Tuleeko Finntriathlon takaisin Joroisiin? – näin keulahahmo vastaa 

Finntriathlon
Lukulistalle
ClosePlease login

Triathlonin saralta tuli ylllättävä uutinen helmikuun alussa, kun suomalainen Ironcoaching Oy ilmoitti ostavansa tunnetuimman suomalaisen triathlonin brändin Finntriathlonin. Finntriathlonhan myytiin kansainväliselle Ironman-organisaatiolle vuonna 2020.  

Ensi kesän Finntriathlon-tapahtumat ovat Vuokatissa, Joroisissa ja Vierumäellä. Näistä Vuokatti on uusi Finntriathlon-tapahtuma, joka jatkaa Vuokatin juhannustriathlonin perinteitä. 

– Tapahtumat ovat pyörineet hyvin viime vuosina, mutta ympärivuotinen kehitystyö suomalaisen triathlonin eteen on ollut jäissä. Lajiliitollakin on varmasti oikea suuntaus, mutta sielläkin resurssit ovat rajalliset. Haluttiin varmistaa, että Suomen triathlon ei ainoastaan pysyisi lajikartalla, vaan vahvistuu entisestään, Ironcoaching Oy:n Antti Hagqvist sanoo.  

– Ironmanin omistuksessa oli rajoittunutta, mitä voi tehdä Finntriathlonin brändin alla. 

Hagqvist oli vaimonsa Tiina Bomanin kanssa herättämässä legendaarisen Joroisten Finntriathlon-kilpailun henkiin 2000-luvun loppupuolella. Nykyajan ensimmäinen Finntriathlon järjestettiin 2006. Se loi osaltaa perustan lajin lähes räjähdysmäiselle kasvulle 2010-luvulla. 

– Tuntui melkein velvollisuudelta ottaa Finntriathlon taas omiin käsiin. Jos Finntriathlon olisi loppunut, lajikin olisi voinut näivettyä Suomessa. Finntriathlonilla on historiankin näkökulmasta ollut merkittävä rooli ihmisten innostamisessa, Hagqvist sanoo.  

– Taloudelliset realiteetit on tietysti otettava huomioon, mutta haluamme kuunnella ihmisiä ja reagoida paremmin heidän toiveisiin.  

Kisatapahtumien lisäksi Finntriathonin brändin alla on tarkoitus järjestää valmennusta, leirejä ja oheistapahtumia. 

– Tarkoitus ei ole vain tuijotella omaa napaa, vaan haluamme aidosti kehittää koko triathlonkenttää, ei pelkästään Finntriathlonia. 

Joroisten klassinen puolimatka järjestettiin toistaiseksi viimeisen kerran vuonna 2019. Moni suomalainen lajin harrastaja pettyi, kun se katosi kilpailukalenterista. Ṕerusmatkan suosio ei ole noussut samoihin sfääreihin, vaikka  Joroinen isännöi perusmatkan SM-kisaa 2023 ja 2024.  

Tuleeko puolimatka takaisin Joroisiin? 

– Ensi kesänä on perusmatkan SM, mutta tottakai tullaan kysymään ihmisiltä. Kylmä fakta on, että puolimatkalle on oltava tietty määrä osallistujia, koska järjestelykustannukset tuplaantuu. Meidän pitää kuulostella paljonko ihmisiä on oikeasti tulossa, Hagqvist sanoo.  

 – Suurella todennäköisyydellä, jos kaikki menee oikein, vuonna 2025 järjestetään taas klassinen puolimatka Joroisilla. Sitä ihmiset ovat selkeästi kaivanneet. Päätös ensi vuoden osalta tullaan tekemään jo kesällä. 

Finntriathlon-tapahtumien ilmoittautuminen avataan 14.2.2024. 

Finntriathlon-tapahtumat 2024: 

  • 21.6. Vuokatti
  • 12.-13.7. Joroinen
  • 10.8. Vierumäki 

 

Lue myös:

Triathlonin puolimatka sopii melkein kaikille

Teksti Marcus Lindqvist KuVituskuva Shutterstock

Vastaa