Naisten lihasten hapenottokyky on parempi kuin miesten!

hapenottokyky
Lukulistalle
ClosePlease login

Absoluuttinen maksimaalinen hapenottokyky on eri asia kuin kyky hyödyntää lihaksiin päätynyttä happea.

Naisten absoluuttinen ja koko kehon painoon suhteutettu maksimaalinen hapenottokyky on usein pienempi kuin miesten. Ilmiö johtuu siitä, että maksimaalinen hapenottokyky on suurimmilta osin kiinni veren kokonais- ja hemoglobiinimäärästä sekä sydämen kyvystä pumpata verta lihaksille. Hapen päästyä lihaksiin naisten lihakset nimittäin hyödyntävät happea vähintään yhtä hyvin tai jopa paremmin kuin miesten lihakset.

Hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa mittaava maksimaalinen hapenottokykytesti ei ole tärkeä vain kestävyysurheilussa, vaan se on myös yksi tärkeimmistä terveyttä ennustavista tekijöistä väestötasolla. Mitä parempi hapenottokyky, sitä parempi elinikä- ja terveysennuste.

Maksimaalinen hapenottokyky ei ole kuitenkaan kaikki kaikessa, edes terveyttä ajatellen. Naiset saavat yleensä pienempiä lukemia maksimihapenottotestissä, mutta silti heidän elinikänsä on yleisesti ottaen useita vuosia miehiä pidempi.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja

Vastaa