Polkujuoksukengät 2022 testissä – ennätyskenkien ominaisuuksia poluille

Polkujuoksukengat 2022 testi
Lukulistalle
ClosePlease login

Polkujuoksukengät saattavat kokea vastaavan muutoksen kuin maantiejuoksun ja ratajuoksun kisakengät.

Polkujuoksu on lajina maantie- tai ratajuoksua moniulotteisempi kenkien kannalta, joten niiden kehitys ei välttämättä vaikuta tuloksiin yhtä suoraviivaisesti kuin sileän alustan juoksuissa. Toisaalta ultramatkoilla usean erilaisen kehityskulun yhteisvaikutus voi olla jopa dramaattisempi kuin tiellä ja radalla.

Elokuussa tein pitkän kaavan kierroksen urheilukauppojen kenkähyllyille Chamonix’ssa Ranskassa, sillä siellä saa hyvän kuvan vuorilla liikkumiseen soveltuviin varusteisiin. Pikkukaupunki Alppien korkeimman vuoren Mont Blancin juurella vetää harrastajia ja se näkyy tarjonnassa. Pelkästään eri merkkien omia brändikauppoja on useita. Kävin läpi toistakymmentä kauppaa ja lisäksi UTMB-messut, joissa esiteltiin osin jo kesäkauden 2022 uutuuksia.

Polkujuoksun kasvusta ja merkityksestä brändeille kertoo se, että hieman yllättävät vuoriulkoilun merkit ovat lisänneet valikoimaansa polkujuoksukengät. Rakenteeltaan olennaisesti uudenlaiset kengät tulevat kuitenkin Salomonilta ja usealta yhdysvaltalaiselta merkiltä. Polkujuoksijan testissä kehitys näkyy selvimmin ranskalaismerkin Pulsar Trail Pro -kengässä.

Rocker-muoto vaikuttaa yleistyvän. Moni muukin merkki on tehnyt polkujuoksukengät, joissa kärki ja kanta ovat korkeammalla kuin keskiosa. Rocker-sanaa on käytetty alppisuksissa reilusti toistakymmentä vuotta kuvaamaan juuri negatiivista jalkavuutta eli nousevia osia suksen kärjessä ja kannassa. Siihen yhtäläisyydet kengän rockeriin loppuvatkin.

Kengissä kärjen ja kannan nostolla haetaan rullaavuutta. Salomonin lisäksi North Face ja Nike tarjoavat selkeitä rocker-kenkiä polkujuoksuun. Hieman miedompana muotoa löytyy ainakin Scottilta ja Brooksilta sekä tämän testin Hokasta, Merrellistä ja Sauconysta.

Yhdysvaltalaismerkeistä valtaosalla muotoon yhdistyy jäykkä tai todella jäykkä pohjarakenne, jossa vain kengän kärki on taipuisa. North Face on tehnyt Vectiv-malliston, jossa yhtymäkohdat ovat selviä paljon puhuttuihin sileiden alustojen hiilikuitulevyllisiin ennätyskenkiin. Pyysimme Vectivejä suomalaiselta maahantuojalta testiin, mutta kokeilu ei vielä toteutunut.

Kevyttä tai melko kevyttä kenkämallia myy lähes jokainen merkki, jolla on tarjolla polkujuoksuun useita malleja. Tämän trendin tulo näkyi selvänä jo kahden edellisen vuoden polkukenkätesteissämme, mutta tarjonta laajenee. Myös vaimennetut mallit ovat olleet luonteva osa polkujuoksukenkien valikoimaa jo muutaman vuoden.

Koronapandemian sekoittamat toimitusketjut näkyivät kenkien saatavuudessa. Useat testimallit saimme juoksuun vasta lumisena aikana, joten niistä tarkennamme pitotestejä kevään kuluessa ja lisäämme tiedot juoksija.fi:n kenkäklinikkaan. Kevään uutuuksista VJ XTRM 2 tuli testattavaksemme juuri Polkujuoksijan viimeistelyn aikaan, joten testihavainnot kerromme klinikassa ja Juoksija-lehdessä.

 

Polkujuoksukengät 2022 

8 kenkää testissä

Dynafit Ultra 50 

Polkujuoksukengät 2022 - Dynafit Ultra 50

 

Pomoca-pohja tarrautui erinomaisesti kuivaan alustaan, mutta märällä ote oli vaihtelevampi. Suoraan eteen ja taakse kenkä piti hyvin märälläkin kalliolla, mutta sivusuuntaan havaitsimme pidon arvaamattomaksi. Sama päti myös liukkaisiin juurakoihin. Maltillinen pohjakuviointi ei riitä mutaisille alustoille vaikkei tukkeudu herkästi.

