Vuorijuoksija menehtyi PTL-koitoksessa UTMB-viikolla

UTMB 2019
Lukulistalle
ClosePlease login

UTMB-viikko alkoi traagisesti, sillä pisimmän eli PTL-matkan osallistuja kuoli viime yönä. Hän ilmeisesti horjahti reitiltä ja putosi, joskaan tarkkoja tietoja ei ole julkaistu.

PTL on 2–3 osallistujan joukkueina kuljettava partiokoitos, joka alkaa maanantaina ja kestää lähes läpi viikon. Matkaa kertyy 300 kilometriä ja nousua peräti 25 000 metriä. Reitti on paikoitellen riskialtis, ja osallistujat valitaan mukaan hakemusten eli aiemman kokemuksen perusteella. Pakolliseen varustukseen on kuulunut muun muassa kevyt kiipeilykypärä.

Menehtynyt osallistuja on brasilialainen, mutta hänen nimeään ei ole julkistettu. Onnettomuus tapahtui lähellä Refuge de Plan Glacierin vuoristomajaa Col de Tricot’n suuntaan. Järjestäjän tiedotteen mukaan brasilialainen oli joukkueensa kanssa oikealla reitillä onnettomuuden tapahtuessa.

PTL jatkuu eli tapahtumaa ei keskeytetty. 

Vuonna 2021 kuolema TDS-kilpailussa

Viime vuonna tsekkiläisjuoksija kuoli UTMB-viikon TDS-kilpailussa Passeur de Pralognanin jyrkähköllä rinteellä. Myös viimevuotinen onnettomuus tapahtui yöllä.

Silloin vain onnettomuuspaikan ohi ennen pelastustoimia ehtineet saivat jatkaa matkaa. Järjestäjä piti liian suurena riskinä, että pitkään rinteellä odottaneet sadat kisaajat olisivat jatkaneet onnettomuuspaikan ohi.

TDS on parhaillaan käynnissä, ja kilpailijat alkavat saapua Passeur de Pralognanille tänään tiistaina aamun lopulla.

Viimevuotisen onnettomuuden takia järjestäjät muuttivat TDS-kisan aikataulua siten, että osallistujat saapuvat Pralognanille valoisalla. Paikalla on aiempien vuosien tavoin vuoristo-oppaita varmistamassa turvallisuutta ja haastavimmissa paikoissa tukea saa oppaiden asentamasta köydestä.

Tietääksemme UTMB-viikolla ei ole tapahtunut kuolemaan johtaneita onnettomuuksia ennen viime vuotta.

UTMB-viikko koostuu useasta eri ultramatkojen vuorijuoksuista, joihin mahtuu mukaan yhteensä noin 10 000 osallistujaa. Keskuspaikkana on Chamonix’n pikkukaupunki Alppien korkeimman vuoren Mont Blancin juurella Ranskassa. Reitit vievät osalla matkoista myös Italiaan, Sveitsiin tai molempiin.

Lue myös: Polkujuoksija kuoli TDS-kisassa Alpeilla

Vastaa