Pyöräreitti: Kakskerta, Hirvesalo ja Satava – Saaristoon siltaa pitkin

Taukopaikka
Kohokohta
Reittipiste
Klikkaa symboleita saadaksesi lisätietoja.
GPX Kartta: Kakskerta, Hirvesalo ja Satava reitti
Lukulistalle
ClosePlease login

Turun lähisaarilla maasto on kumpuilevaa ja tiet usein metsän suojassa. Meren voi silti haistaa, eikä järvikään ole kaukana.

Kakskerta on saari, jossa on järvi, jossa on saari. Järven ympäri kulkee alkujaan mutkainen ja mäkinen tie, jota on oiottu ja tasoiteltu vuosikymmenien mittaan. Nyt se on pyöräilijälle viehättävä, mukavan vaihteleva, sekä rauhallinen – kunhan muistaa varoa mutkien keskellä noin kerran tunnissa liikennöivää bussia.

Mutkaista tietä näkymättömiin

Kakskerta ja sen naapurisaari Satava muodostivat vuoteen 1968 asti Kakskerran kunnan, joka tuolloin pakkoliitettiin Turkuun. Molemmat saaret ovat yhä maaseutua ja kesämökkikohteita, vaikka sijaitsevat lähellä kaupunkia. Kesällä mökkiliikennettä ja veneilemään lähtijöitä ajelee teillä jonkin verran, mutta usein lenkillä saa silti vihellellä menemään aivan omassa rauhassa.

Suositulla lenkkireitillä Kakskerranjärven ympäri on vuosikymmenten varrella ajettu myös pyöräilyn arvokilpailuja. Triathlonistitkin ovat pitkään kisanneet saarella juhannustriathlonin merkeissä. 

Oikopolkuja saaren poikki

Satavan ja mantereen välissä sijaitseva Hirvensalo muistuttaa maastoltaan naapurisaariaan, vaikka asukkaita ja liikennettä onkin enemmän. Vaihtelua kartan lisälenkkiin voi halutessaan hakea vielä saaren poikki oikaisevan Majamäen- ja Toijaistentien kautta kurvaamalla. Maanpääntien risteyksen tuntumasta Särkilahdentietä Margaretantien risteykseen kulkee myös perinteinen kympin temporeitti.

 

Pyöräreitti: Kakskerta, Hirvesalo ja Satava

PITUUS

  • 37 KM Hirvensalon lenkki + 11 km Satavan reitti + 12 km

TAUKOPAIKAT

Satavan kyläkauppa sijaitsee Hirvensalosta tullessa heti Satavan sillan ja Ekvallan uimarannan jälkeen oikealla.

Kesäviikonloppuisin perinteinen mökkiläisten pysähdyspaikka jo kauan ennen kuin kauppojen aukioloaikoja alettiin laajentaa. Kaupalla on kahvila, josta saa myös lounasruokaa.

KOHOKOHDAT

Kakskerrassa nähtävyytenä on Brinkhallin kartano, jossa kuvattiin vuosituhannen taitteessa Hovimäkitv-sarjaa. Kartanon historia ulottuu 1500-luvulle, ja nykyiset rakennukset ovat 1700-luvun lopulta. Brinkhall on avoinna yleisölle, ja siellä toimii myös kesäkahvila. Kartanoa vastapäätä on myös Brinkhallin uimaranta Kakskerranjärven rannalla.

Vajaan kilometrin päässä kartanosta on Kakskerran kirkko, joka on yksi Turun suosituimmista hääkirkoista. Sen luo päästäkseen on koukattava pieni lisälenkki rannan kautta.

Reitiltä pois piipahtamista vaatii myös Hirvensalon Kaistarniemessä sijaitseva, kymmenen vuotta vanha Pyhän Henrikin ekumeeninen taidekappeli. Kupariseinäinen, kalan tai veneen muotoinen rakennus on sisältä verhoiltu männyllä. Siellä järjestetään hengellisten tilaisuuksien lisäksi muun muassa taidenäyttelyitä.

ERI VERSIOT

Lenkkiin saa lisäpituutta suuntaamalla Satavan päähän. Heinänokkaan johtava Samppaantie on maastoltaan varsin samanlaista kuin Kakskerran lenkin mutkainen puoli.

Hirvensalon kiertävä lisälenkki on sekin mukavan vaihteleva reitti. Vaikka saarelle on rakennettu viime vuosina paljon, Oriniemessä ja Illoisissa on yhä kaunista ja rauhallista tietä.

Sekä Kakskerrassa, että Hirvensalossa lenkistä voi mäkien avulla helposti kehittää tiukan kierrosajoharjoituksen tai kepeän vauhtileikittelyn.

Lue myös:

Pyöräreitti: Vaasasta Svedjehamniin ja takaisin

 

TEKSTI MINNA UUSIVIRTA

Julkaistu Pyöräily & Triathlonissa 2016/3

GPX-kartta 2018

Vastaa