Nuoren kestävyys ennakoi terveyttä aikuisena 

Lukulistalle
ClosePlease login

MATALA KESTÄVYYSKUNTO NUORENA  lisää riskiä sydän-, verisuoni- ja aineenvaihduntasairauksille keski-iässä. Naisilla matala kunto nostaa verenpainetaudin, miehillä keskivartalolihavuuden riskiä.

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta kertoi tuloksia 45 vuotta kestäneestä seurannasta, joka yhdisti 12–19 vuotiaana suoritetut kuntotestit terveystietoihin pitkällä aikuisuudessa.

– Muut tyypilliset kardiometabolisten sairauksien riskitekijät, kuten ikä ja painoindeksi, otettiin tutkimuksessa huomioon ja pystyimme osoittamaan, että kestävyyskunto vaikuttaa itsenäisesti sairausriskiin ja sairauksien kasautumiseen, kertoi väitöskirjatutkija Perttu Laakso tiedotteessa.

Hän yhdisti tulokset huoliin nuorten heikentyneestä kunnosta ja sen pitkäaikaisvaikutuksista.

– Tämä huoli ei suinkaan vähene, kun huomioidaan nykynuorten kestävyyskunnon taso, joka on tutkitusti keskiarvoltaan heikompi kuin tässä tutkimuksessa tarkastellun ikäluokan, Laakso jatkaa.

Laakson mukaan yhteiskunnan kannattaa yrittää purkaa kaikki esteet lasten ja nuorten liikunnan tieltä, oli se sitten liikkumiseen kannustavan infrastruktuurin parantamista tai seuravalmentajien tai harrastusohjaajien palkkaamista.

Myös aikuisiässä aloitettu liikunta ja kunnon kohottaminen pienentävät kardiometabolisten sairauksien riskiä. 

 

Teksti Tomi Savolainen Kuva Shutterstock

 

Vastaa