Pyöräreitti: Hyvinkää – Riihimäki – Triathlonistin unelmareitti

Taukopaikka
Kohokohta
Reittipiste
Klikkaa symboleita saadaksesi lisätietoja.
GPX Kartta: hyvinkaa-riihimaki-reitti 1
GPX Kartta: Hyvinkää-Riihimäki reitti 2
Lukulistalle

Kahden maauimalan kierros Hyvinkää ja Riihimäki tarjoavat hienot harjoittelupaikat triathlonisteille. Molemmissa kaupungeissa on  remontoidut 50 metrin ulkoaltaat. Rauhallisia maaseututeitäkin riittää.

Pyöräilyn ja uinnin yhdistäminen sopii muillekin kuin triathlonisteille. Pyöräilyssä jumiutuneet hartiat saa uimalla pyöriteltyä jälleen rennoiksi. Tämänkertainen reitti pyörähtää kahden maauimalan kautta, ja välillä kurkistetaan hämäläiseen maaseutumaisemaan.

Kauniita harjuja

Hyvinkää sijaitsee Salpausselän harjulla. Valoisalta mäntykankaalta onkin mukava polkaista alamäkeen kohti Riihimäen ja Hausjärven metsäisiä, hyväpintaisia ja rauhallisia asvalttiteitä.

Salpausselkä tarjoaa Uudenmaan ja Hämeen rajoilla kulkevalle noin 90 kilometrin reitille sopivasti korkeuseroja. Nousut eivät ole pitkiä, mutta pelkkää tasamaatakaan ei tarvitse junnata. Turengin lisälenkki kiertää myös kauniita soraharjuja.

Korkeista paikoista pitävät voivat kavuta jalan lähellä vanhaa kolmostietä sijaitsevalle Hakoisten linnavuorelle Janakkalassa. Rapputreeniä kaipaava saa puolestaan juosta Riihimäen maauimalan vieressä kohoavan vesitornin portaat ylös. Tornin huipulla on kahvila ja sieltä avautuvat hulppeat näkymät Riihimäelle ja ympäröiviin kuntiin.

Lasitaidetta ja Taka-Hikiä

Riihimäki on monille vain ohikulkupaikka rauta- ja moottoriteineen. Lihasvoimalla liikuttaessa kannattaa kiepsauttaa kolmostien kupeessa sijaitsevan vanhan lasitehtaan alueen kautta.

Lasitehtaan hyttikortteli muuttaa käsityksen Riihimäestä. Jos aikaa on, kannattaa pistäytyä myös Suomen Lasimuseossa ja sen lähistöllä sijaitsevissa lasinpuhalluspajoissa. Lasitaide elää ja voi alueella edelleen hyvin.

Metsästyksestä ja riistaeläimistä kiinnostuneet vierailevat luonnollisesti myös lasimuseon naapurissa sijaitsevassa Suomen Metsästysmuseossa. Vähätellä ei sovi myöskään legendaarisen Taka-Hikiän atmosfäärin kokemista Hausjärvellä. Jokainen voi sitten päätellä, onko paikka maineensa veroinen.

 

Pyöräreitti: Hyvinkää – Riihimäki

PITUUS

  • 87 km + Turengin lenkki 27 km

TAUKOPAIKAT

Lasimuseon kahvilassa Riihimäellä (Tehtaankatu 23) saa virvokkeiden lisäksi käsityksen suomalaisen lasitaiteen historiasta. Lähistöltä löytyy myös lasinpuhaltajien hytti- ja ateljeetiloja.

Ridasjärven kahvila ja kyläkauppa (Ridasjärven kylätie 133).

Kahvila Suvirannan terassilta Turengissa voi ihailla Hiidenjoen maisemaa. 

KOHOKOHDAT

Hyvinkään Sveitsin uintikeskuksen (Teerimäenkatu 6) ja Riihimäen maauimalan (Salpauseläntie 16) väljät 50 metrin ulkoaltaat palkitsevat ja palauttavat lenkin päätteeksi.

Riihimäen maauimalan vieressä sijaitsevan vesitornin huipulla sijaitsevasta Cafe Bar Tornista avautuvat upeat näköalat yli Etelä-Hämeen.

Janakkalan keskiaikainen harmaakivikirkko (Hakoistentie 345) vuodelta 1520 ja vuonna 1789 valmistunut Hausjärven puukirkko (Hikiäntie 51), ovat kauneudessaan pistäytymisen arvoiset.

Janakkalan kirkon lähellä sijaitsevalta Hakoisten linnavuorelta avautuu kaunis järvi- ja maaseutumaisema. Vuorelle kavutaan polkua pitkin jalan.

 

TEKSTI  MARKKU PULKKINEN

Julkaistu Pyöräily +Triathlonissa 4/2016

GPX-kartta 2018

Vastaa