Oona Kettusen kolumni: Talven selviytymispakkaus

Talvi
Oona Kettunen, maastohiihtäjä, kestävyysjuoksija ja liikuntatieteen tohtori.
Lukulistalle
ClosePlease login

Talvi on taas aluillaan, mikä tuottaa monelle juoksunystävälle harmaita hiuksia. Mutta onko talvi oikeasti niin huono juttu? Vai pitäisikö vain muuttaa asennetta?

Aloitetaanpa faktoista ja palataan koronatalveen 2020–2021, jolloin suurin osa suomalaisjuoksijoista harjoitteli talven yli kotimaassa. Kesä 2021 oli suomalaisittain hyvä. Moni kotimaassa talvehtinut kärkipään juoksijamme nosti selkeästi tasoaan ja nähtiinpä kesän aikana pari Suomen ennätystäkin.

Positiivinen kesä näkyi kuitenkin myös terävimmän kärjen takana, sillä hyvin monen juoksumatkan tilastoissa vuoden 2021 top-kymppiin vaadittiin kovempi aika kuin edellisenä tai seuraavana vuonna. En ota kantaa siihen, oliko kotimaassa pysymisellä vaikutusta tulostasoon. Se lienee kuitenkin selvää, että Suomen talvessa harjoittelu mahdollistaa kehittymisen jopa huippujuoksijoilla.

Juoksija voi hyvin talvehtia myös Suomessa.

SANONTA ”talvi on pukeutumiskysymys” toimii myös juoksussa. Kengät ovat luonnollisesti juoksijan tärkein asuste, ja talvella niiden hyvä pito on avainasemassa. Kovalla pakkasella melkein mikä vain kenkä pitää, mutta eri mallien pohjamateriaaleja kannattaa verrata. Jäisellä alustalla on sen sijaan syytä vaihtaa nastat alle, jotta juokseminen rentoutuu ja vammariski pienenee.

Ehkä haastavin alusta on kuitenkin tuore pakkaslumi, joka tuntuu sutivan jalkojen alla kenkävalinnasta riippumatta. Omana suosikkina monelle talvikelille toimivat maastojuoksukengät, joiden voimakas pohjakuviointi antaa pitoa myös lumella.

VAIKKA VALITSISIT juoksukenkäsi oikein, on askeleen pito yleensä heikompi talviolosuhteissa kuin sulalla alustalla. Tästä syystä kilometrivauhtien tuijottaminen kannattaa lopettaa heti alkuunsa. Kesävauhteihin vertaaminen johtaa yleensä joko pahaan mieleen tai tavoiteltua kovempaan harjoitustehoon.

Jos sen sijaan haluat keskittyä nimenomaan vauhtiin, suosittelen sisähommiin siirtymistä. Juoksumatolla juokseminen on erinomainen, ja huippujuoksijoidenkin suosima, tapa toteuttaa harjoitukset hallitusti juuri halutulla vauhdilla ja toisaalta myös seurata omaa kehittymistä vakio-olosuhteissa. Sisäradat sen sijaan luovat hyvät mahdollisuudet kovavauhtiseen juoksuun ja ovat täten tärkeä lisä suomalaisjuoksijoiden talviharjoittelun tueksi.

JOTTA LUMESTA selviytymisen sijaan voidaan puhua myös sen positiivisista puolista, on aika tarkistaa, että sopivien kenkien lisäksi varastosta löytyy myös sukset. Hiihto on erinomainen juoksuharjoittelun täydentäjä etenkin jalkavaivojen kanssa painiville (ja niitä ennakoivasti vältteleville) juoksijoille. Jos kaipaat vielä lisää perusteluja ennen ladulle lähtemistä, löydät niitä tekstistäni jutussa Hiihdä itsesi juoksukuntoon.

Faktat siis kertovat, että kehittymistä hamuava juoksija voi hyvin talvehtia myös Suomessa. Alkaa kuitenkin olla viimeiset hetket täydentää selviytymispakkausta kohti keskitalvea. Kunhan muistat pakata juoksuvarusteiden lisäksi myös hiihtovälineet, tilannetajun, sopeutumiskyvyn ja sitkeän mutta aurinkoisen mielen, pärjäät varmasti. 

Lue myös:

Kuntoilijan helppo massahiihto

Juoksumatto helpottaa talvilenkkejä

Juoksukoulu: Juoksumatto

Kolumni Oona Kettunen Kuva Oona Kettusen kotialbumi

Juoksija 8/2023

Vastaa