Pyöräreitti: Tammisaari–Hanko

Taukopaikka
Kohokohta
Reittipiste
Klikkaa symboleita saadaksesi lisätietoja.
GPX Kartta: Tammisaari-Hanko
Lukulistalle
ClosePlease login

Tammisaaresta pääsee Hankoon hyvin rauhallisia teitä pitkin. Perillä odottavat pitsihuvilat ja merimaisema.

Matka Tammisaaresta Suomen eteläisimpään kolkkaan on hyvin tasainen. Yksi pieni nousu osuu valtatielle 25 aivan matkan alkuun ja toinen Leksvallintielle, mutta muuten reitti on liki pannukakku. Mereltä puhaltava tuuli sen sijaan tervehtii polkijaa todennäköisesti joka päivä. Ei ole ihme, että Hanko on surffaajien suosiossa.

Tuulen vuoksi on oikeastaan onni, että kartalta katsottuna merelliseltä näyttävä reitti kulkeekin suurimmalta osin metsän keskellä, joten puut antavat ainakin vähän suojaa. Merta pääsee kuitenkin näkemään Hangon keskustan lisäksi muutamassa paikassa vilaukselta puiden välistä.

Perillä Hangossa polkijaa odottaa sympaattinen kesäkaupunki. Useat kahvilat ja ravintolat ovat onneksi auki ympäri vuoden.

Hangossa – ja muuallakin tämän reitin varrella – pyöräilijän on oltava tarkkana, sillä kaikissa risteyksissä ei edes kaupunkialueella ole tienviittoja. Tien 25 varrella kannattaa myös huomioida se, että pyörille viitoitetut tiet ovat välillä sorapäällysteisiä. Vilkasliikenteisellä valtatiellä asvalttipinta on hyvä ja pientareet leveät. Heikkopintaista asvalttia on reitillä lähinnä Täktomissa.

Havumetsän ja marjamättäiden välissä kiemurtelevan tien varrella selväksi tulee Hangon sotilaallinen nykypäivä ja historia. Matkalla Tvärminneen tie kulkee puolustusvoimien Syndalenin ampuma-alueen läpi. Täktomin neuvostomonumentti, Santalan kartanotien päässä oleva pioneerimuistomerkki sekä Lappohjassa sijaitseva Rintamamuseo ovat vain osa aiheeseen liittyvistä nähtävyyksistä.

 

Pyöräreitti: Tammisaari – Hanko

PITUUS

  • 75 km

TAUKOPAIKAT

Hangon Itäsataman ja kirkon ympäristöstä löytyy useita kahviloita ja ravintoloita. Hiilihydraatteja voi tankata esimerkiksi Hangon Makaronitehtaan ravintolassa. Historiallista tuulahdusta kaipaava kahvittelee Neljän tuulen tuvassa, jonka omisti vuosina 1927–33 C.G.E. Mannerheim. Matkan varrella Lappohjassa on myös ruokakauppa.

KOHOKOHDAT

Reitin varrelta löytyy useita uimarantoja niin Lappohjasta kuin joka puolelta Hankoniemen kärkeä. Plagenin rannalla vedessä on karuselli, ainoa laatuaan Suomessa.

Leksvallintiellä janoiset voivat pysähtyä ottamaan huikan Dagmarin lähteestä, joka on nimetty Venäjän keisarinna Maria Feodorovnan, syntyjään tanskalaisen prinsessa Dagmarin mukaan. Hän pysähtyi puolisoineen paikalla ensi kertaa 1884 ja ihastui lähteeseen. Myöhemmin hän palasi sinne viisi kertaa, ja siksi lähteelle rakennettiin laituri, kiviset portaat ja allas. Paikalle löytää Källvikenin kylttiä parkkipaikalta seuraamalla.

Täktomissa vilkaisun väärtti on tienvarren kookas neuvostomonumentti, joka pystytettiin 453 Hangossa toisen maailmansodan aikana vankileireillä kuolleen neuvostosotilaan muistoksi.

YHTEISLENKIT

Tammisaarelainen pyöräilyseura Team Tamminen polkee keskiviikkoiltaisin yhteislenkkejä, jotka suuntautuvat toisinaan myös Hankoon.

ERI VERSIOT

Lenkkiä voi Hangon päässä pidentää hieman käymällä esimerkiksi Tulliniemessä ja Hangonkylässä, jotka antavat kaupunkiin toisenlaista näkökulmaa kuin kirkon ympäristö. Mikäli paluumatkalla Lappohjan jälkeen isolla tiellä ajaminen ei houkuta, voi tien 25 sijaan takaisin polkea menomatkan reittiä Harparskogin ja Leksvallin kautta. Jos haluaa oikaista Hankoniemeltä nopeammin takaisin kohti Tammisaarta, Täktomista voi kurvata golfkentän vierestä Kirkkotietä tielle 25.

 

TEKSTI MINNA UUSIVIRTA

Julkaistu Pyöräily +Triathlonissa 1/2018

GPX-kartta 2018

 

 

Vastaa