Hallikauden analyysi: Suomalainen kestävyysjuoksu jatkaa nousuaan 

Suomalainen kestävyysjuoksu
Nathalie Blomqvist ja Camilla Richardsson Etelä-Afrikan leirillä tammikuussa. Kuva Deca Text & Bild.
Lukulistalle
ClosePlease login

Vuosikausia liki pohjamudissa rypenyt suomalainen kestävyysjuoksu sai tällä hallikaudella jälleen uusia ilonaiheita. Kirkkaimpina tuikkivat Camilla Richardsson, Alisa Vainio ja Santtu Heikkinen. 

Vainio ei toki tehnyt urotekoaan hallissa, vaan Sevillan kaduilla. 25-vuotias lupaus lohkaisi maratonin Suomen ennätyksestä komeasti 34 sekuntia pois ajallaan 2:27.26. Vainio oli pitkään jopa 2:25-vauhdissa. Pari vuotta terveyttä ja lisää treeniä, niin hän pysyy siinä kelkassa maaliin asti. 

Camilla Richardsson onnistui talvella kaikessa, mitä teki. Tai no, ei aivan. Puolimaratonin SE olisi syntynyt Arabiemiraateissa helmikuun 18. päivä, mutta suomalainen juoksi lopussa hieman harhaan. Tuloksena oli kuitenkin upea uusi ennätys 1:10.08. Vain pari viikkoa myöhemmin Richardsson kyyristyi EM-hallien 3000 metrin viivalle. Alkuerässä hän juoksi erinomaisen rennon näköisesti uuden SE-ajan 8.53,60. Ulkorataennätyskin parani yli kuusi sekuntia. Seuraavan päivän finaalissa paukkuja ei aivan yhtä hyvään ollut, mutta aika 8.57,19 oli hänen uransa toiseksi paras. 

Heikkisen huikea kehitys 

21 vuotta kesällä täyttävä lempääläläinen Santtu Heikkinen ei aivan rankingin kautta EM-Istanbuliin venynyt, mutta hänen hallikautensa oli loistava. Ensin napsahti 3000 metrillä hurja aika 7.56,12, oma ennätys koheni uskomattomat 25 sekuntia. Kun allekirjoittanut kuuli ennen kilpailua valmentaja Veli-Matti Rannalta, että mies on 7.55 kunnossa, luulin sitä vitsiksi. Ei ollut. Tästä Heikkinen jatkoi 1500 metrillä, kun Erfurtissa syntyi 22-vuotiaiden SE 3.40,75. Heikkinen on kehittynyt aivan valtavasti talven aikana, etenkin kestävyysominaisuuksien osalta. Ei ole laisinkaan haihattelua puhua Pekka Vasalan ikikulun SE:n 3.36,33 alittamisesta. Jos ei ensi kesänä, sitten seuraavana. 

Vasalan ennätyksen voi tosin rikkoa yhtä hyvin myös Joonas Rinne. Sitkeä jyväskyläläinen kampesi itsensä EM-hallien 800 metrin välieriin todella kypsällä juoksulla. Välierässä hän painoi ennätyksensä 1.47,96. Lisäksi Rinne kellotti 1500 metrillä halliennätyksensä 3.41,10. Kaikki näyttää ensi kesän suhteen erinomaiselta. Yksi iso kysymys tosin on, pitäisikö Rinteen jo nyt keskittyä enemmän 1500 metrille 800 metrin kustannuksella? 

Blomqvist läpimurron kynnyksellä 

Suuri ilonaihe oli myös Nathalie Blomqvist. Pian 22-vuotias Tom Andtbackan valmennettava paahtoi 1500 metrillä 22-vuotiaiden SE:n 4.10,70 parantaen halliennätystään yli kahdeksan sekuntia. EM-halleissa hän karsiutui finaalista vain viidellä sekunnin sadasosalla. Muita ei vetäminen erässä kiinnostanut, mutta Blomqvistia se ei nytkään pelottanut. Ennätyksestään hän jäi vain pari kymmenystä, vaikka joutui vetämään koko ajan. Pienellä avulla finaalipaikka olisi ollut hallussa ja ennätys olisi nyt 4.08-4.09. Hienoa kehitystä. 

