Antila ja Erkkilä parhaat suomalaiset polkujuoksun MM-kisojen pitkillä matkoilla

Johanna Antila
Johanna Antila - Kuva Jonnanphotography
Lukulistalle
ClosePlease login

Juuso Simpanen ja Juho Ylinen eivät onnistuneet polkujuoksun MM-kisoissa Chiang Maissa Thaimaassa. Suomalaisista kovimmat sijat juoksi nousukisoihin erikoistunut Susanna Saapunki.

Polkujuoksun MM-kisat käytiin viikonloppuna Chiang Maissa Thaimaassa.  Paras suomalainen oli lyhyisiin, paljon nousumetrejä sisältäviin kisoihin erikoistunut Susanna Saapunki. Hän oli 8,5 kilometrin ja 1065 nousumetrin koitoksessa kuudes ja 10,7 kilometrin ylös-alas kisassa 12. Jälkimmäisessä nousua kertyi 475 metriä.

Pitkillä matkoilla kovimmat sijoitukset olivat Johanna Antilan 13. sija (9.07.09) pitkässä polkujuoksussa ja Anna-Stiina Erkkilän 15. sija (4.07.55) lyhyessä polkujuoksussa. Antilan kisassa kertyi matkaa 78 kilometrä ja nousua 4 807 metriä sekä Erkkilällä 38 kilometriä ja 2 425 nousumetriä.

Molemmat kertoivat kisan jälkeen sosiaalisen median tileillään, että kilpailu eteni ilman olennaisia notkahduksia. Antila tosin odotti tavoittavansa useamman juoksijan loppumatkalla.

Erkkilä osoitti Chiang Main kuumankosteissa viidakoissa, että vauhti riittää jälleen kansainväliseen kyytiin. Alkukaudella jalkaongelmat pakottivat Erkkilän juoksutauolle, ja vielä syksyllä hän toteutti huomattavan osan treeneistään muutoin kuin juosten.

Kisojen ripeimmät suomalaismiehet eivät olleet tyytyväisiä juoksuihinsa. 38 kilometrin kisassa Juho Ylinen tuli maaliin sijalla 36. (3.41.57). Hän satutti kisan alkuvaiheessa varpaansa, joka osoittautui kivuliaaksi pitkissä laskuissa. Viimeisen tunnin aikana Ylinen joutui päästämään lähes kymmenen kisaajaa ohitseen.

Pitkällä matkalla Juuso Simpanen hävisi aikaa kisan puolivälin kieppeillä. Hän otti huollosta mukaan liian vähän energiaa ja kertoi edenneensä kymmenen kilometriä tyhjin taskuin, mikä painoi vauhtia ja sijoitusta. Maalissa Simpanen oli sijalla 46. (8.48.03) juuri ennen Jussi Nokelaista (48. ja 8.49.34).

Polkujuoksuissa norjalaisvoitto ja Ruotsiin kaksi hopeaa

38 kilometrin voittoon juoksi naisista Romanian Denisa Ragomir ajalla 3.49, toiseksi tsekkiläinen Barbora Macurová ja kolmanneksi vasta 20-vuotias ruotsalainen Emilia Brangefält. He jäivät muutaman minuutin voittajasta, eikä sijoituksia ratkottu enää loppukirissä.

Miehistä nopein oli ajalla 3.08 norjalainen Stian Angermund, jonka kyydissä pysyi pitkään Italian Francesco Puppi (3.11). Kolmas oli edellisten MM-kisojen voittaja, Norjassa asuva britti Jonathan Albon (3.13). Vielä loppukesällä harva olisi veikkaillut kisakuntoaan hakenutta Puppia kärkikolmikkoon, sillä hänen kyynärpäänsä leikattiin kesäkuussa.

Pitkällä matkalla ennakkosuosikit osoittautuivat ripeimmiksi, kun yhdysvaltalainen Adam Peterman (7.15) ja ranskalainen Blandine L’Hirondel (8.22) ehtivät maaliin ensimmäisinä. Peterman voitti kuluvalla kaudella arvostetun sadan mailin Western Statesin ja L’Hirondel ennätysajalla UTMB-viikon sadan kilometrin CCC:n.

Ruotsalainen Ida Nilsson palasi polkujuoksun huipulle kakkossijalla (8.34). Hän kertoi kisan jälkeen some-kanavissaan, että pitkään matka taittui todella hyvin, mutta viimeisistä tunneista tuli kamalaa taistelua. Viimeisessä isossa nousussa Nilsson kertoi ensin edenneensä 20 askelta kerrallaan ja kun se kävi liian rankaksi, vain kymmenen askelta kerrallaan. Kolmas oli espanjalainen Gemma Arenas ajalla 8.46.

Miehissä toiseksi juoksi ranskalainen Nicolas Martin ajalla 7.28 ja kolmanneksi italialainen Andreas Reiterer (7.36).

Seuraavat polkujuoksun MM-kisat juostaan jo kesäkuussa 2023 Itävallan Innsbruckissa ja Stubaissa.