Liivimalliset juoksureput testissä

liivimalliset juoksureput
Juoksuliivissä tavarat kulkevat mukavasti.
Lukulistalle
ClosePlease login

Testaamamme 6-12 litran liivimalliset juoksureput riittävät lyhyisiin ultriin – ja varustevyön kanssa tarkoin pakaten jopa pitkiin ultriin. Reput asettuvat jämptisti rintarangalle.

Testikolmikossa viilekkeet on hyödynnetty kokonaan taskuille, joten reput eivät säädy kovin erikokoisille juoksijoille. Varmista hankkiessasi, että koko on sopiva. Liian löyhä kannin hankaa, eikä turhan pieni reppu mahdu kunnolla päälle.

Viilekkeiden taskujen onnistunut suunnittelu on liivimallisissa repuissa tärkeää. Puolen litran pehmopullojen lisäksi helposti saataville mahtuu parhaissa nykymalleissa ainakin kymmeneksi tunniksi energiaa.

Pehmopullot kuuluvat testireppujen hintaan. Kolmikon pullot ovat Hydrapakin tekemiä – suulakkeet jopa identtisiä. Rabin ja Asicsin terävä pohja sujahtaa täyteen pakattuihin viilekkeisiin hieman Dynafitin pullon tasapohjaa helpommin.

Selkäpuolelle asettuva juomapussi jää erikseen hankittavaksi, mikä onkin hyvä, koska pehmopullot on helpompi täyttää ja ne saattavat riittää.

Pienehköihin liivimallisiin reppuihin on kuluneiden kymmenen vuoden aikana kehittynyt peruskaava, jota eri merkit versioivat varsin onnistuneesti. Silti myynnistä löytyy yhä malleja, jotka eivät yllä lähellekään testikolmikon neljän tähden tasoa. 

Asics Fujitrail 7

Asics erottuu kilpailijoistaan kolmella varmatoimisella rintaremmillä. Niistä alin ulottuu rintakehän ympäri ja kiinnittyy magneettisoljella. Ajatus lienee repun vakauttaminen, jolle tulee harvoin tarvetta Fujitrailin kokoluokassa. Repun istuvuutta voi lisäksi säätää viilekkeiden huipuilla olevista remmeistä, jotka menevät X-muodossa selkäpuolen poikki.

Viilekkeiden taskut ovat hyvät, mutta testikolmikon kilpailijat ovat etevämpiä. Asicsissa pullotaskujen pinnalla on molemmin puolin yksi kookas avotasku. Yläosan pieni tasku sulkeutuu vetoketjulla. Viilekkeen juuresta pääsee vetoketjun suojaamaan selän puolelle ulottuvaan energiataskuun.

Kengurutaskusta saa nipin napin takin pois reppu selässä, mutta palautus tuskin onnistuu. Tasku ulottuu koko tavaratilan pinnalle. Varsinaisesta tavaratilasta löytyy vetoketjutasku lompakolle ja kännykälle. Erikseen hankittava vesipussi kiinnittyy nepparilenkillä selkää vasten olevaan tilaan, ja letkulle on läpivienti viilekkeeseen.

Kolmikon ainoana tavaratilan pinnalla risteilee joustonyöri, jonka varaan voi sujauttaa takin tai sadehousut. Sauvat asettuvat selkäpuolelle tavaratilan sivuille.

Tavaratilan pohjassa on kaksi pikkutaskua, joihin voisi sujauttaa takavalon tai pikkuisen otsalampun talteen päiväksi. Selkäpuolen heijastimet ovat kolmikon selvästi parhaat, joskin niitä kaipaisi myös rintamukseen, josta sentään löytyvät heijastavat painatukset. Reppua on saatavilla mustana kahdella eri tehostevärien vaihtoehdolla.

Asics Fujitrail 7

 • S, M, L 
 • 2 pehmopulloa 500 ml 
 • pilli 
 • 150 €

+ Plussat

 • Heijastimet selkäpuolella
 • Tavaratilan pinnalla kiinnityspaikka

− Miinukset

 • Niukahko tavaratilan leikkaus 

Dynafit Ultra 12

Uuden Dynafit-mallin päällyskangas sekä punainen värisävy muistuttavat parin vuoden takaista Salomonin kevyttä juoksuliiviä. Dynafitin rintaremmien kiristimet ovat erinomaiset – helpot käyttää ja todella varmatoimiset. Jälkimmäinen vaatimus täyttyy liivimallisissa repuissa yllättävän harvoin. Lisäksi kiinnitys asettuu luotettavasti paikoilleen kangaslenkkiin. Joustoremmit saattavat hieman painaa rintakehää, mikäli reppu on pakattu täyteen.

