Pyöräreitti: Pielinen – kerran kesässä

Taukopaikka
Kohokohta
Reittipiste
Klikkaa symboleita saadaksesi lisätietoja.
GPX Kartta: Pielinen reitti 1
Lukulistalle
ClosePlease login

Katsoin pyörääni ja tiesin sen tuosta aamulla lähtevän. Kerran kesässä on pyöräiltävä niin, ettei jalka koko ajan lenkille vipattaisi.

Suomessa on paljon järviä ja niiden kiertäminen pyöräillen muodostaa tuhansia upeita reittejä. Vilaus kultaa järven pinnasta kesäisellä lenkillä – tuon näkymän tuijottamiseen ei ikinä kyllästy.

Pyöräseuramme viikonloppulenkit ovat lähes aina järvikierroksia. Kuorinka, Viinijärvi, Pyhäselkä ja Höytiäinen. Suurin järvi saa kuitenkin olla enimmäkseen rauhassa. Kolin päältä sitä tulee ihailtua, viimeksi kevään mäkitempon jälkeen.

Heinäkuisen viikkotempon yhteydessä houkuttelen kavereita mukaan. Lähtö aikaisin aamulla, rauhallinen vauhti, pitkä mutta palkitseva päivä odottaa. Mukaan mahtuu.

Lähtö sunnuntaina 5.45. Ilma on upea. Aurinko on jo korkealla ja lämpöä 18 astetta. Olo on hyvä ja toiveissa, että edes joku olisi lähdössä kaveriksi. Lähtöpaikkana Jukolanportti klo 6.00.

Suomi ja Pohjois-Karjala nukkuvat. Seppoon voi aina luottaa. Kaksi polkijaa suuntaa kohti Enoa. Jos ajaa 20 000 kilometriä vuodessa, niin Pielisen lenkille voi lähteä, kun on kaksi juomapulloa täynnä, kymppi taskussa, sadetakki, vararengas ja pumppu mukana. Tästä tulee hyvä lenkki.

Muistelemme edellisen kerran taktiikkaa. Sovimme samat pysähdyspaikat ja ajamme peräkkäin tietä numero 73. Seiskakolmonen rakastaa rekkoja ja jättää pyöräilijän viiden sentin pientareelle. Sunnuntaiaamuna ei ole juurikaan liikennettä.

Enosta käännymme Ahvenisen tielle kohti Lieksaa. Ajettuamme puolitoista tuntia järvemme näyttäytyy ja urakka konkretisoituu. Pielinen vilauttaa palan helmaansa, mutta antaa aavistuksen.

 

Pyöräreitti: Pielinen – kerran kesässä

PITUUS

  • 300 km

REITTI

Joensuu–Eno–Lieksa–Nurmes–Juuka–Kolinportti–Polvijärvi–Huhmari–Joensuu

TAUKOPAIKAT

50 kilometrin kohdalla palvelee Ahvenisen kioski. Lieksassa (100 km) ja Nurmeksessa (150 km) riittää nautittavaa niin toreilla kuin huoltoasemillakin. Nurmeksessa kannattaa ehdottomasti tehdä pisto Bomban talolle, jossa odottaa karjalainen pitopöytä ja maakunnan parhaat karjalanpiirakat. Kuutostiellä hyviä taukopaikkoja löytyy Juuan Kivikylässä (200 km) ja Kolinportilla (230 km). Kolinportilta voi suunnata vielä Ukko-Kolin huipulle. Polvijärvellä (270 km) kannattaa pistäytyä Kettusen leipomossa, jonka valikoima on erinomainen.

KOHOKOHDAT

Erityisen kaunis näkymä on levähdysalueelta viisi kilometriä Ahveniselta eteenpäin. Pielinen avautuu koko komeudessaan ja tarjoaa näkymän myös Kolille. Nurmes on tunnettu kauneudestaan. Puu-Nurmes on idyllinen ja Bomban talo aina piipahtamisen arvoinen. Reitin loppupäässä Kuorevaaran huipulta näkee kauas. Takaviistossa voi nähdä noin 50 kilometrin päässä siintävän Kolin huipun.

YHTEISLENKIT

Yhteislenkkejä järjestää Joensuun Pyöräilijät. Viikonloppuisin lenkit starttaavat paloaseman takaa kello yhdeksän. Kesällä maantiepyöräilijät kokoontuvat viikkotempoon ja lenkille Iiksenportille keskiviikkoisin klo 18. Myös maastopuolella on aktiivista yhteislenkkitoimintaa. Lisätietoja: www.joenspy.fi tai www.facebook.com/ joenspy

ERI VERSIOT

Tässä kuvattu lenkki on puhdas maantiepyöräilyreitti. Pielisestä saa vielä enemmän irti, jos ajaa mutkat Kolille ja maisemareitit kuutostieltä poiketen lähemmäs Pielistä (Paalasmaan saaristo, Piitteri Juuassa). Tällöin kilometrejä alkaa kertyä lähemmäs 400. Harkitsemisen arvoista olisi käyttää matkaan kaksi päivää.

 

TEKSTI JARI LEMMETTY 

Julkaistu Pyöräily + Triathlonissa 4/2013

GPX-kartta 2018

Vastaa