Suunnistusta läpi elämän

Suunnistusta
Kuva Marko Kantaneva
Lukulistalle
ClosePlease login

Suunnistuksen pariin päädytään monia reittejä pitkin ja yhtä monta tapaa löytyy lajin jatkamiselle. Suhde suunnistukseen voi muuttaa muotoaan vuosien saatossa, mutta ikä ei ole määrittävä tekijä lajin harrastamiselle.

Harrastuksen alku

Nuorimmille luonteva aloituspaikka uuden harrastuksen aloittamiselle on oman alueen oravapolkukoulu tai muu lasten harrasteryhmä. Sieltä tarttuvat opit kantavat pitkälle ja saattavat joskus jopa vuosikymmenien tauon jälkeen innostaa takaisin lajin pariin. Jos suunnistus ei innosta harrastukseksi asti, perustaitojen hallitsemisesta tulee olemaan elämässä aina hyötyä.

Suunnistusta tulee kokeiltua viimeistään koulussa. Koulusuunnistusta on lähdetty uudistamaan Suunnistusliiton Koulu Kartalla -materiaalien avulla. Suunnistuksen ei tarvitse enää olla pakollinen paha eri lajien joukossa, vaan oikeasti opettavainen ja innostava laji. www.koulukartalla.fi -sivustolta löytyy kattava opetusmateriaali koulusuunnistuksen opettajille, mutta aineisto toimii kenen tahansa suunnistusta opettavan tai opettelevan materiaalina.

Seuratoiminnasta löytyy ainakin suurimpien seurojen kohdalla suunnistuskoulutoimintaa eri ikäisille ja eri taitotasoisille. Lapsille luonnollista on oravapolkukoululaisesta nuorten harrastus- ja kilpailutoimintaan siirtyminen, mutta suunnistusta voi seurankin sisällä harrastaa omien intressien mukaan. Kaikkien ei tarvitse tavoitella kilpailumenestystä.

Seurat järjestävät nykyään yhä enemmän myös aikuisten harrastustoimintaa. Suunnistuksen opettelun voi aloittaa seuran tai muun tahon aikuisille suunnatusta suunnistuksen alkeiskurssista ja taitojen kartuttua siirtyä mukaan muuhun seuratoimintaan sekä ottaa osaa kilpailuihin tai kuntorasteille.

Kilpailu

Pääsääntöisesti samassa suunnistuskilpailussa on tarjolla sarja kaikille ikäluokille. Ensimmäiset viralliset kilpailusarjat ovat 10-vuotiaille ja nuoremmille. Joissain tapahtumissa nähdään omia sarjoja 8-vuotiaille ja nuoremmille. Vanhimmat sarjat kansallisissa kilpailuissa ovat vähintään 75-sarjalaisille, mutta tätäkin vanhempia sarjoja nähdään mukana jopa 95-sarjaan asti.

Aivan perheen pienimmille, ei vielä kisoihin osallistuville löytyy Rastiralli niminen, useissa kilpailuissa järjestetty helppo suunnistusseikkailu. Rastiralli voi olla esimerkiksi toiminnallinen ja suunnistuksellinen tehtävärata, joka sopii vaikeustasoltaan 6–8-vuotiaille. Rastiralliin voi osallistua vaikka aikuisen avustamana.

Lisäksi kilpailuissa voi olla eri sarjoja eri taitotasoille: A-sarja on vaativin ja C-helpoin. Myös radan pituudessa voi olla variaatiota: kilpailun sääntöjen mukaisen ratapituuden lisäksi tarjolla saattaa olla lyhyempi tai pidempi kilpailumatka. Joissain kilpailuissa on käytössä niin sanottu valiosarja, johon valitaan kilpailijat rankisijoituksen perusteella.

Kilpailusarjoissa riittää siis variaatiota, jotta jokainen voi osallistua kulloisenkin kunto- ja taitotasonsa mukaiseen sarjaan. Valiosarjassa kilpailu otetaan useimmiten totisemmin, kun taas lyhyimmille matkoille saatetaan lähteä rennommalla otteella. Kilpailutunnelmaa pääsee kokemaan myös osallistumalla kilpailujen yhteydessä järjestettyihin kuntosuunnistuksiin.

Harva suunnistaja tähtää absoluuttiselle huipulle, mutta siitä huolimatta veteraanisarjaan yllettyään, pääsee mukaan MM-kilpailuihin vain ilmoittautumalla kilpailuun. Viikon kestävä vuosittain eri maassa järjestettävä tapahtuma kerää yhteen niin huiput kuin harrastajat. Nuorimmat osallistujat ovat 35-vuotiaita ja esimerkiksi tämän kesän kilpailuissa vanhin osanottaja oli Suomen Sole Nieminen D95-sarjassa.

Myös Jukolan ja Venlojen viesti on hieno osoitus lajin ikäjakaumasta. Nuorimmat viestinviejät ovat viisitoistavuotiaita ja yläikärajaa ei ole määritelty.

Suunnistuksen ikäjakauma

Kilpailulisenssin alla suunnistavat kerätään vuosittain rankilistalle. Nuorimpia suunnistajia ei laiteta paremmuusjärjestykseen, mutta listalta näkyy, että 10-vuotiaiden poikien sarjan kilpailuihin on ottanut osaa 385 ja saman ikäisiä tyttöjä on käynyt kilpailuissa 369 kappaletta. Vanhimmat kilpailusarjat nähtiin miesten puolella, jossa kolme suunnistajaa oli osallistunut tapahtumiin yli 90-vuotiaiden sarjassa.

Suurimmat kilpailijamäärät ovat ikäjakaumaltaankin suurimmissa pääsarjoissa Miesten puolella nähtiin vuonna 2021 756 pääsarjassa kilpaillutta ja naisissa 552. Pääsarjassa kilpailee usein myös muiden ikäryhmien suunnistajia. Yli kolmensadan suunnistajan ikäryhmiä ovat myös miesten 40–55-sarjat. Naisten kilpailuissa pääsarjan jälkeen eniten osanottajia on ollut 40–45-vuotiaiden sarjoissa, joista molemmista rankilistoista löytyy hieman yli 200 nimeä.

Lue myös:

Suunnistuksen aloittaminen – helppous viehättää

Suunnistuksen aloittaminen – helppous viehättää

Oodi suunnistuksen perustaidoille!

Teksti Anu Uhotoinen

Suunnistaja 5/2022

Vastaa