Kilian Jornet alitti 20 tuntia UTMB-vuoriultralla

Kilian Jornet UTMB 2022 maaliintulo - ensimmäinen alle 20 tunnin aika UTMB:llä
Kuva Paul Brechu / UTMB
Lukulistalle
ClosePlease login

UTMB-viikolla rikkoutui kaksi haamurajaa. Kilian Jornet juoksi neljänteen UTMB:n voittoonsa, ja ruotsalainen Petter Engdahl ehti CCC:n maaliin alle kymmenessä tunnissa. Johanna Antila ja Juuso Simpanen onnistuivat, mutta etenkin jälkimmäinen löysi parannettavaa tuleville vuosille.

Espanjalainen Kilian Jornet Burgada voitti neljännen kerran arvostetun Ultra-Trail du Mont-Blancin eli UTMB:n. Hän kirjasi reittiennätykseksi 19.49.30 ja alitti ensimmäisenä juoksijana 20 tuntia.

Kisareitin pituus oli 171 kilometriä, ja nousua Alppien korkeimman vuoren Mont Blancin kierrolla kertyi 10 000 metriä. Aiempi reittiennätys oli espanjalaisella Pau Capellilla vuodelta 2019.

Jornet juoksi kuukausi sitten voittoon ja reittiennätykseen myös rankasta vuoristoreitistä tunnetulla Hardrockin sadalla maililla. UTMB:n edellisestä voitosta hänellä ehti kulua peräti 11 vuotta.

Vain viisi minuuttia voittajan jälkeen maaliin juoksi viime vuoden kolmonen, ranskalais-kanadalainen Mathieu Blanchard. Hän tavoitteli 21 tunnin alitusta, mutta tiukan kisan innoittamana yllätti itsensäkin alle 20 tunnin ajalla.

Blanchard tavoitti Jornet’n, kun espanjalaisella oli heikompi vaihe kisassa. Jornet liittyi kuitenkin Blanchardin seuraan, ja kaksikko juoksi yhdessä tavoittaakseen pitkään johtaneen yhdysvaltalaisen Jim Walmsleyn.

Hänen menonsa hyytyi todella pahasti La Gièteen vievässä rankassa nousussa. Jornet ja Blanchard ohittivat Walmsleyn ja eroa kertyi ennen huipun väliaikapistettä peräti 18 minuuttia.

Juoksun ratkaisut nähtiin 153 kilometrin kohdalla olevan Vallorcinen huollon jälkeen. Jornet juoksi selvän eron loivassa ylämäessä ja jatkoi vetoaan viimeisessä isossa nousussa La Tête aux Ventsille. Siellä eroa oli jo kahdeksan minuuttia.

Myös Hardrockin voiton Jornet ratkaisi viimeisessä reilussa ylämäessä.

UTMB 2022 -vuorijuoksun yöosuuksilla otsalampuista syntyy tunnelmallinen valonauha vuorille.
UTMB starttaa iltakuudelta, joten pian kisaajat laittavat otsalampun päälle. Kärkipäällä 171 kilometrin ja 10 000 nousumetrin urakkaan riittää noin vuorokausi, mutta moni harrastaja etenee vuorilla kahden yön yli. Kuva Franck Oddoux / UTMB

UMTB:n kolmanneksi nousi Tom Evans ajalla 20.34.35. Hän ohitti Walmsleyn, joka sai ratkottua La Gièten ongelmansa ja säilytti nelossijan ajalla 21.12. Viidenneksi ehti pitkään Evansin kanssa juossut yhdysvaltalainen Zach Miller.

19. kerran juostussa UTMB:ssa ei ole vieläkään yhtään yhdysvaltalaista miesvoittajaa. Sen sijaan naisten reittiennätys 22.30.54 on yhdysvaltalaisella Courtney Dauwalterilla viime vuodelta. Myös tänä vuonna naisten mestari tuli Yhdysvalloista, mistä lisää jutussa hieman alempana.