Varpaat ja jalkaterän reunat ovat hyvässä suojassa, eivätkä sukat kastu herkästi lätäköissä. Vaimennettu pohja pysäyttää terävien kivien iskut. Ultra 50 istuu tukevasti ja antaa kaltevalla pinnalla mukavasti tukea jalkaterälle. Nauhoituksen alaosan suojus estää oksien osumia ja roskien kulkeutumista kenkään. Maltillinen rocker-muoto – kärkiosan lisäksi kanta on irti alustasta – tuo rullaavuutta. Vaimennus on napakampi ja siten kovempi kuin Hokassa ja Inovissa.

Dynafit on kohtuullisen tunnokas, joskin vaimennus vie parhaan herkkyyden. Kovavauhtiseen röllipolkuralliin Dynafit ei sovellu parhaiten, ja tielle se on hieman jähmeä. Sen sijaan kivisillä poluilla suojaava kenkä on kotonaan. Uusi Ultra 50 on suunniteltu nimensä mukaisesti lyhyemmille pitkille matkoille kuin aiemmin mallistoon tullut Ultra 100.

Polkujuoksukengät 2022

 • Pitkille kivisille matkoille

 • Sprintti-ultra 4–9

 • Droppi 8 mm

 • Paino 338 g M US 10

 • 140 €

+  Plussat

 • Suojaavuus
 • Ulkonäkö ja värivaihtoehdot

– Miinukset

 • Jähmeähkö tuntuma helpolla polulla
 • Paino

 

Inov-8 Trailfly Ultra G300 Max 

Polkujuoksukengät 2022 Inov-8 Trailfly Ultra G300 Max 

Grafeeni vahvistaa pohjan lisäksi Trailflyn välipohjan foam-vaimennusta. Inovin mukaan välipohja palauttaa energiaa askeleeseen tyypillistä foamia paremmin sekä pitää ominaisuutensa yksittäisellä juoksulla pidempään.

Sadat kilometrit pohjoisen vaativilla poluilla saivat kengän vaikuttamaan kestävältä. Silmämääräisesti vain kengän kärkinappula on selkeästi kulunut. Kankaat ovat kunnossa eikä vaimennus vaikuta heikentyneen olennaisesti.

Testissä oli vain suuri koko US 14, EU 48. Vaaka näytti sille 440 grammaa, kun aiemmin testaamamme Inov-8 Terraultra G270 painoi samankokoisena 350 grammaa. Inovin mukaan mallien painoero kapenee selvästi koon pienentyessä, ja mallinimen lukema kertoo eri kokojen keskipainon.

Inov on painoaan kepeämmän ja ketterämmän tuntuinen – joskaan ei toki kikkapolkujen vauhtikenkä. Trailflyn rullaavuus ja juostavuus johtunevat pohjan rakenteesta ja rockermaisesta muodosta, jossa kärki ja kanta ovat selvästi keskiosaa ylempänä eli seistessä irti alustasta. Kantaosan edessä oleva poikittaissuuntainen uurre jakaa pohjan kahtia ja toimii nivelmäisesti. Kärki joustaa hieman muuta jäykkää pohjaa enemmän. Inov piti hyvin kaltevilla märillä pinnoilla ja juurakoissa, mutta kostealta kiveltä ylämäkeen ponnistaessa ote kirposi turhan herkästi.

Pieni vahvike hoitaa kärjen kiviosumat, ja paksu pohja pehmentää epätasaisuuksia. Rakkakivet tuntuivat kuitenkin läpi jalkaholvin kohdalta ja huolimattomalla askeleella kivet piinasivat jalan sisäsyrjää. Korkean pohjan ja reunamuovin ansiosta sukat eivät kastu matalassa lätäkössä.

Varpaille on melko hyvin tilaa sivusuunnassa. Kanta ja jalan keskiosa istuvat asiallisesti. Litteät nauhat ovat liukkaat eivätkä pysyneet aina edes tuplasolmulla kurissa.

