Ikäluokkien parhaat triathlonistit kisaavat Lahdessa 

Lukulistalle
ClosePlease login

6 500 osallistujaa yli sadasta maasta. Puolimatkan triathlonin Ironmanin MM-kisa kurottaa suomalaisittain suureksi urheilutapahtumaksi. 

Lahdessa tapahtuma totisesti näkyy. Järjestäjät luonnehtivat, että maltillisen kokoinen kaupunki muuttuu viikoksi urheilijoiden kyläksi. 

Isäntäkaupunki on pieni verrattuna Frankfurtiin, Kööpenhaminaan tai Nizzaan, eivätkä kaikki kisaajat seurueineen mahdu Lahden hotelleihin. Lisää majoitustarjontaa löytyy rautatien varrelta, Airbnb-asunnoista ja leirintäalueilta. Osa kilpailijoista majoittuu tunnin junamatkan päähän Helsinkiin. 

– Kilpailijoita on ympäri maailmaa, jokainen tuo keskimäärin kaksi matkustajaa mukaansa, ja yleisö on kansainvälinen, sanoo Lahti Region Oy:n toimitusjohtaja Raija Forsman

Ironman 70.3 -MM-kisat huipentavat kiertueen 

Ironman 70.3 -MM-kisat järjestettiin vuosina 2006–2013 Floridassa ja Utahissa Yhdysvalloissa. Puolimatkan kilpailuissa kisamatkoina ovat 1,9 kilometrin uinti, 90 kilometrin pyöräily ja 21,1 kilometrin juoksu. 

Vuodesta 2014 alkaen MM-isännyys on kiertänyt muun muassa Australiassa, Etelä-Afrikassa, Itävallan Zell am Seessä ja Ranskan Nizzassa. 

Mestaruuskisoista vastaava Ironman-johtaja Diana Bertsch tietää, miksi kiertue huipentuu tänä vuonna Suomessa. 

– Lahti on upea. Tarjoamme urheilijoille ainutlaatuisen tilaisuuden kilpailla alueella, jossa ei ole koskaan aikaisemmin järjestetty MM-kisoja, Bertsch sanoo. 

Hän asuu triathlonin synnyinsijoilla Kailua-Konalla, Havaijilla. Siellä järjestetään yhä täysmatkan Ironmanin MM-kisat, tosin vuorovuosin toisen paikkakunnan kanssa. 

– Triathlon on elämäntapa meidän urheilijoillemme. He arvostavat ulkoilmaa. Kaunis uinti, mahtava pyöräreitti sekä juoksu järven rannalla ja metsässä tulevat tekemään vaikutuksen heihin, Bertsch sanoo.   

Markkinoinnin ammattilainen tietää kisojen isännästä muutakin osallistujia mahdollisesti kiinnostavaa. 

– Suomihan on myös maailman onnellisin maa. 

Reitti eroaa vuosittaisesta Ironman 70.3 -kisasta 

Lahden vuosittaisen Ironman 70.3 -triathlonin reitti muuttuu MM-kisoihin. Juoksussa on enemmän nousua, sillä kisaajat kiipeävät Salpausselän rinteelle. Pyöräreitistä puolet on samaa kuin aikaisemmin, mutta sen kierto vaihtuu myötäpäivään. Uimarit lähtevät Vesijärveen Teivaan satamasta. 

Kilpailunjohtaja Tiina Boman perustelee muutoksia kilpailuiden eroilla. 

– Reittisuunnittelussa on otettu huomioon suuri osallistujajoukko sekä entistä enemmän turvallisuusnäkökohtia. Pyöräreitin pitäisi kuitenkin olla nopea, joten on ihan hyvä, että juoksuosuudella on vähän nousua. Laskut ovat paikoin aika jyrkkiä, joten etureisikramppeja saa varoa, Boman sanoo. 

”MM-kisan taso on korkea riippumatta siitä, missä kisat järjestetään.” – Ironman-johtaja Diana Bertsch 

Naiset kisaavat lauantaina 26. ja miehet 27. elokuuta 2023. Lähdöt alkavat aamulla 7.30 ja kestävät porrastettuina 2–2,5 tuntia. Valtaosa kisaa ikäsarjoissa, mutta kovat ammattilaiset tuovat säihkeensä Lahteen.  

Norjalainen superkaksikko Kristian Blummenfelt ja Gustav Iden tulee järjestäjän mukaan Lahteen. Naisten huipuista ei vielä ole varmuutta, mutta Lucy Charles-Barclay ja Anne Haug saattavat hyvinkin osallistua. 

Vielä alkukesän IM 70.3 -kisoissa ikäluokkiensa parhaat voivat ostaa paikan Lahden MM-koitokseen. Viimeiset karsinnat ovat Lahden vakiokisassa ja Jönköpingissä heinäkuun alussa. 

Miten käy Tahkon? 

Ironmanin MM-kisa täydellä matkalla on perinteisesti järjestetty Havaijilla, mutta tänä vuonna miesten kisa on Nizzassa. Ainakin vuoteen 2026 saakka miehet ja naiset kilpailevat vuorotellen Nizzassa ja Havaijilla.  

Diana Bertsch, tuleeko täysmatkalle samanlainen kiertävä isännyys kuin puolimatkalla? 

– Nizza ja Kona ovat MM-kisaisäntämme ainakin vuoteen 2026 saakka, mutta katsotaan sen jälkeen, mitä tapahtuu. 

Ironman järjesti Tahkolla täysmatkan Ironman-triathlonin vuosina 2021 ja 2022, mutta viime vuonna osallistujamäärä jäi odotettua pienemmäksi. Tänä vuonna koitosta ei järjestetä. 

Onko täysmatka Suomessa lopullisesti kuopattu, Ironmanin aluejohtaja Henrik Brovell? 

– Markkinatilanne on heikentynyt sen jälkeen, kun kilpailu lanseerattiin. Keskustelemme Kuopion kaupungin kanssa, voisiko sitä järjestää vuonna 2024 tai 2025. 

Lue myös:

Ironman Finland Kuopio-Tahko – täysmatkan triathlon

Teksti Marcus Lindqvist  Kuva Ville Kaskivirta / Ironman Finland

Pyöräily+Triathlon 2/2023

Vastaa