UTMB:n nopein suomalaisaika Juuso Simpaselle

Suomessa pitkiä ultramatkoja hallinnut Juuso Simpanen oli lähes koko kisan sijoilla 30–40. Maaliin hän ehti nousujohteisesti sijalle 31 ja miehistä sijalle 30. Simpanen alitti ensimmäisellä UTMB-yrityksellään vuorokauden rajan ajallaan 23.58.21 ja kellotti siten kisahistorian selvästi kovimman suomalaisajan.

Simpanen kertoi sunnuntaina some-päivityksessään, että juoksu kulki hyvin Courmayeuriin eli 80 kilometriin asti. Sieltä hän lähti kymmenen minuuttia aikatauluaan edellä. Pian huollon jälkeen Simpanen kuitenkin oksensi vatsansa tyhjäksi. Energiavaje hidasti menoa aamuyön ja aamun ajaksi.

126 kilometrin kohdalla Champex-Lacissa huolto auttoi vihdoin energiaongelmiin. Viimeisten 35 kilometrin menoon Trientistä alkaen Simpanen oli tyytyväinen. Hän kertoi tavoitelleensa 23 tunnin aikaa, mutta energiaongelmat huomioiden oli tyytyväinen 24 tunnin alitukseen.

– Oli tosi hieno kokemus juosta legendaarinen UTMB monen vuoden haaveilun jälkeen. Toivottavasti pääsen takaisin ensi vuonna, sillä tiedän, että pystyn parantamaan tästä vielä paljon, Simpanen kirjoitti.  

Ennen Simpasta parhaat suomalaisajat olivat Ville Maksimaisen ja Kai Langelin sekä Jussi Kallioniemen hieman alle 28 tunnin noteeraukset. Heitä selvästi nopeammin on juossut ahvenanmaalainen, mutta sittemmin Ruotsia edustanut Fritjof Fagerlund.

Langel oli Simpasen huoltotiimissä mukana ja päivitti myös hänen some-tiliään urakan aikana. Espanjassa asuva suomalainen kertoi viime vuoden koitoksen jälkeen Juoksijan sivuilla, miten UTMB-vaudinjako syntyy

Huolloissa Langel päivitti Simpaselle tietoja reitistä ja muista kisaajista juoksemalla sallitut puolisen kilometriä ennen ja jälkeen huollon yhdessä hänen kanssaan. Samalla Langel teki yllä linkatulle Simpasen tilille videoita, joiden avulla juoksun kulkuun pääsee hyvin kiinni.

Langel kertoi, että Simpasen vahvuudet olivat laskuissa. 

– Alamäet hän tuli minun silmiini aina paremmin kuin kukaan, jonka näin siinä ympärillä, Langel kertoi Juoksija.fi:lle.

Myös Simpanen vastasi kysymyksiimme ja vahvisti alamäkien sujuneen hyvin jopa energiaongelmien aikana.

Aiemmin kesällä hän kertoi päivityksessään, että harjoituskisana juostussa Lavaredossa ylämäet eivät olleet yhtä vahvoja kuin hän oletti. Nousuista Simpanen löysi kehitettävää myös UTMB:llä.

”UTMB on ollut haaveenani jo vuodesta 2014 ja oli tosi hienoa päästä vihdoin juoksemaan täällä. Varmasti palaan tänne myös jatkossa, toivottavasti jo ensi vuonna!” – Juuso Simpanen

Juuso Simpanen UTMB 2022
Juuso Simpanen saapui maaliin Chamonix’n vuorikaupunkiin nipin napin alle 24 tunnin ja siirsi suomalaisten ripeimmän UTMB-ajan uudelle tasolle. Simpasen rinnalla juoksee häntä huolloissa auttanut Kai Langel. Kuva Pasi Rinne

Naisissa kovavauhtisen alkupuoliskon juossut yhdysvaltalainen Katie Schide saapui lopulta selvänä voittajana Chamonix’ vuorikaupunkiin hienolla ajalla 23.15.12. Hän ei kuitenkaan juossut kärjessä koko matkaa. Schiden hankalilla hetkillä kanadalainen Marianne Hogan ehti edelle. Hänen aikansa maalissa oli 24.31.22.

