Tunne tulehduskipulääkkeen vaarat

Lukulistalle
ClosePlease login

Tulehduskipulääkkeitä, joista suosituin on ibuprofeeni, käytetään runsaasti myös urheilussa ja kuntoilussa.

Jaakko Nieminen, lääkäri ja maratonin moninkertainen Suomen mestari varoittaa kuitenkin lääkkeiden vaaroista. Tulehduskipulääke sopii kuuriluontoisesti akuuttiin kipuun, jos leposäryn kanssa ei muuten pärjää.

Tulehduskipulääkkeet lievittävät kivun tunnetta, mutta niiden tulehdusta vähentävä vaikutus on rajallinen ja alkaa näkyä vasta suuremmilla annoksilla, jolloin myös haittavaikutusten riski kasvaa.

TULEHDUSKIPULÄÄKKEET salpaavat eräitä entsyymejä, jotka tuottavat useita välittäjäaineina toimivia lipidipohjaisia hormoneja synnyttäen tulehdusreaktiota (kipu, kuume, turvotus). Toisaalta nämä hormonit osallistuvat myös hyvinvointimme kannalta elintärkeisiin tehtäviin kuten limakalvojen korjausmekanismi, verisuonten laajeneminen ja munuaisten säätelemä vesi- ja suolatasapaino.

Yleisesti ottaen suomalaiset syövät liikaa tulehduskipulääkkeitä. Ne aiheuttavat kaikille käyttäjille muun muassa lievää maha-suolikanavan limakalvoärsytystä. Riski sille, että tämä muuttuu kliiniseksi oireeksi (närästys, vatsahaava, ripuli) lisääntyy iän myötä ja nuoremmillakin erityisesti lääkkeitä suurina annoksina tai pitkäkestoisesti käytettynä.

TULEHDUSKIPULÄÄKKEIDEN vaikutus munuaisiin on syytä urheilijoidenkin ottaa huomioon. Esimerkiksi ennen maratonia ei ole suositeltavaa ottaa kipulääkettä loppumatkan kolotuksia vastaan. Kovassa rasituksessa elimistö vähentää munuaisten verenkiertoa ja suodatusteho saattaa jopa puoliintua. Erityisesti kuumissa olosuhteissa nestehukan vallitessa tämä yhdistettynä kipulääkkeiden vaikutukseen saattaa herkästi johtaa akuuttiin munuaisten vajaatoimintaan.

Lue myös:

Älä ota tulehduskipulääkettä kestävyyskisaan

 

TEKSTI ARI PAUNONEN KUVA SHUTTERSTOCK 

Juoksija 1/2023

Vastaa