Vältä rasitusvammat ennakolta

Lukulistalle
ClosePlease login

Harjoittelun huolellinen ohjelmointi, palautuminen ja turhien riskien välttäminen ovat avaintekijät kivuttomiin juoksukilometreihin.

Rasitusvammat ovat tuttuja kaikille juoksijoille. Juostessa kuormitus kohdistuu usein varsin pienelle alueelle kehoa ja se on pitkäaikaista.

Juoksuaskeleen aiheuttama tärähdys yhdessä kehon painon kanssa lisää rasituksen voimaa verrattuna vaikkapa hiihtoon ja pyöräilyyn. Muita vammoille altistavia tekijöitä ovat esimerkiksi askelluksen tekniikkavirheet, rasituksen yhtäkkinen koventaminen tai olosuhteiden nopeat muutokset sekä puutteellinen ravinto.

Rasitusvamman syy on yksinkertainen: Kudoksen sietokyky kuormitukseen ylittyy, minkä takia siihen tulee mikrovaurioita ja kudos alkaa oireilla.

Usein vamman yllättäessä turvaudutaan tulehduskipulääkkeeseen, mutta viisaampaa olisi pohtia vamman syytä ja pyrkiä ehkäisemään ongelma jo ennakolta. Esimerkiksi luun rasitusmurtumassa tulehduskipulääke saattaa haitata vammasta paranemista, mutta tätä ei ole tieteellisesti todistettu.

– Tulehduskipulääkkeitä voidaan käyttää kuuriluontoisesti akuuttiin kipuun, jos leposäryn kanssa ei muuten pärjää. Tulehduskipulääkkeet ovat ensisijaisesti kivun tunnetta lievittäviä. Niiden tulehdusta ehkäisevä tai lievittävä vaikutus on rajallinen ja alkaa näkyä vasta suuremmilla annoksilla, jolloin myös lääkkeen haittavaikutusten riski kasvaa, toteaa Jaakko Nieminen, lääkäri ja maratonin moninkertainen Suomen mestari.

– Jos kipu pahenee rasituksessa, on syytä pysähtyä pohtimaan kivun juurisyytä. Usein hoidoksi riittää jo yksistään rasituksen vähentäminen joksikin aikaa, Nieminen jatkaa.

Aerobinen harjoittelu vahvistaa kudoksia

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja

Vastaa