Inov-8 Trailfly Ultra G300 Max 

 • Pitkiin juoksuihin ja korkeisiin viikkokilsoihin

 • Sprintti-ultra 7–10
 • Droppi 6 mm
 • Paino 440 g M US 14 
 • 195 €

+  Plussat

 • Kestävyys
 • Juostavuus

– Miinukset

 • Paino

 

Hoka Speedgoat 5 

Hoka Speedgoat 5

Speedgoatin vitosversio on kehittynyt hieman kevyemmän Speedgoat Evon suuntaan. Molemmat ovat selkeitä pitkän matkan kenkiä ja parhaimmillaan juoksuteknisesti helpoilla alustoilla.

Korkeahko kuvio tuo luotettavan pidon etenkin pieniin ja keskikokoisiin kenkiin. Nappuloiden määrä ja koko eivät kasva isoihin malleihin, joten niissä kuviointi on väljempi. Naistestaajamme kiittelikin Speedgoatin pitoa erinomaiseksi lumisilla pinnoilla.

Juoksutuntuma on mukava, mutta paksun pohjan takia tuntuma alustaan jää etäiseksi. Aiempien versioiden jäyhyys on aavistuksen lieventynyt. Tuhti vaimennus riittää pitkienkin taipaleiden taittamiseen. Speedgoatit rullaavat kohtuullisesti hiekkatiellä ja asvaltillakin, mikä yhdistettynä vaimennukseen tarjoaa edun vuoristoultrien pitkiin teknisesti helppoihin alamäkiin.

Istuvuus on tiukahko, mutta mukava. Etuosa sopii parhaiten kapeahkoon jalkaan, ja keskiosasta kengän saa istumaan todella tiiviisti. Iltti on ohut mutta fiksusti muotoiltu. Kantaosa on riittävän jämäkkä, mutta kuitenkin pehmeä. Paksu pohja suojaa tehokkaasti teräviltä kiviltä, mutta varpaiden suoja on varsin mieto. 

Speedgoat on oiva valinta pitkille polkulenkeille sekä talvikengäksi sellaiselle juoksijalle, joka haluaa välttää nastakenkiä. Sekä miesten että naisten mallien värit ovat harvinaisen onnistuneet.

 • Helpon alustan vuoriultrien täsmäkenkä

 • Sprintti-ultra 6–10

 • Droppi 4 mm

 • Paino 243 g N US 7 ja 281 g M US 9

 • 140 €

+  Plussat

 • Vaimennus
 • Mukavuus
 • Ulkonäkö

– Miinukset

 • Juoksutuntuma vaikeilla poluilla

 

Merrell MTL Long Sky 2 

Polkujuoksukengät 2022 - Merrell MTL Long Sky 2 

Kisatiimin toiveesta Merrell madalsi Long Skyn kakkosversioon droppia puoleen. Alkukesällä Suomeen ehtivä uutuus keräsi edellisen mallin tavoin kiitoksia juoksutuntumallaan. Kenkä on kimmoisa, ja vaimennus riittää maltillisille ultramatkoille. Keskiosa ei ole kovin kiertojäykkä, mikä vaatii hyvää askellusta ja toisaalta sallii kengän mukautumista maaston mukaan. Rullaavuudesta näkemykset menivät ristiin, mutta valtaosin juostavuutta kehuttiin.

Lumella tuntuma alustaan oli mainio, pitkittäis- ja sivuttaispito herättivät valtaosalla luottamusta. Vibram-pohjan kookas kuviointi on yhtenevä märässä maastossa pitäväksi todetun ykkösversion kanssa, ja lisänä pohjakumiin on tehty pikkuisia harjanteita. Kuvio tuskin tukkeutuu mudasta tai osoittautuu liirailualttiiksi. 

Testaajamme kehuivat Merrellin istuvuutta, joskin yhdelle jalkaholvin tuki oli liian korkea. Lesti on kapeahko, mutta varpaille jäi sopivasti vapautta liikkua ja toimia. Suojaavaa ilttiä eli kengän kieltä kiitettiin. Lenkit kantapään takana ja iltissä auttoivat pukemista. Karhean materiaalin ansiosta nauhat eivät löystyneet herkästi. Kärkisuoja on pikkuinen ja jalan sivut ovat alttiina kivi-iskuille.

Ykkösversion turhan heikko päällyskangas vaihdettiin kestävämmältä vaikuttavaan verkkomaiseen materiaaliin. Se päästi selkeästi ilmaa läpi, joten vesi poistunee kengästä hyvin. Toisaalta varvastilan sivulta kosteus pääsee myös sisään helposti.

