Omatoiminen juoksuloma Yhdysvalloissa

Juoksuloma - Jaakko Eskelinen ja Salla-Mari Kostia Arizonan Horseshoe Bendillä.
Lukulistalle

Tulevan kesän matkasuunnitelmia tehdessä kannattaa miettiä, voisiko juoksuharrastuksen yhdistää loman ja matkustelun kanssa samaan pakettiin. Jaakko Eskelinen ja Salla-Mari Kostia jakavat vinkkinsä, miten toteuttaa mahdollisimman helppo ja rento ulkomaille suuntautuva juoksuloma.

Kahteen kertaan Yhdysvalloissa omatoimisella juoksulomalla olleet Jaakko Eskelinen ja Salla-Mari Kostia lensivät viime kesänä Los Angelesiin, hyppäsivät vuokrattuun camper vaniin ja ajoivat vajaassa kuukaudessa hieman alle 6 000 kilometriä juoksumaastojen perässä kansallispuistosta toiseen.

Monipuolisten juoksumaastojen ja laajan polkuverkoston luulisi vetävän juoksijoita puoleensa, mutta Jaakko kertoo törmänneensä kahden matkansa aikana ainoastaan kahteen polkujuoksijaan.

Suomen kaltaisten jokamiehenoikeuksien puuttumisen vuoksi vastaavanlaista matkaa ja majoittumista täytyy suunnitella hieman tarkemmin, mutta Jaakko ja Salla-Mari suosittelevat jättämään tilaa myös sattumille. Kohokohtia löytyi paikoista, joihin pariskunta päätyi vahingossa ja toisaalta suosituimpiin kohteisiin voi joutua jonottamaan ruuhkassa tunteja.

Eri alueiden opaskirjoista löytyy kattavat ohjeet matkaajille. Kansallispuistoihin päästäkseen tulee myös hankkia esimerkiksi autokohtainen passi ja osaan paikoista tarvitaan lisäksi erillinen lupa. Varsinaisten kansallispuistojen ulkopuolella monissa paikoissa saa kuitenkin yöpyä vapaasti ja teiden varsilta löytyy maksuttomia nuotiopaikallisia yöpymisalueita.

Omatoiminen juoksuloma vieraassa paikassa voi olla jännittävä kokemus jo sellaisenaan. Jännityksen minimoimiseksi kannattaa ottaa itselle ja vuokra-autolle mahdollisimman hyvät vakuutukset. Jaakko ja Salla-Mari kuitenkin vinkkaavat, että matkaan kannattaa varautua myös annoksella huumoria ja varautua siihen, ettei kaikki mene suunnitellun mukaan. Polkuporinat-podcastista paljastuu myös hyttysepisodi, jonka kuunneltuaan jokainen voi itse miettiä, miten reagoisi vastaavassa tilanteessa.

– Kun tuollaiseen reissuun lähtee, on todennäköisempää, että kaikki ei mene suunnitelmien mukaan. Pitää suhteuttaa, onko tämä sen arvoista, että tätä pitää harmitella. Tai jos jotain tapahtui jo, mille ei voi mitään, pitääkö sitä murehtia, Salla-Mari pohtii.

Omatoiminen juoksuloma sopii, jos omaa hieman seikkailumieltä. Insinöörimäisempi henkilö voi halutessaan aikatauluttaa reissunsa täsmällisemmin. Kaikkein jännittävimpiin paikkoihin ei myöskään ole mentävä, vaan matkan voi toteuttaa omalla mukavuusalueella. Omasta turvallisuudesta on aina huolehdittava.

Varsinaisten juoksukilometrien lisäksi omatoiminen juoksuloma kartuttaa kokemuspankkia. Salla-Mari kertoo uusien kokemusten olevan pariskunnalle tärkeämpiä kuin materiaalin, jonka matkan hinnalla saisi ostettua.

– Moni kysyy, miten on varaa matkustaa, mutta niin se raha menee helposti ihan mihin tahansa muuhun. Se on tasan kiinni siitä, mihin sen priorisoi, Salla-Mari toteaa.

Inspiroidu kuuntelemalla Jaakon ja Salla-Marin reissun kattava ja huumorilla höystetty tarina kokonaisuudessaan Mikael Heermanin Polkuporinat-podcastilta.

Tutustu myös Salla-Marin omaan blogiin.