Pyöräreitti: Tuusulanjärven kierros

Taukopaikka
Kohokohta
Reittipiste
Klikkaa symboleita saadaksesi lisätietoja.
GPX Kartta: Tuusulanjärvi-Palojoki reitti
GPX Kartta: Tuusulanjärvi
Lukulistalle
ClosePlease login

Tuusulanjärven kierros on Keski-Uudenmaan suosituin ulkoilureitti. Pyörätie kiertää koko järven ja mukavia taukopaikkoja löytyy kosolti.

Leveät ja turvalliset pyörätiet tarjoavat mahdollisuuden maisemista nautiskeluun. Muutaman pyöräilijän porukan ei tarvitse poiketa maantien puolelle.

Jos haluaa kokea enemmän maaseudun rauhaa, on iltalenkkiä helppo venyttää kierroksella Palojoen kauniiseen jokilaaksoon. Helsingin keskustastakin reiteille on matkaa vain 30 kilometriä.

Taiteilijat kuiskivat

Tuusulanjärven rannoilta löytyy monta mielenkiintoista kulttuurikohdetta. Rantatien varrella sijaitsevat Aleksis Kiven kuolinmökki, Erkkola, Halosenniemi ja Lottamuseo. Järvenpäässä on puolestaan Sibeliuksen koti, Ainola, ja Juhani Ahon Ahola.

Arjen lenkki-iltaan ei välttämättä ehdi sisällyttää kulttuurikohteita, mutta viikonloppuna ohjelmaan kannattaa valita myös henkistä ravintoa.

Halutessaan voi tehdä Aleksis Kiven kierroksen, sillä kansallisrunoilijan syntymäkoti sijaitsee Palojoella, Taaborinvuoren kupeessa, ja kuolinmökki Rantatien varrella.

Hidasta museotiellä

Kahdenkymmenen kilometrin mittainen järvikierros on melko tasainen. Vain reitin eteläpäässä on pari lyhyttä nousua. Suurempiin mäkiin pääsee Palojoen kierroksella.

Tuusulan Rantatien kolmen kilometrin etappi on reitin kaunein osuus. Vehreät lehtipuut reunustavat museotietä. Välillä tien vierellä vilkkuu kimmeltävä järvi, välillä kauniita, historiallisia rakennuksia, kuten Taistelukoulu ja Lottamuseo.

Iltalenkin voi aloittaa esimerkiksi ravintola Krapin tai Tuusulan golfkentän parkkipaikoilta. Ne sijaitsevat kaksi kilometriä Hyrylästä Järvenpäähän päin. Lenkin päätteeksi voi palkita itsensä virvokkeilla tai iltapalalla jomman kumman paikan vehreällä terassilla.

Tuusulanjärven vesi on uimakelpoista. Lenkin jälkeen pääsee halutessaan uimaan Järvenpään rantapuiston tai Vanhankylänniemen uimarannoilla. Samea vesi ei kuitenkaan houkuta triathlonharjoitteluun. Talvisin järveltä löytyy useamman kilometrin mittainen hiihtolatu ja retkiluistelurata.

 

Pyöräreitti: Tuusulanjärven kierros

PITUUS

  • 20 km + Palojoen lenkki 20 km

TAUKOPAIKAT

Hotelli-ravintola Krapi on pyöräilijöiden suosituin pysähdyspaikka. Aittakahvilan pihaterassi lehtipuiden varjossa on kaunis. Golfkentän ravintola sijaitsee samassa pihapiirissä.

Lottamuseon kahvilasta ja terassilta löytyy aina tuoreita leivonnaisia – ja sotahistorian havinaa.

Majatalo Onnelan pihapiiri järven rannassa on myös kaunis ja ravintolasta saa juomaa sekä ruokaa.

Kahvila Aulis sijaitsee Sibeliuksen Ainolan kainalossa. Paikka on tunnettu maistuvista leivoksistaan.

Ravintola Huili Järvenpään rantapuistossa tarjoaa terassiltaan reitin parhaat järvinäkymät. Vanhankylän Kartanon kahvilan vierestä Järvenpäästä löytyy myös uimaranta.

KOHOKOHDAT

Tuusulan Rantatie on kierroksen helmi: reilut kolme kilometriä kaunista, hyvin hoidettua maisemaa järven syleilyssä. Kannattaa katsella ympärilleen. Kulttuurikohteet ovat hyvin viitoitetut.

Nurmijärven Palojoen syvä jokilaakso on Suomen kauneinta maanviljelysaluetta. Alamäessä pääsee kunnon kumarassa kuudenkympin tuntinopeuteen.

Tuusulan hyvin hoidettu maaseutumaisema on kaunista katseltavaa. Peltoaukeiden maamerkkeinä kohoavat valkoiset, taiteelliset sähkömuuntajat.

Kaikki kulttuurikohteet ovat näkemisen arvoisia. Suosituimpia ovat Sibeliuksen Ainola, Pekka Halosen Halosenniemi, Aleksis Kiven kuolinmökki, J. H. Erkon Erkkola, Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin Ahola sekä Lottamuseo. Kannattaa tutustua myös säveltäjä Joonas Kokkosen Villa Kokkoseen, Majatalo Onnelan Eino Leino -muistohuoneeseen ja Aleksis Kiven syntymäkotiin. Silloin tällöin on avoinna myös yksityiskotina toimiva Eero Järnefeltin Suviranta. Tuusulan pieni puukirkko sijaitsee aivan järven rannalla. Kirkkomaalle on haudattu Aleksis Kivi ja Pekka Halonen.

Lue myös:

Pyöräreitti: Helsinki–Vantaa–Sipoo – Kaupungista maalle ja takaisin

 

TEKSTI MARKKU PULKKINEN

Julkaistu Pyöräily+Triathlonissa 1/2016

GPX-kartta 2018

Vastaa