Garmin Fenix 7

Lyhyesti

Garmin Fenix 7 -urheilukelloon tuli voimavarojen kestoa arvioiva stamina, tasoltaan vaihtelevat maastokartat sekä kosketusnäyttö ja isoimpaan X-versioon lamppu.

Kuvaus

Garmin Fenix 7 lunasti lupauksia, joita Enduron esittely vuosi sitten herätti. Ilahduttavasti urheilukellosta löytyi myös pari täysin uutta ominaisuutta, joista aiemmat julkaisut eivät vihjanneet.

Fenixin päivityksistä joka toinen on ollut isompi. Helmikuussa 2021 esitelty Enduro oli oikeastaan Fenix 6:n pienempi päivitys, joka toi parannuksia muutamaan sovellukseen. Varsinaiset jujut olivat hurja akunkesto sekä keveys.

Garmin saavutti Enduron virtapihiyden useilla pienillä parannuksilla mutta myös karsimalla kellosta kartat ja musiikin suorasoiton kuulokkeisiin. Rajoitteet luultavasti johtivat siihen, ettei Enduroa voinut nimetä Fenixiksi.

Enduron julkaisusta alkoi uumoilu. Milloin parhaan akunkeston sekä kartan ja musiikin voisi yhdistää samaan laitteeseen? Kyseiset ominaisuudet toki kuluttavat akkua, mutta vain silloin, kun niitä käyttää. Mitä muuta Garmin kehittäisi mukaan, jotta päivitys olisi jälleen isompi?

Käytä kisakunto reitillä – stamina auttaa

Kisassa noutajan ei pitäisi tulla matkalla, mutta toisaalta liika varmistelu vie aikaa. Stamina kertoo, kuinka paljon voimavaroja on jäljellä raskaassa juoksun, polkujuoksun, tai pyöräilylajien suorituksessa. Muihin kestävyyslajeihin ominaisuus laajentunee myöhemmin. Peruskestävyyslenkillä staminasta ei ole iloa.

Laskenta perustuu henkilökohtaiseen maksimaaliseen hapenottokykyyn, laktaattikynnykseen, aerobiseen ja anaerobiseen suorituskykyyn, rasituksen sietoon, hiilihydraattien, rasvojen ja proteiinien hyödyntämiseen sekä harjoituksen kuormittavuuteen.

Henkilökohtainen laskenta on tarpeen, sillä hyvin treenannut voi esimerkiksi kestää harjoittelemattomaan verrattuna moninkertaisen ajan 70 prosentin rasitusta omasta maksimihapenottokyvystään.

Taustalaskelmista käyttäjän ei tarvitse tietää mitään. Fenixin näytöllä näkyvät jäljellä olevat staminan prosentit tai aika tai matka uupumukseen rasituksen jatkuessa ennallaan. Esimerkiksi vetojen välissä stamina palautuu. Toisaalta aiempien päivien liikunta vaikuttaa staminan lähtötasoon.

Garmin Fenix 7 sai paremman kartan

TopoActive Europe -kartan tarkkuudessa on yhä puutteita Suomessa kaupunkien ulkopuolella, joskin tilanne on parantunut selvästi aiemmista Fenixeistä. Datan määrä vaihtelee alueittain roimasti. Esimerkiksi Helsingin keskuspuistossa karttatietoja ja polkuja piisaa, mutta Ylläksen ja Saariselän alueella tunturit kuitataan turhan harvoilla korkeuskäyrillä vaikka polkuja löytyykin hyvin.

Erilaisia kohteita kuten ravintoloita ja huoltoasemia löytyy kiitettävästi, ja niistä saa näytölle etäisyystiedot karttasektoreittain. TopoActive-kartta on esiasennettu vain Sapphire-versioihin. Muihin Fenix 7 -urheilukelloihin kartta pitää ladata itse, vaikka lataus sisältyy kellon hintaan.

Tarkan maastokartan voi aiempaan tapaan ostaa Garminilta tai ladata omalla riskillä netistä. Tiet näkyvät esiasennuskartassa kuten aiemmassakin Fenixissä.

Uutukaista voi käyttää nappien lisäksi kosketusnäytöllä urheilutiloja lukuun ottamatta. Paluukomento vaatii opettelua, mutta muutoin kosketus komentaa Fenixiä luontevasti. Treenin jälkeen heti lokin tiivistelmäsivuilta näkyvät uusina korkeusprofiili, sykekäyrä sekä ajat eri sykealueilla. Myös vanha tuttu lokin tarkempien tietojen valikko on yhä tarjolla.

Muista versioista poiketen 7X:ssä on uutuutena pieni lamppu. Vasemman ylänapin tuplapainallus sytyttää rungon etuosaan kaksi led-valoa. Ne valaisevat riittävästi pimeän polun kävelyyn tai öiseen jaloitteluun kotosalla. Juoksijalle lamppu tuo heijastimen tapaista turvallisuutta.

Akku kestää todella kauan

Akunkeston ja aurinkolatauksen lupauksia Garmin Fenix 7 paransi odotetusti. Malliston suuri, keskikokoinen ja pieni kellorunko sisältävät erikokoiset akut. Garmin lupaa isolle X:lle 89 tunnin kestoa tarkalla gps-paikannuksella. Kirkkaalla kesäkelillä aurinkolataus nostaa ajan peräti 122 tuntiin. Keskimmäisellä rungolla vastaavat ajat ovat 57 ja 73 tuntia sekä pienellä S-versiolla 37 ja 46 tuntia.

Garmin saavutti vuotta aiemmin esitellylle Enduro-mallilleen lupaamansa 60 tunnin akunkeston. Eri paikannusjärjestelmien käyttö tosin tiputtaa akunkeston Fenix 7:n keskimmäisessä versiossa 40 tuntiin ja musiikin kuuntelu kellosta edelleen vain 10 tuntiin.

Keskimmäinen ja iso versio ilman ranneketta painavat grammoja enemmän tai vähemmän kuin Enduron 55-grammainen runko. Siitä pienin Fenix 7S nipistää kymmenisen grammaa. Fenix 7 Sapphire -versioissa ja Endurossa materiaalit ovat samat eli kehys titaania, runko kuituvahvisteista polymeeria ja takakansi metallia. Muissa seiskoissa kehys on koosta riippumatta ruostumatonta terästä.

Enduron mainion kepeää kuusigrammaista nailontarranauhaa ei ole saatavilla Fenixiin kuin tarvikkeena. Silikonihihnat painavat versiosta riippuen 16–28 grammaa. Silikonihihnan takia Garmin Fenix 7 painaakin pienintä versiota lukuun ottamatta selvästi enemmän kuin Polar Vantage V2, Polar Grit X Pro tai Suunto 9 Peak.

Oma lukunsa on Garmin Fenix 7 X Sapphiren jähmeä titaanihihna, jonka lyhentäminen vaatii pikkuruisen ruuvimeisselin. Onneksi paketista löytyy myös silikonihihna.

  • Garmin Fenix 7 | Perusversio ilman aurinkolatausta 750 € | Solar-mallit 850–1 250 €

+ Akunkesto
+ Jaksamisen ennustaminen rankoissa suorituksissa
+ Kartta urheilukellossa
– Oletuskartan tietojen vajavaisuus

Lisätiedot
Käyttötarkoitus

Älykellot, Sykemittarit, Urheilukellot

Merkki

Garmin

Välineryhmä

Älykäs harjoittelu, Hiihto, Juoksu, Pyöräily, Triathlon

Arvio
5.00 out of 5