Liikunnallinen tausta mahdollisti nopean nousun triathlonissa

Lukulistalle
ClosePlease login
Lukulistalle
ClosePlease login

Suomen naistriathlonistien parhaimmistoon kuuluva Heini Hartikainen pelasi nuorempana muun muassa jalkapalloa. Monipuolinen pohja on auttanut Hartikaisen nousua kansainvälisten pitkän matkan kisojen kärkeen työn ohella treenaten.

Heini Hartikainen on nopeasti noussut kansainväliselle tasolle triathlonissa. Vuonna 2019 hän sijoittui jo kolmanneksi arvostetussa Ironman Klagenfurt -kisassa – vain neljä vuotta siitä, kun hän debytoi Joroisissa puolimatkalla.

Hänellä on kuitenkin monipuolinen urheilutausta. Hartikainen pelasi kolme vuotta jalkapalloa divaritasolla ennen kuin lopetti 19-vuotiaana. Hän harrasti lisäksi muun muassa salibandya ja ringetteä. Opiskeluvuosinaan hän aloitti juoksemisen ja kilpaili 28-vuotiaana Kalevan kisoissa 5 000 ja 10 000 metrillä vuonna 2013.

– Innostuin vähän liikaa harjoittelusta, eivätkä jalat kestäneet sitä. Aloin sitten pyöräilemään ja keksin triathlonin, Hartikainen kertoo.

Haaveena Norsemanin voitto

Hartikainen menestyi hyvin ikäsarjoissa ja kilpaili Ironmanin pitkän matkan MM-kisoissa Havaijilla 2017. Siellä hän ehti sarjassaan peräti neljänneksi. Hartikainen siirtyi pro-sarjaan seuraavana vuonna. Vuonna 2018 hän oli toinen rankassa Norseman-kisassa. 2019 hän otti ensimmäisen palkintosijansa Ironman-kiertueella ammattilaissarjassa.

Tulevalla kaudella Hartikainen tähtää Rothin EM-kisaan, mutta se siirrettiin jo syyskuulle. Näinä aikoina ei ole täyttä varmuutta, voidaanko koitosta viedä läpi. Rothissa hän tähtää kärkikolmikkoon ja 9 tunnin alitukseen täydellä matkalla.

– En ole niin kiinnostunut ajoista. Rankat kisat kiinnostavat enemmän. Haluaisin joskus vielä voittaa Norsemanin, Hartikainen sanoo.

Heini Hartikainen ei pidä lyhyitä matkoja ominaan, mutta useiden kisojen peruunnuttua hän osallistui viime kesänä esimerkiksi Vantaalla kisattuun SM-sprinttiin. Hän ehti kakkoseksi Tiina Pohjalaisen voittaessa.

Hartikainen tekee tällä hetkellä työtä kolme päivää viikossa, mikä on helpottanut treenien rytmittämistä ja palautumista. Toiveissa on jonain päivänä pystyä keskittymään täyspäiväisesti triathloniin. Haave vaatii kumppaneita, joita hän etsiikin lisää.

Heini Hartikainen tähtää valmentajansa kanssa samaan kisaan

Hartikaisen valmentaja Tero Setola on menestynyt erinomaisesti ikäsarjoissa. Vuonna 2019 hän voitti ikäsarjansa M40–44 Lahden puolimatkan Ironmanilla ja Challenge Turussa sekä ylsi 19. sijalle Ironmanin MM-kisoissa Havaijilla. Kuten Hartikaisella, Setolallakin on monipuolinen tausta.

– Junnuna kilpailin radalla 800, 1 500 ja 3 000 metrin matkoilla. Se on vaikuttanut aika paljon siihen, että olen saanut juoksuun hermotusta. Pelasin myös jalkapalloa sekä salibandya liigassa. Niistä olen saanut nopeuselementit, Setola sanoo.

Hän piti pientä taukoa urheilusta siirtyessään työelämään, mutta alkoi juosta maratoneja työporukan kanssa 2000-luvun alussa ja kiinnostui myös triathlonista. 2010 hän veti ensimmäisen täysmatkansa Nokialla.

Setola kiinnostui myös kestävyysurheilun taustalla olevasta fysiologiasta. Hän on tutkiskellut aihetta, kuunnellut kokeneita valmentajia ja alusta saakka valmentanut itse itsensä. Kolme vuotta sitten Setola alkoi ensimmäistä kertaa valmentaa muita.

– Insinöörina data, numerot ja laitteet kiinnostavat. Olen luonut omaa treenifilosofiaa. On ollut kiinnostavaa nähdä, pätevätkö muillekin samat periaatteet, jotka ovat toimineet minulla. Olen huomannut, etteivät todellakaan päde, vaan jokainen on yksilö. Se tekee valmentamisen erittäin haastavaksi. Se on myös antanut minulle uutta intoa tekemiseeni.

Setolan päätavoitteena on myös Challenge Rothin EM-kisa, jossa hänen on tarkoitus edustaa Suomea elite-kategoriassa.

Heini Hartikaisella on ollut muutama valmentaja ennen Setolaa. Viimeisimpänä Tommi Martikainen, jonka opeilla hän oli kolmas Itävallan Ironman-kisassa. Viime kaudella Hartikainen saavutti muun muassa SM-hopeaa sprinttimatkalla, mutta kansainvälisiä koitoksia hänellä ei ollut.

Setola ja Hartikainen treenaavat usein uintia yhdessä, mistä on valmentajalle aika suuri etu. Hän näkee, miten valmennettava on palautunut. Molemmille on tietysti hyötyä sparrauksesta.

Pyöräily+Triathlonin juttusarjassa voit tutustua Setolan (ig: @tero.setola) ja Hartikaisen ajatuksiin harjoittelusta, kurkistaa heidän treeniarkeensa ja seurata heidän valmistautumistaan kesän kisoihin. Seuraa Hartikaisen ja Setolan matkaa kohti Rothia myös Ville Kaskivirran tekemässä videosarjassa, josta yhden jakson löydät jutun alusta.

Kuva ja video Ville Kaskivirta, ig @kaskivirta

 

Vastaa