Orbea Alma H20 – vauhdilla maastoon! [video]

Lukulistalle
ClosePlease login
Lukulistalle
ClosePlease login

Orbea Alma on vauhdikas ja kohtuuhintainen XC-pyörä laadukkailla komponenteilla.

Orbea on Espanjan Baskimaasta kotoisin oleva perinteikäs merkki, joka valmistaa pyöriä suurelta osin kotikaupungissaan Mallabiassa, lähellä Bilbaota.

Made in Spain -merkinnällä varustettu jäykkäperäinen Alma H20 on kohtuuhintainen (1 399 €) ja sähäkkä XC-pyörä (cross country), joka kulkee metsäpoluilla varsin vauhdikkaasti.

Ajossa alumiinirunkoinen Alma tuntuu kepeältä ja nopealta. Vauhdikkaat lenkit pääsääntöisesti helpohkoilla poluilla ovat sille luontevinta käyttöä. Urheilullinen ajoasento ja vaivaton kiihtyvyys houkuttelevat enemmänkin vauhdikkaaseen revittelyyn kuin leppoisaan retkeilyyn.

Shimanon 1 × 12 -voimansiirrosta (rataspakka 10–51t) löytyy välitykset joka tilanteeseen, ja laadukas Shimano SLX-vaihtaja toimii takuuvarmasti, kuten hydrauliset levyjarrutkin. Testissä ollut L-koko tuntui oikealta valinnalta 185-senttiselle testaajalle.

Orbea Alma sopii mainiosti vaikkapa juoksijan tai hiihtäjän kesäharjoitteluvälineeksi.

RockShox Judy Silver -haarukka on varustettu läpiakselilla ja etälukituksella. Jousituksen voi siis lukita tai avata irrottamatta otetta ohjaustangosta – kätevä ominaisuus tiukissa ylä- ja alamäissä. Ilahduttavasti myös takakiekko kiinnittyy pikalinkun sijaan toimintavarmalla läpiakselilla.

Renkaaksi valittu Maxxis Ikon (29 × 2.20”) on maltillisesti kuvioitu ja kovalle alustalle tarkoitettu kisarengas. Erinomaisesti rullaavien renkaiden ansiosta Alma on nautittava ajettava myös sora- ja asvalttiteillä.

Alma sopii mainiosti vaikkapa juoksijan tai hiihtäjän kesäharjoitteluvälineeksi. Tällä mallilla Orbea ei kosiskele työmatka- tai retkipyöräilijöitä, sillä rungosta on turha etsiä tavaratelineen tai lokasuojien kiinnityspaikkoja. Rungon viistoputkessa on läpivientipaikka vaijerille, joten halutessaan tämän kaunokaisen voi varustaa alaslaskettavalla dropper-satulatolpalla.

Alma on ylpeästi urheilupyörä ja sellaisena varsin mainio tapaus. Näillä komponenteilla aktiivisempikin harrastaja pärjää pitkälle, ja tällä voi huoletta suunnata vaikkapa maastopyöräilytapahtuman lähtöviivalle.

Testipyörämme edustaa ”musta on uusi musta” -ajattelua. Liukuvärilogo ei ole ehkä visuaalisesti onnistunein ratkaisu, mutta muitakin väriyhdistelmiä on toki olemassa. Orbea ei valmista erikseen naisten malleja, mutta S-koon Alma sopii suosituksen mukaan 155–170-senttisille ajajille.

Orbea Alma H20 (väri: Blue Bondi – Bright Red)
  • + urheilullinen, läpiakselit edessä ja takana, hinta-laatusuhde, laadukkaat komponentit
  • – ei paras valinta yleispyöräksi

Lue myös arviomme täysjäykästä Orbea Alma M Team -mallista.

 

Muita maastopyörien videoesittelyjämme: Canyon Grand Canyon ja Trek Roscoe 8

Videokuvaus Ari J. Hyytiäinen ja Pena Rekiranta  Editointi Pena Rekiranta

 

Vastaa