5 Vinkkiä juoksuasentoon

juoksutekniikka
Lukulistalle

Oikea juoksuasento lisää juoksun taloudellisuutta ja vähentää lihaksiin kohdistuvaa rasitusta. Näin jaksat pidemmälle, tuloksesi paranevat ja vähennät rasitusvammojen riskiä.

1 Lantio

Pyri pitämään lantio ylhäällä ryhdikkäästi. Hartioiden, lantion ja maahan osuvan jalan tulisi olla sivulta katsottuna keskenään suorassa linjassa. Keskivartalon, pakaralihasten ja reisien vahvistaminen auttaa säilyttämään lantion asentoa ja myös vaakatasossa näkyvä sivuttaiskallistuminen askeleen painosta vähenee.

Yksi yleisimmistä tekniikkavirheistä on juosta lantio koukussa ja askel liikaa reisien varassa.

2 Kädet

Kädet rytmittävät juoksua. Pidä hartiat rentoina. Kyynärpäiden olisi hyvä olla 90 asteen kulmassa. Kyynärpää saa nousta taakse vietäessä reilusti ylös, mikä antaa juoksuun vauhtia ja rytmiä. Kiinnitä huomiota myös siihen, että kädet liikkuvat enemmänkin eteen-taakse kuin viuhtovat sivuille.

3 Askel

Juoksun taloudellisuutta edistää vauhtiin sopiva askel. Etenkin pitkille matkoille sopii hyvin suhteellisen lyhyt askel ja korkea askelfrekvenssi.

Osuta askelkontakti lantion alle, ei kauaksi kehon eteen. Se vähentää ylipitkää ja harppovaa askelta ja kehon pomppimista ylös-alas.

4 Katse

Pidä katseen suuntasi kauaksi horisonttiin, ei maahan jalkojen eteen. Näin juoksuasentosi pysyy paremmin ryhdikkäänä, lantio korkealla ja edessä ja koko keho suorana.

5 Liikkuvuus

Hyvä liikkuvuus parantaa juoksutekniikkaa. Juoksijalle tärkeintä on lonkan koukistajien venyttely, koska runsaan hitaan juoksun – ja varsinkin liukkailla keleillä tehtynä – takia lantion seutu jumittuu herkästi.

 

Teksti Pena Rekiranta ja Ari Paunonen

Kuva Vesa-Matti Väärä

Juttu julkaistu Juoksijassa 1/2020.