Pyöräreitti: Sauvo–Kokkila–Halikko – Ei aivan pannukakku

Taukopaikka
Kohokohta
Reittipiste
Klikkaa symboleita saadaksesi lisätietoja.
GPX Kartta: Sauvo-Kokkila-Halikko
Lukulistalle
ClosePlease login

Turusta Sauvon kautta Halikkoon suuntaava lenkki on varsinaissuomalaisessa maisemassa maastoltaan vaihteleva. Hirmunousuja reitillä ei silti ole.

Tämän reitin alkuosa sujuu Piikkiöstä eteenpäin maantietä pitkin. Vanhalla Helsingintiellä on jonkin verran liikennettä, mutta tienreuna on myös kohtuullisen leveä. Sauvon tiellä tienpiennar kapenee, joten autoja on pidettävä silmällä. Muilta osin reitti kulkee rauhallisia teitä. Tien pinta on koko reitillä pääsääntöisesti hyvä, mutta pienimmillä teillä on hyvä varoa routavaurioita.

Ennen Sauvon keskustaa tie alkaa kumpuilla hieman, ja etenkin Järvenkyläntie ja Kokkilantie ovat osin mäkistä ja metsäistä maastoa, ja siksi lenkin paras osa. Erityisen pitkiä nousuja ei Sauvon ja Halikon välisellä pätkällä silti ole. Halikon ja Paimion välilläkään tie ei ole aivan tasainen, mutta se on selvästi aukeampaa suoraa, ja siksi myös tuulisempi osa reittiä. Nousumetrejä tälle lenkille kertyy noin 670. Kemiönsaaren kautta koukkaamalla matka pitenee ja nousua tulee kaikkiaan 950 metriä, mikä on Varsinais-Suomessa jo ihan reipas lukema.

Paimiosta eteenpäin matka jatkuu tasaisempana. Reitti palaa hetkeksi vanhan Helsingintien varteen, mutta erkanee pian uudestaan pienemmille teille. Tammisillalta eteenpäin poljetaan taas pääosin pyörätietä, lukuun ottamatta Vanhamakarlan tien päässä, Alaskartanon kohdalla olevaa lyhyttä, hyväkuntoista hiekkatiepätkää. Loppulenkistä voi Piikkiön keskustan jälkeen menomatkan reitin sijaan koukata Rungon kohdalta hauskalle pikkutielle ennen Littoista.

 

Pyöräreitti: Sauvo–Kokkila–Halikko

PITUUS

  • 112 km

TAUKOPAIKAT

Kokkilassa Angelniemen lossirannassa on huhtikuusta syyskuulle avoinna Lossiranta-niminen kahvilabaari. Lisäksi Sauvon, Paimion ja Piikkiön keskustoissa on kahviloita sekä kauppoja. Halikossakin pysähdyspaikkoja on reitin tuntumassa useita.

KOHOKOHDAT

Reitin varrelle tai sen tuntumaan osuvat esimerkiksi Sauvon ja Paimion kirkot, mutta lisää pysähdyskohteita löytyy Raitti 181 -sivustolta, joka kertoo Sauvon ja Kemiön alueen nähtävyyksistä. Esimerkiksi Sauvon ja Kokkilan puolimatkassa sijaitsee Alles Gute Vintage -retro- ja vintageliike, jonka esine- ja vaatevalikoimia asiakkaat tulevat usein penkomaan Helsingistä asti. Wanhan Liesniemen tilalla on kesäkahvila ja heinäkuussa keskiaikamarkkinat.

Halikossa piipahduksen väärtejä ovat Rikalanmäen Antiikkiverstas tapahtumineen sekä viereinen pronssi- ja rautakaudelta peräisin oleva muinaislinna, johon tutustumalla voi oppia merkittävän kauppapaikan historiasta tuhannen vuoden takaa. Lähellä on myös C.L. Engelin arkkitehtuurista tunnettu Wiurilan museokartano ravintoloineen.

ERI VERSIOT

Reitin pidempi versio jatkuu Sauvosta 26 kilometriä Kemiönsaarelle. Siellä käännytään vasemmalle tielle 1835 kohti Angelniemeä ja Kokkilan lossirantaa, jonne on 23 kilometriä. Lautta kulkee lyhyitä taukoja lukuun ottamatta koko päivän 20 minuutin välein. Näin lenkistä tulee 144 kilometrin pituinen.

Lisäpituutta voi hakea myös esimerkiksi jatkamalla Paimiosta Hepojoen kautta Liedon suuntaan tai jatkamalla Kemiöstä Teijoon ja Saloon asti.

Sauvosta Kokkilaan pääsee myös kääntymällä kilometriä aiemmasta risteyksestä vasemmalle Korpelantielle, mutta tämä reittimuutos ei vaikuta lenkin pituuteen.

 

TEKSTI MINNA UUSIVIRTA

 Pyöräily + Triathlon 2/2018

GPX-kartta 2018

Vastaa