SM-hallien kestävyysmatkoilla kovia nimiä 

SM-hallit
Santtu Heikkinen / Kuva SUL
Lukulistalle
ClosePlease login

SM-hallit juostaan viikonloppuna Tampereella. Kestävyysjuoksijoista mukana on koko maan kerma Joonas Rinnettä ja Eveliina Määttästä lukuun ottamatta. 

Erittäin mielenkiintoisia olisivat olleet kohtaamiset Santtu Heikkisen ja Joonas Rinteen sekä Sara Lappalaisen ja Nathalie Blomqvistin välillä 1 500 metrillä. Nämä eivät valitettavasti toteudu. Rinne ei ole lainkaan mukana, koska keskittyy harjoitteluun ja pisti hallikauden jo tältä erää pakettiin. 

Heikkinen juoksee kyllä, 1 500 ja 3 000 metriä. Varteenotettavin vastus tulee kolmosella, kun viivalla ovat myös Mustafe Muuse ja Eemil Helander. Muusehan jäi Gentissä Heikkisen SE-ajasta (7.52,12) vain reilun sekunnin. Toivotaan kovavauhtista kisaa. 

Viime viikonloppuna Blomqvist kukisti yllättäen Lappalaisen Pohjoismaiden hallimaaottelun 1 500 metrillä, mutta nyt hän ei ole tällä matkalla mukana. Blomqvist juoksee vain 3 000 metriä. Lappalainen on ilmoittautunut 800, 1 500 ja 3 000 metrille, mutta kun 800 ja 3 000 metrin starteilla on sunnuntaina väliä vain kolme tuntia (3 000 m ensin), niin tuskin hän molempiin osallistuu. Todennäköisemmin kuitenkin 3 000 metrille. 

800 metriä 

Miesten 800 metrillä peli on auki, kun Rinne ja Heikkinen puuttuvat. Kokenut Ville Lampinen on mestaruuskisojen kettuna ykkössuosikki. Markus Teijula on juossut hallissa vain pikamatkoja, 19-vuotias Joonas Kumpulainen on nälkäinen kuin mikä. Lampinen on ykkössuosikki, Kumpulainen kakkonen. Mitalin syrjään yrittävät tasaisessa väännössä murjoa myös TuUL:n kaksikko Teijula-Elias Tuominen, Oriveden Lauri Hassi, Lempäälän Aleksi Kivelä sekä HKV:n nuori Oliver Asikainen

Jos Sara Lappalainen juoksee, hän on niukasti ykkössuosikki. Pari viikkoa sitten hän löi viime kesän 22-vuotiaiden EM-hopeamitalistin Veera Mattilan Helsingissä loppukirissä. Kun Eveliina Määttänen keskittyy jo MM-halleihin, ei tälle kaksikolle ole vastusta. 17-vuotias HKV:n Elle Ceder on vahva kolmossuosikki. 

SM-hallit
Veera Mattila haastaa Sara Lappalaisen 800 metrillä. Kuva Vesa-Matti Väärä

1 500 metriä 

Rinteen poissa ollessa oletusarvo on, että 21-vuotias Santtu Heikkinen pääsee rallattelemaan selkeään mestaruuteen. Yhtäkään varteenotettavaa haastajaa ei Lempäälän miehelle viivalla ole. Seuraava kategoria onkin tasaisempi, ykkösenä Heikkisen seurakaveri Aleksi Kivelä. Hänen kantapäitään kutittelevat Orimattilan nuori Joonas Kumpulainen, HKV:n kokenut Eero Saleva ja ehkä myös Imatran 18-vuotias Joonatan Venäläinen

Naisten puolella Sara Lappalainen on ehdoton ykkössuosikki. 3 000 metrillä juuri 22-vuotiaiden SE:n 9.04,28 juossut Ilona Mononen on yhtä selkeä kakkonen. Lappalainen hoitaa homman, oli vauhdinjako mikä tahansa. Blomqvistia tämä kilpailu kaipaisi. Kärkiparin jälkeen tulee iso liuta tasaisia juoksijoita, mutta oletettavasti valitettavan kaukana perässä. Jos naisten 800 metrin taso Suomessa onkin noussut mukavasti, 1 500 metriä laahaa kärjen takana ankarasti perässä.  

Ilona Mononen. Kuva Teemu Oksanen

3 000 metriä 

Tampereen kestomatkojen mielenkiintoisin kilpailu on ehdottomasti miesten 3 000 metriä. SE-mies Santtu Heikkinen (7.52,12) saa kovan haasteen. Mustafe Muuse paineli Belgian Gentissä 7.53,84 kilpailussa, joka oli kaikkea muuta kuin optimaalinen. Juoksijoita oli ahtaalla halliradalla järkyttävä määrä, oli ruuhkaa, tönimistä ja hidas alkuvauhti. Silti Muuse pystyi huimaan aikaan. 

Heikkisen etuna on hurja loppukiri, eväs, jota Muusella ei ole. Olisipa kiinnostavaa, jos ennakkoluuloton turkulainen lähtisi juoksemaan SE-mieheltä jalkoja alta. Kaksikon takana Mika Kotiranta ja Eemil Helander pystyvät hekin erinomaiseen vauhtiin, toivottavasti jopa alle 8.00.  

Naisten 3 000 metrillä nähdään Lappalaisen, Blomqvistin ja Monosen ihan yhtä kiinnostava otatus. Blomqvistin ennätys on 9.14, Lappalaisen 9.18. Mononen on juossut ulkona 9.02 ja hallissa 9.04. Tiedetään kuitenkin, että Blomqvist tähtää tulevaisuudessa 5 000 metrille ja Lappalainen hakee koneeseen kestävyyttä, koska päämatka on nyt 1 500 metriä. Ei Mononen heitä helposti karista, jos ollenkaan. Tähänkin juoksuun toivoisi kovasti reipasta vauhtia. On aina hieman surullista, jos SM-mitalit tulevat hölkyttelemällä. Muilla tämän kolmikon ulkopuolelta ei ole jakoa palkintopallille. 

Brysselin EM-maastojen U23-mitalistit Nathalie Blomqvist ja Ilona Mononen kohtaavat Tampereella 3 000 metrillä. Kuva Deca Bild.

Lue myös:

Hallikauden analyysi: Suomalainen kestävyysjuoksu jatkaa nousuaan 

Ilona Mononen – katse tulevaan

Viime kesän komeetta Veera Mattila – maitotilalta arvokisamitalistiksi 

Santtu Heikkinen – koukussa juoksuun

Sara Kuivisto ja Ari Suhonen: ”Harjoittelu on yksilöllistä”

Teksti Lauri Hollo 

Vastaa