Schide oli UTMB:n 6. vuonna 2019 ja 8. vuonna 2021.

Katie Schide juoksi UTMB-polkujuoksun voittajaksi 2022. Hän nousee jyrkkää mutkittelevaa rinnettä sauvojen kanssa.
Sauvoista on tullut UTMB:n vakiovaruste kovien nousujen takia. Katie Schide juoksi ja tunkkasi UTMB:n naisten voittajaksi. Kuva Pascal Tournaire / UTMB

Johanna Antila CCC:n kymmenes

Sadan kilometrin ja 6 100 nousumetrin CCC vihjasi polkujen nopeasta kunnosta. Ruotsalainen Petter Engdahl juoksi matkan ensimmäisenä alle kymmenen tunnin ajallaan 9.53.02. Hän johti lähes läpi kisan Bertonen huollosta 13 kilometrin kohdalta asti.

Kelpo hiihtäjänäkin tunnettu Engdahl kirkasti viime vuoden OCC:n kolmospaikkansa. Silloin edelle ehtinyt britti Jonathan Albon tuli CCC:llä toiseksi ajalla 10.16.07. Molemmat juoksivat ensimmäisen sadan kilometrin kisansa.

Albon kisasi viimeisellä vuoriosuudella kakkospaikasta italialaisen Andreas Reitererin kanssa. Hän saapui maaliin seitsemän minuutta Albonin jälkeen kisan kolmanneksi.

Lyhyillä ultrilla Suomessa reittiennätyksiä tehtaillut Johanna Antila juoksi hienosti kymmenenneksi tähän asti pisimmässä kisassaan. Hänen aikansa on helppo muistaa, sillä kello pysähtyi tasalukuihin 13.00.00.

Antila kertoi Juoksija.fi:lle tehneensä aikataulun juoksuunsa viime vuoden voittoajan mukaan. Hän pysyi suunnitelmassaan viimeiseen nousuun saakka.

– Tavoitteena oli aloittaa varovasti ja edetä nousujohteisesti. Alamäet sujuivat yllättävän vahvasti loppuun asti, Antila kertoo.

Parannettavaa jäi hänen mielestään energioiden hallintaan.

– Huollot toimivat erinomaisesti, mutta huoltoväleillä energiatasot pääsivät hieman laskemaan. Energiaa ja nesteitä oli liivissä riittävästi mukana, mutta kulutus oli jostain syystä hieman suurempaa, ja en huoltanut itseäni ihan optimaalisesti. Jostain syystä pienet itsenihuoltamisen virheet eivät kuitenkaan nyt harmita.

Kokonaisuutena Antila oli juoksuunsa tyytyväinen.

– Tiesin, että CCC on tänä vuonna erittäin kovatasoinen ja halusin saada ulos sen mitä oli annettavissa. – -Tavoite oli top10 ja 13–14 tuntia, joten tulos vastaa täysin odotuksia ja varmasti myös omaa kuntoa.

Naisten kisan voitti ranskalainen Blandine L’Hirondel kovalla ajalla 11.40.55. Hän paransi reittiennätystä yli tunnilla. L’Hirondel oli jo reilulla karkumatkalla, mutta nepalilaisen Sunmaya Budhan nousu teki lopun jännittäväksi. Lopulta heidän välilleen jäi eroa viisi minuuttia. Kolmanneksi juoksi yhdysvaltalainen Abbie Hall.

Viikon ensimmäisellä pitkällä ultralla, 145 kilometrin ja 9 100 nousumetrin TDS:llä Maija Oravamäki voitti oman ikäluokkansa ja oli naisista 15. Oravamäki on juossut aiemmin kahdesti UTMB:n ja kerran CCC:n, jolla sijoitus oli peräti 5.

 

Lue myös: Vuorijuoksija menehtyi PTL-koitoksessa UTMB-viikolla, UTMB-ennätys tavoitteena – Kai Langel ruotii sadan mailin vuorijuoksun, UTMB 2021 – Mimmi Kotka sisulla kolmanneksi, Kai Langel ylsi lähes Ville Maksimaisen aikaan

Vastaa