Etappiajot maastopyöräily: Saariselkä MTB Stages ja Swiss Epic

Saariselkä MTB Stagesin jokainen etappi vie avotunturiin. Kuva Saariselkä MTB Stages
Lukulistalle
ClosePlease login

Teknistä hapotusta viiden tähden maisemissa.

Maisemat ja yleisfiilis. Ne maastopyöräilyä harrastava Jarkko Laakso summaa maastopyöräetappien suurimmaksi anniksi. Tämän jälkeen seuraa pitkä lista muita positiivisia puolia.

Lähes koko ikänsä kaksipyöräisten päällä viihtynyt lahtelainen uskaltautui kokeilemaan Bike Transalp -etappi-ajoa kavereidensa innostamana muutama vuosi sitten. Ensimmäisellä kerralla yhden päivän verran, koko viikko tuntui tuolloin vielä ajatuksena liian kovalta.

Hän jäi kuitenkin heti koukkuun, ja jo seuraavana vuonna 2020 hänen nimensä oli maailmanlaajuiseen Epic-sarjaan kuuluvan Swiss Epic -tapahtuman lähtölistalla.

– Sitten tuli kuitenkin korona ja osallistuminen siirtyi seuraavaan vuoteen, Laakso kertoo.

Muutoksen seurauksena hän lähti mukaan kolmepäiväiseen Saariselkä MTB Stagesiin, jonka reitti vei Urho Kekkosen kansallispuistoon sekä Hammastunturin erämaan vaikuttaviin maisemiin.

Kohti isompia mäkiä

Laakso piti Saariselän kisaa hyvänä ponnistimena Sveitsiä ajatellen. Hän suosittelee sitä muillekin Keski-Euroopan etappiajoista haaveileville. Reitillä on jokaisella etapilla nousua noin tuhat metriä ja kivikkoja, mutta kokonaisuutena se on huomattavasti helpompi kuin kisa Alpeilla.

Pidempään kisaan täytyy myös asennoitua eri tavalla ja oppia tuntemaan, kuinka oma kroppa käyttäytyy. Heti ei voi päästellä täysillä.

Viikon kisa on tankkauksen, rasituksen ja palautumisen optimointia.

– Kun on pidempi kilpailu, täytyy ajon aikana jo miettiä vähän seuraavaa päivää. Yli-innokkaasti ei voi lähteä. Se on sellaista tankkauksen, rasituksen ja palautumisen optimointia. Psyykkisesti hankalin päivä Sveitsissä oli toinen päivä, sen sijaan Saariselällä sitä miettii tuossa kohtaa, että enää on yksi jäljellä.

Ohi oikealta

Kuva SWISS EPIC

Vuoden 2021 Swiss Epic -kisan reittiä Laakso kuvaa teknisesti paikoitellen ihan naurettavan vaikeaksi ja järjestelyitä kokonaisuudessaan viiden tähden arvoiseksi. Hän uskoo 2022 kisan noudattaneen samaa kaavaa, vaikka reitti oli muuttunut täysin.

350 kilometrin mittaiseen reittiin mahtuu viisi etappia ja noin 12 000 nousumetriä henkeäsalpaavissa vuoristomaisemissa.

Huoltopisteet ovat suurin piirtein kisaajien tiedossa. Alpeilla niin kuin Lapissakin vesihuoltoa pystyy tarvittaessa suorittamaan monista ohi virtaavista vuoristo- ja tunturipuroista, mutta niihin liittyvät omat riskinsä.

Laakso ei ole kummassakaan kisassa pelännyt eksyvänsä reitiltä. Merkinnät maastossa ovat selkeät ja vaarallisista kohdista on varoitettu etukäteen. Swiss Epicissä jyrkimmät alamäet piti turvallisuussyistä taluttaa.

Turvallisuus on tapahtumissa muutenkin isossa roolissa. Sveitsin koitos käydään parikilpailuna, ja esimerkiksi ohittaessa huudetaan, kummalta puolelta tulee.

– Vaatii pelisilmää ja maalaisjärkeä, että valitsee ohituspaikat oikein. Kyseessä on kuitenkin suurimmalle osalle ajajista kuntotapahtuma, joten niin kiire ei saisi olla, että turvallisuus vaarantuu. 

Kamppailija pyörän päällä

Vaikeassa maastossa ajamiseen ei riitä pelkkä hyvä kunto, vaan pitää osata myös ajaa ja lukea reittiä. Siinä Laaksoa auttaa juniorivuosien aktiivinen motocrosstausta.

Laakso on harrastanut pitkään myös kamppailulajeja, ja hänellä on brasilialaisessa jujutsussa musta vyö. Hän kokee, että painitreeni on tukenut hyvin maastopyöräharjoittelua, sillä se kehittää kunnon lisäksi tasapainoa ja lisää kokonaisvoimaa.

Hän pyrkii pitämään itsensä koko ajan hyvässä kunnossa monipuolisella harjoittelulla ja säätämään treenikuormitusta isomman kisan mukaan.

Etappikisoihin tankkaaminen ei kuitenkaan onnistu samalla tavalla kuin yhden päivän kilpailuihin.

– Lyhyempään kisaan voi valmistautua huolellisella etukäteistankkauksella, mutta pidemmässä kisassa energiavajetta tulee joka tapauksessa, koska kokonaisrasitus on niin kova.

Saariselkä MTB Stages

  • Milloin 25.–27.8.2023
  • Missä Saariselällä
  • Matkat ja kesto 3 vrk, 185 km, mahdollisuus osallistua myös yhteen tai kahteen etappiin
  • Hinta 3 vrk 175–250 €

Swiss Epic

  • Milloin 15.–19.8.2023
  • Missä Sveitsissä, keskuspaikka Graubünden Matkat ja kesto 5 vrk, 350 km ja 12 000 nousumetriä
  • Hinta Noin 2 000 €
Jarkko Laakso selvitti Swiss Epicin ajoparinsa Aleksi Soinisen kanssa.

Lue myös:

Etappiajot: Kun yksi päivä ei riitä

Etappiajot gravel: Lullebiegga

Etappiajot maantie: Haute Route

Teksti Elina Lammela

Pyöräily+Triathlon 4/2022

 

 

Vastaa