UTMB – Poimi seurantaan viikon suomalaisnimet

UTMB Chamonix Mont Blanc
Lukulistalle
ClosePlease login

Suomalaisten UTMB-viikon edustus on laaja ainakin kisoihin mukaan päässeiden perusteella. Ketä vuoden 2021 nimilistalta kannattaa seurata?

Kisoihin on saanut paikan yhteensä 72 suomalaista. Vielä emme kuitenkaan tiedä, jättääkö osa paikkansa käyttämättä. Kisanumeron vastaanottaneet jakautuvat seuraavasti: UTMB 19, CCC 18, TDS 12, OCC 18 ja 40 MCC.

Chamonix’n vuorikaupungissa varautumistoimet koronan leviämistä vastaan näkyvät keskustan maskipakkona myös ulkosalla. Ravintoloihin ja Ultra-Trail du Mont-Blanc -viikon kisoihin pääsee vain koronapassia näyttämällä.

Viikon kuuluisin matka UTMB on myös maailman ehdottomasti arvostetuimpia polkujuoksun koitoksia, joka kerää jälleen todella nimekkään osallistujajoukon. Kilpailijat etenevät 171 kilometriä ja 10 000 nousumetriä Alppien korkeimman vuoren Mont Blancin ja sitä ympäröivien korkeiden vuorien ympäri. Lähtö ja maali ovat Ranskan Chamonix’ssa.

CCC etenee alun upeaa harjannetta lukuun ottamatta UTMB:n reittiä ja starttaa Italian Courmayeurista. Matkaa kertyy 100 kilometriä ja nousua yli 6 000 metriä.

Niitä ennen huomenna tiistaina alkaa Courmayeurista TDS, joka lähtee UTMB:n kulkusuuntaa vastaan ja eroaa pian omille poluilleen. 145 kilometrin ja yli 9 000 nousumetrin reitti tarjoaa alustaltaan vaativampia polkuja kuin UTMB ja CCC. TDS:n vaativuutta lisäävät myös pitkät osuudet noin 2 000 metrin korkeudessa merenpinnasta.

OCC:n 56 kilometriä ja 3 500 nousumetriä mukailee valtaosin UTMB:n loppuosaa. Ultramatkojen lisäksi suomalaisista viisi on 40 kilometrin MCC:llä.

Matkoista vain 2–3 hengen joukkuekoitos PTL käydään ilman suomalaisia. PTL starttasi tänään maanantaina aiemmasta poiketen Sveitsin Orsiéresistä. 300 kilometrin ja 26 000 nousumetrin jälkeen sitkeimmät saapuvat viikon lopulla Chamonix’n maaliin.

UTMB: Ennakkoon vahvimmat suomalaiset

Suomen ykkösjuoksijoista päämatkalla on mukana toistamiseen Maija Oravamäki. UTMB kisattiin viimeksi vuonna 2019. Silloin Oravamäki juoksi naisista sijalle 13. Yli 40-vuotiaista hän oli kolmas ja omassa sarjassaan toinen. Vuonna 2018 hän debytoi UTMB-viikon kilpailuissa sadan kilometrin CCC:llä yltäen naisista peräti viidenneksi ja voittaen oman sarjansa.

UTMB:lla suomalaisista seurantaan kannattaa laittaa lisäksi ainakin Mira Hämäläinen-Iho, Suomessa pitkillä ultrilla menestynyt Antti Itkonen, Espanjassa asuva Kai Langel ja Juha Jumisko. Vuoriultrien konkari on tosin kertonut, että Nuts Distance 300:n palauttelujen jälkeen tarkoituksena on lähinnä kulkea reitti läpi. Listalla on ainoana suomalaisena kaikki UTMB-viikon matkat läpäissyt Heikki Hihnala.

TDS:n suomalaisnimistä esiin nousee selkeästi Tomi Mikkola. Onnistuessaan hän voi hivuttautua tuloksissa korkealle. Keskiviikon kuluessa selviää, miten Mikkola selvittää korkeuden ja roimien nousumetrien haasteet.

OCC:n nimilistasta löytyy Himos Traililla 26 kilometriä juuri voittanut Eetu Nordman. Hänen syyskisojen somelistauksessaan Himoksen jälkeen ei tosin näkynyt kirjainyhdistelmää OCC. Jos Nordman saapuu viivalle Orsiéresiin, hän tuskin jättää voimia varastoon, joten nimi näkyisi väliajoissa hyvillä sijoituksilla.

Kansainvälisesti kovin taso näyttäisi osallistujaennakoiden perusteella olevan UTMB:n lisäksi OCC:llä ja CCC:llä.

Lue myös juttumme Chamonix’n kauppakierroksella näkyneistä polkujuoksukenkien trendeistä: Polkujuoksukengät saavat katumaratoneilta tuttuja uudistuksia

Vastaa