Topi Raitasen avainharjoitukset Euroopan mestariksi

Lukulistalle
ClosePlease login

Vuosia kestänyt nousujohteinen ura juniorisuunnistajasta kestävyysjuoksijaksi sekä huolellinen harjoitussuunnitelma ja sen toteutus ilman pahoja ylilyöntejä olivat Topi Raitasen polku Euroopan mestariksi 3000 metrin estejuoksussa viime kesänä.

Juoksijan lahjakkuutta ja kovia kilpailijahermoja unohtamatta.

Valmentaja Janne Ukonmaanaho esitelmöi viime syksynä marraskuun lopulla Pajulahden kestävyysseminaarissa Raitasen harjoittelusta keväällä ja kesällä 2022 kohti Münchenin jättionnistumista.

Aluksi taustatunnelmia Raitasen ja Ukonmaanahon yhteistyön aloituksesta ja harjoittelun periaatteita.

– Loppukesästä 2016 Topi heitti minulle ajatuksen, että häntä kiinnostaisi suunnistuksen ohella myös kestävyysjuoksu. Alkaisinko hänen valmentajakseen, Ukonmaanaho aloitti esitelmänsä.

Raitasen päälaji oli siihen asti ollut suunnistus, jonka juniorisarjoissa hänelle oli tullut menestystä aina kansainvälistä tasoa myöten. Siinä ohessa hän piti yllä myös juoksutaitojaan. Vuonna 2015, 19-vuotiaana, Raitanen vetäisi 3 000 metrin esteet ikäisekseen huippuaikaan 8.51. Samaan oli päässyt saman ikäisenä muuten edellinen Euroopan mestarimme Jukka Keskisalo.

Raitasen juoniorivuosien valmentaja oli Antti Örn.

Topi Raitasen ja Janne Ukonmaanahon kuuden vuoden yhteistyö kantoi viime kesänä komean hedelmän, Euroopan mestaruuden. Kuva SUL tiedotus

Valmentajalla kova pohdinta

Juuri omaa urheilu-uraansa estejuoksussa lopetellut Ukonmaanaho (ennätys 8.27) ja Raitanen olivat tutustuneet toisiinsa muutamilla yhteisillä lenkeillä, kun Raitanen asui Tuusulassa ja Ukonmaanaho Klaukkalassa. Valmennusavun pyytäminen mieheltä, jolla oli hyvä ja tuore tuntuma lajiin ja juoksun kansainvälisiin ympyröihin oli siis varsin luonnollinen valinta.

Silloin 32-vuotiaalle Ukonmaanaholle nuoren juoksijan ehdotus ei ollut ihan helppo. Raitanen oli muuten tehnyt lounaskutsun enteilevästi ravintola Tokioon.

– Ensimmäinen ajatukseni oli, että haluanko sitoutua heti uudestaan, kun olin itse juuri päässyt irti reissaamisen ja harjoittelun oravanpyörästä, perheellinen, hammaslääketieteen ja myös fysioterapian opintoja suorittava Ukonmaanaho joutui pohtimaan.

– Valmentaa halusin, mutta haluaisinko valmentaa sellaista urheilijaa, jolla on potentiaalia arvokisatasolle.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja

Vastaa