5 Tietä tuloskuntoon

harjoitusmäärä juoksu
Lukulistalle
ClosePlease login

Kevät on tulossa, nyt on aika terästää kuntoa! Keskittyminen yhteen teemaan kerrallaan voi olla kuntoilijalle toimiva tapa harjoitella ja saada uusi kehittävä ärsyke.

Kuntojuoksijoiden harjoitusohjelmissa malli tulee usein kilpajuoksijoiden harjoittelusta. Huipuilla harjoittelu on monipuolista, ja he kehittävät eri ominaisuuksia rinnakkain melkeinpä ympäri vuoden.

Kuntojuoksijalle hyvin tiivis ohjelma ei useinkaan ole mahdollista. Arkielämän ajankäyttö ja palautuminen kovasta harjoittelusta asettavat rajoitteita. Silloin voi olla viisasta yksinkertaistaa ohjelmaa ja keskittyä kerrallaan vain pariin tärkeään ominaisuuteen.

Kevään kuntoa ja suorituskykyä kohottavalle jaksolle on hyvä valita jokin tavoite. Se voi olla harjoittelumäärän lisääminen, pitkän vauhtikestävyyden kehittäminen tai irtiottokyvyn parantaminen intervalliharjoittelulla.

Keväälle sopii myös uusi harjoitusärsyke. Kuten Juoksijan viime numerossa 1/2021 tutkittua palstan artikkelissa Vaihtelu on laatua kerrottiin, kunnon ja suorituskyvyn kehittyminen vaativat uusia harjoitusärsykkeitä 4–6 viikon välein. Samanlaisena toistuva yksitoikkoinen harjoittelu ei kehitä pitkällä tähtäimellä.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja

Vastaa