Miten liikunta vaikuttaa aivoihin? Minna Huotilainen vastaa

Minna Huotilainen - aivot ja juoksu - Polkuporinat-podcast
Lukulistalle
ClosePlease login

Aivotutkija Minna Huotilainen kertoo Mikael Heermanin Polkuporinat-haastattelussa, miten liikunta vaikuttaa aivoihin.

Nykyinen länsimainen elämäntyyli on evoluutiomielessä todella nuori. Aivojen toimintalogiikka selittyy yhä pitkälti ihmisen metsästäjä-keräilijä-aikojen tarpeilla. Liikunta aikaansaa tutkitusti todella monipuolisia hyötyjä aivoille, mikä ilmeisesti selittyy juuri ihmisen historiallisilla selviytymisen tarpeilla.

Tyypillisen työpäivän mittainen paikallaanolo ei ole ideaali aivojen kannalta. Etenkin tietotöiden tuottavuus paranee, kun pätkit päivän vaikkapa porraskävelyillä tai punnerruksilla. Vielä parempi, jos pääset piipahtamaan välillä lenkille. Staattinen istuminen häviää liikunnalle myös oppimisen mahdollistajana.

Huotilainen on itsekin kokeillut kävelypalavereita ja kertoo, miksi ne toimivat. Totutut työtavat kannattaisikin haastaa, missä Huotilainen kiittää suomalaisten koulujen työtä.

Päivän aloittaminen peruskestävyysliikunnalla parantaa keskittymis- ja ongelmanratkaisukykyä sekä luovuutta. Hyödyt johtuvat osittain aivojen verenkierron vilkastumisesta, joskin vaikutusmekanismit ovat moninaisemmat. Toimintakyky tehostuu etenkin liikuntaa seuraavien kahden tunnin ajaksi.

Podcastilta kuulet myös Huotilaisen sanoman lasten liikunnan tärkeydestä sekä liikunnan pitkän aikavälin hyötyjä kuten vaikutuksia muistin toimintaan.

Minna Huotilainen - aivot ja juoksu - Polkuporinat-podcast

Mikael Heermanin Polkuporinat-haastattelussa aivotutkija Minna Huotilainen.