesta puhuttaessa puhumme yksilölajista, on erilaisten yhteisöjen merkitys valtava tuloksen taustalla.

Talvikauden aikana voi pohtia, minkälainen on oma tukiverkosto ja olisiko siihen hyvä saada lisää voimia.

Yksilölajissa tärkein yhteisö on oma seura. Onko seurani minulle paras mahdollinen? Viihdynkö? Saanko suunnistaa omilla ehdoillani ja pystynkö kehittymään omien tavoitteiden puitteissa? Joskus kaikki tarvittava löytyy seuran sisältä, tarvittaessa lisää potkua voi hakea seuran ulkopuolelta.

Käytä hetki pohtimalla mennyttä kautta ja tee se mielellään valmentajan tai jonkun muun luotettavan henkilön kanssa. Mikä jäi kaivelemaan ja mitä konkreettista sen eteen voisi tehdä. Hyvä lähtökohta on kysyä itseltään kysymyksiä.

Kärsinkö fyysisistä vaivoista ja vammoista kauden aikana ja tarvitsisinko tiimiini asiantuntevan fysioterapeutin? Olinko alavireinen ja väsynyt? Voisiko olla aika laboratoriokokeille ja ravitsemusterapeutin visiitille? Jos kilpailutilanteissa toistui tietty hetki tai tapahtuma, joka vaikutti negatiivisesti lopputulokseen, olisiko syytä ottaa syyniin henkinen kantti ja keskustella asiantuntijan kanssa pintaa syvemmällä tasolla?

Olisiko aika tsekata tämänhetkinen kunto mattotestillä sekä muut fyysiset ominaisuudet selvittämällä ja tehdä seuraavat peliliikkeet? Jatkoon apua saa henkilökohtaisen valmentajan palkkaamalla, mutta myös keskittymällä pienempään osa-alueeseen: tarvitsenko apua voimatasojen nostoon vai selvittämään kesän aikana liikerajoitteiseksi saatu kroppa. Kehonhuoltoon ja -vahvistamiseen on tarjolla monenlaisia palveluita.

Onko kaikki muuten reilassa, mutta rahoitus uupuu? Myös yhteistyökuviot ovat tiimityötä, jonka tavoitteena on hyödyttää kaikkia osapuolia. Ole rohkeasti yhteydessä kiinnostavaan sponsoriin ja keskustelkaa, miten voitte tukea toinen toistanne.

Aina ei tarvitse kaivaa lompakkoa esiin. Kysy rohkeasti apua itseäsi kokeneemmilta ja niiltä, jotka ovat jo saavuttaneet asioita, joista itse vielä haaveilet. Mitä he ovat tehneet ja mihin panostaneet. Sovi kaverin kanssa suunnistusteemaiset treffit, joiden aikana keskustelette omista tavoitteista, kehityskohdista, menneen kauden hetkistä tai käytte jokin ikimuistoinen tapahtuma läpi uudestaan. Muiden näkemykset ja kokemukset rikastuttavat omaa ajattelua.

Oli sitten tarvetta saada pitkään kiusannut vaiva kuntoon tai uusia ajatuksia taitopuolelle, haasta itsesi ennen seuraavan kauden alkua. Valitse talvikaudelle yksi uusi yhteistyön keino, jolla saada uutta potkua, taitoa tai näkemystä suunnistukseen. 

 

Suunnistaja 5/2023

Vastaa