Mitä tapahtuu, kun testimattoon laitetaan 21 prosentin jyrkkyys ja tarkastellaan pitkäkestoisissa suorituksissa tarvittavia ominaisuuksia? Pajulahden testimatolla se selviää.
Pajulahden liikuntakeskuksen testihuoneessa on aamupäivällä odottava tunnelma. Kokenut ultrapitkien matkojen vuorijuoksija ja valmentaja Janne Marin valmistautuu pukeutumaan valjaisiin ja hengitystä mittaavaan maskiin, testaajana Pajulahdessa toimivan liikuntafysiologi Juha Sorviston valvovan silmän alla.
– Mitähän tästä tulee, viime viikolla vedin 35 tuntia harjoittelua vuoristossa, Janne Marin miettii.
Useimmiten testimatolla tehtäisiin suora mattotesti, jossa kolmen minuutin kuormia toistaen määritellään aerobinen kynnys, anaerobinen kynnys sekä aina kestävyysurheilussa kiinnostava VO2max eli maksimaalinen hapenottokyky. Nyt käsillä olevassa testissä fokus on kuitenkin jossain muualla.
– Tästä testistä ei saada kovia lukemia, naureskelee Marin.
Juha Sorvisto ja Janne Marin ovat kehitelleet ultrapitkille matkoille soveltuvaa testiä, joka mittaisi niitä ominaisuuksia, jotka ovat oleellisia todella pitkäkestoisissa tai jopa päivien pituisissa suorituksissa, painottuen runsaasti nousumetrejä sisältävään maastoon. Keskeisin ominaisuus on rasva-aineenvaihdunnan toiminta.
Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot ja treeniohjelmat.
9,90 € / kk Nyt vain 4,90 € / kk 3 kk ajan koodilla "syysjuoksija". Voimassa 22.9. saakka.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Juoksija.fi digi
Kirjaudu
Rekisteröidy