 • Suomalaisten polkumaratonien luottokenkä

 • Sprintti-ultra 2–7

 • Droppi 4 mm

 • Paino 255 g N US 9, 297 g M US 10

 • 140 €

+  Plussat

 • Tuntuma alustaan
 • Istuvuus

– Miinukset

 • Kärjen suojaus

 

Salomon Pulsar Trail Pro 

Polkujuoksukengät 2022 - Salomon Pulsar Trail Pro 

Uutuus tuo viime vuonna juoksemamme todella kevyen Pulsarin oivalluksia yleiskäyttöisempään kenkään. Helpoilla poluilla ja tiesiirtymillä kevyet Pulsar Trail Prot houkuttelevat vauhtiin. Lumitestien perusteella jäimme epäilemään, riittääkö pito mutaan ja tuntuma kalteville märille kallioille.

Salomonin pohja on kierto- ja pituusjäykkä kärkeä lukuun ottamatta. Maantiekengistä tuttu kuitulevy ja rocker-muoto saavat askeleen pyörähtämään herkästi ja kovalla alustalla askeleen energia tuntuu palautuvan hyvin juoksuun. Pulsar Trail Pron kovahko vaimennus riittää polkumaratoneille. 

Kevyemmän Pulsarin tavoin terävät muodot tuntuvat pohjasta läpi. Varpaiden suojaus riittää, mutta päkiän sivulta alkaen jalan sivut jäävät altiiksi iskuille. Verkkomainen kangas päästää vedet hyvin ulos, joskin sen kestävyys oksille jää nähtäväksi.

Sukkamainen kanta-aukko hankaloittaa pukemista. Vaivan palkaksi risut ja hiekat eivät pääse herkästi kenkään. Toisesta testiparistamme hajosi pukemista helpottava vetolenkki. Pulsar Trail Pro istuu oivasti kantakupista ja keskiosasta, mikä tuo vaativiin maastoihin tarkkuutta. Kärjessä on tilaa enemmän kuin useissa aiemmin testaamissamme Salomoneissa. Pikanauhoitus sopi testaajillemme ja nauhojen taskun totesimme toimivaksi. 

 • Vauhdikkaiden polkujen rallattelukenkä

 • Sprintti-ultra 1–6

 • Droppi 6 mm

 • Paino 265 g M US 9 

 • 150 €

+  Plussat

 • Juostavuus
 • Istuvuus
 • Tuntuma alustaan

– Miinukset

 • Hankala pukea

 

Saucony Peregrine 12 

Tuorein Peregrine tuntui juostessa vakaalta, joskin hieman jäykältä. Silti kenkä oli juoksutuntumaltaan hyvä ja tarjosi tukea kaltevilla pinnoilla. Vaimennus vähentää iskutusta, joskaan ei riitä pitkille ultrille. Toisaalta Peregrine ei ole lyhimpien kisojen nopeushirmu vaan käyttöalue löytyy ääripäiden välistä melko laajalla matka- ja vauhtiskaalalla.

Nappuloita riittää lähes koko pohjalle. Talvitestin perusteella uumoilemme, että kuvio ja pohjamateriaali sopivat monipuolisesti suomalaisille luonnonpoluille. Nappulat eivät ole kovin suuria, mutta määrän takia ne kestävät luultavasti kohtuudella siirtymät asfaltilla. Maltillinen rocker-muoto auttaa askellusta kovilla alustoilla.

Näyttävän keltainen Saucony suojaa iskuilta kärjestä ja kannasta sekä kohtuullisesti sivulta. Paksu välipohja hoitaa terävien kivien painaumat. Vesiraja on melko korkealla. Pukemista auttavat lenkit kannassa ja iltissä. Nauhat kulkevat lenkkien läpi, mikä helpottaa kiristämistä ja tuo siten istuvuutta. Joustavat nauhat antavat hieman myöten, mikä voi toisaalta antaa pelivaraa jalan turvotessa pitkillä matkoilla. Peregrine istuu kannasta hyvin ja varpaille riittää reilusti tilaa.

