Virkisty ja vahvistu vedessä 

Lukulistalle
ClosePlease login

Kesähelteillä vedessä puljaaminen nopeuttaa palautumista ja huoltaa lihaksia. Avovesiuinnissa myös peruskestävyys kehittyy, vaikka syke olisi paljon matalampi kuin jalkalenkeillä. Uinti on yksi parhaita sydäntä vahvistavia lajeja, koska laskimoveri palaa tehokkaasti takaisin sydämeen.

1. Katko uintilenkin rasitusta vesijuoksulla.

Hanki märkäpuku, sillä se kelluttaa sopivasti ja helpottaa tekniikkaa. Näin voit tehdä pitkiä lenkkejä luonnonvesissä. Jos uiminen tuntuu puuduttavalta, vaihda aina välillä vesijuoksuun. Kevyt vesijuoksu palauttaa hyvin kovan porras- tai juoksulenkin jälkeen. Myös rantavedessä kävely tekee jaloille hyvää. Varmista kuitenkin, että et telo jalkoja kivikossa.

2. Yhdistele helteellä lyhyitä juoksu- ja uintipätkiä.

Kovalla helteellä ei tarvita märkäpukua, jolloin saat juoksusta ja uintipätkistä mukavan yhdistelmätreenin. Vauhdikas juokseminen on mukavampaa, kun päällä on hyvin kevyt ja nopeasti kuivuva asu. Varsinkin Espoon Nuuksiossa näkee kesähelteillä usein juoksijauimareita.

3. Käytä avovesiuinnissa välillä vain käsiä.

Vahvat ja kestävät kädet ovat hiihtäjän salainen ase, vaikka tasatyönnössä iso osa voimasta tuotetaan keskivartalolla ja yläselän lihaksilla. Myös polkujuoksussa käsien kestävyydestä on hyötyä, jos käytät sauvoja.Käsien heikko lihaskestävyys tuhlaa happea, koska osa hapesta jää käyttämättä. Pidä mukana olevaa poijua jalkojen välissä ja ui vain käsivedoilla. Vastuslätkien käyttäminen ei ole tarpeen, vaikka niillä saakin lisää kuormitusta käsille.

 

TEKSTI SEPPO ANTTILA KUVA JARI KINNUNEN

Hiihto 3/2022

Vastaa