Laktaattimittaus ohjaa harjoittelua

Laktaattimittaus ohjaa harjoittelua
Esa Hynynen ottamassa näytettä hiihtäjä Matias Strandvallilta.
Lukulistalle
ClosePlease login

MAITOHAPON, tarkemmin laktaatin mittaus, on yleistynyt urheilijoiden ja myös kuntoilijoiden arkikäyttöön. Monien mielestä se kertoo tarkemmin harjoituksen rasitustason kuin sykkeen seuranta.

Laktaatin mittaus yleistyi reilut parikymmentä vuotta sitten, kun markkinoilla tuli helppokäyttöisiä pikamittareita. Niiden hinnat ovat sadasta eurosta muutamaan sataseen. Yksi näyteliuska maksaa parisen euroa. Laktaatti mitataan pienestä verinäytteestä joko sormenpäästä tai korvalehdestä.

Laktaatin mittaus on suosittua varsinkin kestävyysurheilussa, jossa harjoitellaan paljon laktaatin kannalta kriittisellä anaerobisella kynnyksellä. Myös teholajien urheilijat hyödyntävät mittausta, kun he haluavat tehdä kestävyysharjoittelua riittävän helpolla rasituksella. Kaikkia lajeja kiinnostavat myös huippulukemat, kun elimistöstä otetaan kaikki irti. Siihen tarvitaan energiaksi maitohappoa, jota elimistön pitää pystyä tuottamaan riittävästi.

Monet luottavat harjoittelussa omaan tunteeseensa ja valmentajan silmään ilman laktaatin mittausta.

– Numerotietoa on kuitenkin parempi tulkita, muistuttaa KIHU:n fysiologi Esa Hynynen.

Laktaatin mittaus pikamittarilla onnistuu harjoituskäytössä urheilijoilta itseltäänkin, mutta avustava mittaaja on aina parempi apu.

TEKSTI ARI PAUNONEN KUVA SEPPO ANTTILA

Juoksija 2/2024

Vastaa