Tour de France reitillä maantiepyörällä – Yksinäinen vuori ja Pyreneiden korkea sola

Mt.Ventoux
Lukulistalle
ClosePlease login

Tour de Francen varrelta löytyy Ranskan hienoimpia teitä maantiepyöräilyyn. Vuorietapit tuovat kisaajille aikaeroja ja tarjoavat kaikille huikeita maisemia ja kokemuksia. Vuoden 2021 reitiltä poimimme esittelyyn Provencen jättiläisen Mont Ventoux’n ja Pyreneiltä Col du Tourmalet’n.

"Ventoux ei ole kuin muut mäet”.

Näillä sanoin tarinan mukaan Raphaël Géminiani varoitti Ferdinand ”Ferdi” Kübleriä ennen Mont Ventoux’n nousua vuoden 1955 Tour de Francessa. Voimiensa tunnossa Kübler ei ottanut sanoista vaaria vaan hyökkäsi täysillä ja katkesi nousussa niin totaalisesti, että houraili sekavassa tilassa selvittyään kuin ihmeen kaupalla alas Malaucèneen. Provencen jättiläisen rinteet ovat vuosien saatossa synnyttäneet monia kuolemattomia pyöräilytarinoita.

Tour on vieraillut Ventoux’lla 16 kertaa alkaen vuodesta 1951. Ventoux’n huipulle johtaa kolme tietä Bédoinin, Malaucènen ja Saultin kylistä, yksi kustakin. Saultin tie on paitsi pisin ja loivin myös kapein ja hiljaisin. Maastopyöräilijöille on tarjolla vielä neljäs reitti huipulle.

Tänä vuonna Ranskan ympäriajo palaa Ventoux’lle viiden vuoden tauon jälkeen. 199 kilometrin mittaisella 11. etapilla Kaljulle vuorelle kavutaan peräti kaksi kertaa. Luvassa on mäkimiesten näytös, ja vaikka kokonaiskisaa ei tässä vaiheessa voiteta, sen voi kyllä etapilla hävitä.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja

Vastaa