Kestojuoksua vai intervalleja?

kestojuoksua vai intervalleja
Lukulistalle

Kestävyysjuoksijat ja kuntoilijat harjoittelevat nykyisin entistä monipuolisemmin. Treenaus ei ole enää pelkkää pitkää lenkkiä.

Kestävyysharjoittelu on perinteisesti ymmärretty pitkien kestolenkkien tekemiseksi. Intervalliharjoittelua on puolestaan pidetty vain tehoharjoittelun metodina. Vanhoissa valmennusohjeissa intervalleihin liitettiin aina myös varoittava sana liiallisen tehoharjoittelun vaaroista.

Nykyisin intervallimenetelmää osataan soveltaa monipuolisemmin. Vetoharjoittelun ei tarvitse aina olla pelkkää maitohapporääkkiä. Myös kuntoilijat ovat ottaneet intervallit omakseen.

Kymmenisen vuotta sitten esille nousi tutkimustuloksia, joiden mukaan kovatehoinen intervalliharjoittelu, HIIT (high intensity intervall training), saa aikaan selkeitä terveyshyötyjä myös kuntojuoksijoille ja jopa terveysliikkujille. Innokkaimmat tutkijat uskoivat HIIT:n hyötyjen olevan jopa parempia kuin perinteisessä matalatehoisessa aerobisessa harjoittelussa. Ja tämä kaikki hyöty tulisi muutaman minuutin kovatehoisilla puristuksilla.

Intervallit antavat henkistä vaihtelua pitkien lenkkien vastapainoksi.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja

Vastaa