5 vinkkiä hapenottokyvyn kehittämiseen

Kuva Deca Text & Blild
Lukulistalle
ClosePlease login

Maksimaalinen hapenottokyky (VO2MAX) on tärkeä kestävyyden mittari. Sen harjoitettavuus on voimakkaasti synnynnäinen ominaisuus, mutta hyvää hapenottokykyä ei voi olla ilman riittävää perusliikuntaa ja harjoittelua. 

1

Juokse paljon

Hapenottokyky rakentuu riittävästä peruskuntoharjoittelusta. Aerobinen liikunta vahvistaa sydäntä, hengityselimistöä ja verenkiertoa ja lihakset oppivat käyttämään happea tehokkaammin. Hyödynnä myös muita lajeja, sillä hiihto, soutu ja pyöräily kehittävät hapenottoa jopa paremmin kuin juoksu, koska niissä käytetään suurempia lihasryhmiä. 

2

Täsmätreenit

Hapenoton spesiaaliharjoitteita ovat 1–5 minuutin vedot korkealla teholla. Sykkeen pitäisi nousta noin 90 prosenttiin maksimista. Juoksijalle se tarkoittaa 3–5 kilometrin kilpailuvauhtisia vetoja.

3

Tehointervallit auttavat

Hapenoton kehittyminen huippuunsa tarvitsee jonkin verran myös kovempaa anaerobista harjoittelua. Lyhyet tehointervallit aukaisevat elimistöä ja lihaksia käyttämään tehokkaammin happea hyväkseen.

4

Muista rentous

Vetoharjoittelussa rennon tehokas vauhti kehittää parhaiten hapenottoa. Hengitystä ei kannata tiltata läkähdyksiin eikä maksimaalinen hapottaminen sovi hapenottotreeneihin. 

5

Hyvä perusominaisuus

Maksimaalinen hapenottokyky ei ole kuitenkaan itseisarvo, vaan hyvä taustaominaisuus kestävyyden kehittämisessä. Juoksuvauhtiin vaikuttavat myös suorituksen taloudellisuus, tekniikka ja nopeus. 

Lue lisää hapenottoon liittyen:

Älä arvaile – testaa!

 

TEKSTI ARI PAUNONEN KUVA DECA TEXT & BILD

Vastaa