Espanjan ympäriajo käynnistyi nimekkäällä osallistujalistalla mutta turvallisuushuolten varjostamana

Kuva All Over Press
Lukulistalle
ClosePlease login

Lauantaina käynnistyneen Espanjan ympäriajon osallistujalista oli ehkäpä vaikuttavampi kuin heinäkuussa ajetun Ranskan ympäriajon.

Ranskan ympäriajon voittaneella Jumbo-Vismalla oli joukkuessaan Ranskan ympäriajon voittanut Jonas Vingegaard ja Italian ympäriajon voittanut Primož Roglič. Hän oli samalla Espanjan ympäriajon kolminkertainen voittaja. Apunaan kaksikolla oli yksi parhaimmista mäkimiehistä Sepp Kuss sekä useampi oman kotimaansa mestari.

On melko harvinaista, että Ranskan ympäriajon voittaja osallistuu myös Espanjan ympäriajoon samana vuonna. Mikäli Vingegaard ajaisi Espanjan ympäriajon voittoon, hän olisi Chris Froomen lisäksi modernin kilpapyöräilyn ainoa tuplavoittoon kyennyt pyöräilijä.

Vingegaardille löytyi kuitenkin haastajia myös oman joukkueensa ulkopuolelta.

Viime vuoden voittaja Quick Step-Soudalin Remco Evenepoel osoitti olevansa hyvässä kunnossa voitettuaan aika-ajon maailmanmestaruuden elokuussa. Hän oli myös voittanut Belgian mestaruuden ja San Sebastian klassikkokilpailun valmistautuessaan ympäriajoon.

Movistarin espanjalainen Enric Mas oli joutunut keskeyttämään Ranskan ympäriajon ensimmäisellä etapilla tapahtuneen kolarin vuoksi, mutta oli yksi voittajakandidaateista.

Toinen espanjalainen ja edellisvuonna kolmanneksi sijoittunut UAE Team Emiratesin Juan Ayuso oli yksi haastajista. Hänen joukkuetoverinsa portugalilainen Joao Almeida oli myös yksi kilpailun vahvimmista ajajista.

Vuoden 2023 Espanjan ympäriajo ajetaan kolmen viikon aikana ja kilpailun kokonaismatka oli 3154 kilometriä. 21 etapista vain neljä oli niin sanottua tasamaaetappia, eikä tämän vuoden kilpailussa nähty tunnetuimpia kirimiehiä.

Turvallisuus puhuttaa kahdella ensimmäisellä etapilla

Vuelta a España alkoi Barcelonasta 14 kilometrin joukkueaika-ajolla. Sateisessa säässä vesi lainehti kaupungin mutkaisilla kaduilla ja useamman joukkueen ajajia liukui toistuvasti liukkaalla asfaltilla.

Lisäksi viimeisenä matkaan lähteneet joukkueet lähtivät saapuivat maaliin iltahämärässä. Vaikeissa olosuhteissa moni joukkue ei halunnut ottaa suuria riskejä. Näin 22 joukkueen välille syntyi tavanomaista suurempia aikaeroja.

Parhaimman ajan kellotti ensimmäisten joukossa matkaan lähtenyt Team dsm-firmenich.

Kotiyleisön ylpeys, Movistar, sijoittui toiseksi samalla ajalla.

“Sadetta ei voi muuttaa. Olemme kilpailemassa ja ajamme lujaa. On turvallisuuden kannalta käsittämätöntä, että aika-ajo järjestetään pimeässä”, tuohtunut Quick Step-Soudalin Evenepoel kritisoi kilpailun järjestelyjä aika-ajon jälkeen.

Hänen joukkue ylsi sateen ja hämärän aiheuttamasta heikosta näkyvyydestä huolimatta neljänneksi, jääden kuusi sekuntia voittaneesta joukkueesta. Jumbo-Visma ja UAE Emirates sijoittuivat 30-40 sekunnin päähän voittajasta.

Toiselle etapille asetetaan kaksi maalia

Ennen toisen etapin alkua niin pyöräilijöitä kuin joukkuuenjohtajia puhutti jälleen turvallisuusnäkökohdat.

Mäkinen 182 kilometrin etappi päättyi Barcelonaan, jossa pyöräilijöitä huoletti mutkaiset liukkaiden puunlehtien, liikenneympyröiden ja hidasteiden vaarantamat kadut. Pitkän kuivan jakson jälkeen sade oli tehnyt ne hyvin liukkaiksi.

Kokonaiskilpailun ajanotto päätettiin pysäyttää yhdeksän kilometriä ennen maalia vauhdin rauhoittamiseksi.

Punaisen kilpailun johtajan paidan nappasi kokonaiskilpailun maaliin irtiotossa ajanut EF Educationin Andrea Piccolo ja Lotto-Dstnyn tanskalainen Andreas Kron ajoi etappivoittoon muutama kilometri ennen maalia tekemällä iskulla.