Jos nuorisoketjun kärkikaarti teki hienoa työtä, niin myös vielä nuoremmat takana. Orimattilan Jymyn 17-vuotias Joonas Kumpulainen paineli 17-vuotiaiden 800 metrin SE:n 1.53,68.  Samana vuonna syntynyt HKV:n Elle Ceder teki niin 17- kuin 19-vuotiaidenkin 800 metrin SE:n 2.08,29. Kivikovia tuloksia, mutta tämän ikäisten urakehitystä on vielä mahdoton ennustaa. Siitä kertoo hyvin se, että Kumpulainen vei ennätyksen Jaakko Sohlolta ja Ceder Riina Viléniltä. M17-sarjan kaikkien aikojen TOP10:stä löytyy yksi arvokisajuoksija, Mika Maaskola. N17-sarjan kymppikärjestä kaksi, Nathalie Blomqvist ja Sinikka Tyynelä. Hienot aihiot näissä nuorissa joka tapauksessa on. 

Vitosella ja kympillä ongelmia 

Muita lupaavia ja hyvin kehittyneitä nuoria olivat Joensuun Katajan 18-vuotias Eemeli Hirvonen (3000m 8.38), kaksi vuotta vanhempi Vieremän Koiton Mikko Kauppinen (8.28) ja Lempäälän 23-vuotias Aleksi Kivelä (1500m 3.48). Viime kesänä komeaa esiinmarssia tehneiden nuorten 800 metrin naisjuoksijoiden hallikausi jäi kauttaaltaan hieman vaisuksi. 

Miinuspuolelle lasketaan se, että huikean debyyttikauden 800 metrillä juossut Eveliina Määttänen pääsi juoksemaan vain yhden kilpailun. Sen jälkeen pitkittynyt kuumeilu katkaisi hallikauden. Sara Lappalaisen (os. Kuivisto) kausi romuttui alppimajan säätäjään; laitevian vuoksi hän oleskeli hallikauden alla URHEA:n tiloissa 3000 metrin korkeudessa, kun tarkoitus oli olla 2000 metrissä. Se siitä hallikaudesta.  

Euroopan mestari Topi Raitanen ja huippulupaus Emil Helander jättivät hallikauden suosiolla väliin. Kuulopuheiden mukaan herrat ovat erinomaisessa kunnossa. Ilona Mononen juoksi kaksi hallikilpailua, mutta kausi katkesi jo helmikuun alussa pitkittyneeseen kuumeiluun. 

Viime kesänä 5000 metrillä komean läpimurron tehnyt Mika Kotiranta oli aikeissa juosta 3000 metriä pohjoismaisessa maaottelussa, mutta pakara kramppasi verryttelyssä ja hallikausi jäi siihen. Nyt mies on jo täydessä treenikunnossa. 

Suomalainen kestävyysjuoksu on hallikauden perusteella nousussa. Keskimatkoilla menee hyvin, mutta etenkin miesten 5000 ja 10 000 metrille kaivattaisiin kovia menijöitä. Pohjoismaisessa vertailussa viime kesänä vitosella alle 13.30 juoksi viisi norjalaista, kolme ruotsalaista ja yksi tanskalainen. Kotirannan tulos oli 13.40,67, oli Pohjoismaiden 13:s. Kymppitonnilla tilanne on vielä heikompi. Suomen ykkönen Hannu Granberg juoksi viime kesänä 29.42,70. Sillä pääsi pohjolan tilastossa sijalle 26. Edellä oli 12 ruotsalaista, 11 norjalaista, yksi tanskalainen ja yksi islantilainen. Kuvaavaa on, että kahdeksanneksi parhaan norjalaisen tulos oli yli minuutin Granbergia parempi. Jotain tarttis näillä matkoilla tehdä. 

Lue myös:

Joonas Rinne hamuaa kohti MM-kilpailuja ja olympialaisia 

Alisa Vainion pitkä tie huipulle

Santtu Heikkinen – koukussa juoksuun

Aiturista kahdelle kierrokselle – Kynnysharjoittelu ja nopeus jalostivat Eveliina Määttäsen 800 metrin huipulle

Nathalie Blomqvistin harjoittelu – valmentaja Tom Andtbacka viitoittaa määrätietoisen urheilijan urapolkua

Ilona Mononen – katse tulevaan

Eemil Helander – huippu tähtäimessä

Sara Kuivisto ja Ari Suhonen: ”Harjoittelu on yksilöllistä”

Topi Raitanen Juoksija-lehdessä 7 vuotta sitten

Teksti Lauri Hollo

Juoksija.fi 6.3. 2023

Vastaa