Peruskestävyys

Peruskestävyys kehittyy rauhallisella aerobisella harjoittelulla. Kestävyysliikkujalle kevytrasitteinen peruskestävyysharjoittelu kuuluu jokaiseen päivään ja harjoitukseen. Se on myös osa tehotreenejä alku- ja loppuverryttelyn merkeissä, joissa avataan elimistön aineenvaihduntaa.

Peruskestävyys luo pohjan – kestävyysurheilija elää aerobisesta kunnostaan. Valitettavasti helppoa peruskestävyysharjoittelua kuitenkin jopa väheksytään, ja tilalle tarjotaan esimerkiksi maitohapollisia hiittejä ja porrastreenejä. Kestävyys rakentuu kuitenkin rauhallisen aerobisen harjoittelun varaan, joka kehittää pitkällä tähtäimellä hengitys- ja verenkiertoelimistöä.

Peruskestävyys kuuluu kaikkien harjoitteluun. Helppo peruskestävyysharjoittelu korostuu aloittelijoilla ja nuorilla juoksijoilla, mutta pitkälle ehtineet aktiivijuoksijatkaan eivät voi unohtaa sitä misään vaiheessa. Terveysliikkuja ei voi tavoitella suuria määriä, mutta hänelläkin kestävyyden kehittäminen on harjoittelun ydin.

Aerobisen harjoittelun teho ei perustu pelkästään pitkään kestoon, vaan säännöllisyydellä ja riittävällä harjoitustieheydellä on tärkeä rooli. Lenkin rooli ei lakkaa kotiovella vaan elimistölle edullinen aineenvaihdunnallinen tila kestää pitkään lenkin jälkeen.

Runsaat kilometrit hitailla vauhdeilla tarvitsevat vastapainoksi nopeaa juoksemista, joka pitää yllä lihasten liikelaajuutta, rentoutta, teknistä osaamista ja hermotuksen vireyttä. Juoksijan pitää pystyä läpi vuoden nopearytmiseen juoksuun, muuten harjoitustehojen nostaminen on keväällä vaikeaa.