Polkujuoksukengät 2022 - Saucony Peregrine 12

 • Näyttävä polkutossu keskipitkille matkoille

 • Sprintti-ultra 3–7

 • Droppi 4 mm

 • Paino 237 g N US 8, 282 g M US 10

 • 150 €

+ Plussat

 • Istuvuus
 • Yksityiskohdat

– Miinukset

 • Jäyhyys

 

VJ Spark 

Polkujuoksukengät 2022 -VJ Spark 

Kevyt VJ Spark tuntuu tutulta suomalaismerkin muihin malleihin tottuneille. Uintijuoksuun, maastoestejuoksuun sekä lyhyisiin nousukisoihin suunniteltu kenkä lunasti oletukset tarkasta juoksutuntumasta ja pidosta. 

Kiertolöysä Spark mukautuu maastoon, ja VJ:n pohjamateriaali tarjoaa mainion pidon märillä kallioilla. Keskellä kenkää ulkoreunalla kaistale pitävää pohjaa on korvattu oudosti liukkaalla välipohjan materiaalilla. Juurakkoisille poluille merkiltä sopiikin paremmin useammalla keskinappulalla ja korkeammilla sekä kapeammilla nappuloilla varustettu Irock. 

Toisaalta pirteän oranssi Spark osoittautui rullaavammaksi ja kovahko vaimennus palautti kohtuullisesti energiaa askeleeseen kovilla alustoilla. Aiempien testien perusteella nappulat saattavat kulua herkästi kuumalla asvaltilla.

Sisäsyrjän fitlock-vahvikkeen ja perinteisten nauhojen avulla Spark istuu sukkamaisesti jalkaan. Lesti on kapeahko. Uudessa kengässä kantakupin yläreuna saattaa hangata herkästi hiertyvää ihoa. Vesi poistuu kengästä ripeästi päälliskankaan läpi, ja reunuksen kiertävä suojus estää sukkien kastumisen pienistä lätäköistä. Varpaat sekä jalan sisäsyrjä ovat hyvin suojassa iskuilta.

 • Parhaimmillaan kivisillä vauhtijuoksuilla

 • Sprintti-ultra 1–5

 • Droppi 5 mm

 • Paino 268 g M US 10,5

 • 160 €

+  Plussat

 • Tarkkuus 
 • Pito

– Miinukset

 • Liukas kaistale pohjan keskialueella
 • Nappuloiden kulutuskestävyys?

 

361° Taroko 3 

Polkujuoksukengät - 361° Taroko 3 

Tarokon kolmosversiossa on sama välipohja kuin merkin Nemesis-maantiekengässä. Tausta tuntuu hyvässä rullaavuudessa ja kengän kyvyissä tiellä. Testijoukon isoin droppi voi auttaa kannan kautta askeltavaa helpoilla poluilla ja siirtymillä, joskin etenkin märässä maastossa kanta-askel lisää kaatumisriskiä. 

Myös istuvuus viestii enemmän tie- kuin polkutossusta. Yleisfiilis on mukava muttei kovin valmis luonnon monimuotoisille poluille. Varpailla on reiluhkosti tilaa, ja keskiosan saa tiiviiksi vain tarkalla nauhoituksella. Kanta pysyy hyvin kupissaan. Kannan takana reunus on korkea joskin onneksi yläosastaan pehmeä. Pukemista auttaa vetolenkki. Pohja kaartuu suojaamaan Tarokon kärkeä, mutta sivut jäävät alttiiksi iskuille ja vedelle.

Kenkä on melko kiertojäykkä kannasta päkiään, ja kärkiosa mukautuu maastoon kohtuullisesti. Kuviointi kestänee kestopäällystettäkin. Pakkaskelillä pito oli luotettava, mutta märän maaston ote jäi talvitestissä selvittämättä. Vaimennus pehmentää selkeästi iskuja päkiältä, ja energiaa tuntuu palautuvan askeleeseen. Ominaisuuksiinsa nähden Taroko 3 on painava.

 • Sorastettujen polkujen ja teiden treenikenkä

 • Sprintti-ultra 4–8

 • Droppi 9 mm

 • Paino 348 g M US 10,5

 • 120 €

+  Plussat

 • Rullaavuus

– Miinukset

 • Tuntuma alustaan
 • Paino

 

 • DROPPI on kannan ja päkiän välinen korkeusero.

Lue myös:

5 polkujuoksukenkää testissä – pitoa kesäpoluille!

Juoksukengät 2022 – 11 kenkää testissä!

Teksti Tomi Savolainen Tuotekuvat Ari J. Hyytiäinen

Polkujuoksija 2022

Vastaa