Viilekkeiden taskut ovat kolmikon toiseksi parhaat. Jos pullotaskun pinnalla olisi molemmin puolin sekä avo- että vetoketjutasku, Dynafit olisi tasoissa Rabin kanssa. Vasemmalta on kuitenkin karsittu yksi kookas tasku. Ylimmistä taskuista vasemmalla on vetoketju, oikealla ei. Kylkien kohdalta molemmista viilekkeistä löytyy sorminäppäryyttä vaativa tasku, joka saisi alkaa hieman edempää.

Takaosan alareunoissa ovat vetoketjut, joista vasen päästää tavaratilaan ja oikea johtaa erilliseen koko tavaratilan pinnalla olevaan taskuun. Kummankin käyttö reppu selässä on kimuranttia, mutta taitavasti pakattu takki tarttunee hyppysiin. Tavaratilan sisältä löytyy irrotettava vesitiivis tasku arvotavaroille. Taskun pinnalle on tulostettu eri maiden hätänumeroita sekä toimintaohjeita hätätilanteisiin.

Dynafitin selkäpuolen outous on ulkopinnalle jäävä kookas taskumainen tila, johon pääsee ylänurkista sekä alta neljän sormen levyisistä aukoista. Juomapussille ei ole omaa tilaa eikä kiinnityspistettä, joskin Dynafitin erikseen myymän pussin sulkuliuskan voi kiinnittää siten, että repun ripustuslenkki pitää säiliön asennossa tavaratilassa.

Sauvat kiinnittyvät viilekkeiden lenkkeihin mutta hankaloittavat pystyasennossa kookkaiden avotaskujen käyttöä. Repussa ei ole heijastimia tai heijastavia yksityiskohtia. Dynafitia on saatavilla punaisen lisäksi puolukkapuuron värisenä ja mustana.

Dynafit Ultra 12

 • XS/S, M/L, XL
 • 2 pehmopulloa 500 ml 
 • pilli 
 • 190 g (*)
 • 130 €

+ Plussat

 • Keveys
 • Tilavuus

− Miinukset

 • Ei kunnollista paikkaa juomapussille
 • Heijastinten puute

Rab Veil 6

Brittimerkki onnistui heti juoksuliivien ensimmäisessä versiossaan. Reppu asettuu luontevasti rintarangalle ja viilekkeiden taskut ovat erittäin hyvät. Pehmopullojen taskujen pinnalle on kerrostettu molemmin puolin kaksi muuta kookasta taskua, joista toinen vetoketjullinen. Lisäksi viilekkeiden yläosien taskuihin mahtuu energiaa tai treenilenkeillä avain, jolle on oma lenkkinsä.

Repun sivuilta yltää nipin napin selkäpuolen kengurupussiin, johon mahtuu tiiviihkösti pakkautuva juoksutakki. Tavaratila jakautuu kahdeksi kookkaaksi taskuksi ja lisäksi niiden väliseinästä löytyy matala vetoketjutasku lompakolle ja kännykälle. Erikseen hankittavalle juomapussille on kiinnityspaikka.

Veilin kankaiden tuntuma on jämerä. Reppu ei ole kolmikon kevein, mutta parin geelipaketin suuruista painoeroa ei käytössä huomaa. Rinnan siksakiksi asettuvissa kiinnitysnauhoissa paine jakautuu tasaisesti, ja soljet tarttuvat luotettavasti kiinnityslenkkeihin. Kiristysmekanismi saattaa löystyä itsekseen juoksuaskelten iskuttaessa täydeksi pakattua reppua.

Sauvat asettuvat viilekkeiden ulkoreunojen lenkkeihin pystysuuntaan, joten tikkuja kantaessa kookkaiden avotaskujen käyttö estyy. Selkäpuolella sauvoille ei ole paikkaa. Vaaleampi ulkokangas likaantuu helposti. Repun ainoa väri on kuvien harmaa. Tekstit heijastavat, mutta varsinaisia heijastimia repussa ei ole.

Rab Veil 6

 • S, M, L
 • 2 pehmopulloa 500 ml
 • pilli
 • 240 g M-koko (*)
 • 140 €

+ Plussat

 • Viilekkeiden taskut 
 • Jämeryyden ja kepeyden suhde

− Miinukset

 • Rintaremmien kiristyksen pysyvyys
 • Heijastinten puute 

(*) TIETO VALMISTAJAN ILMOITTAMA 

Lue myös:

Juoksureput testissä 2022 – juoksuretken juhdat osa 2

Pitkän juoksuretken juhdat – juoksureput testissä

TEKSTI Tomi Savolainen KUVAT VALMISTAJAT 

Polkujuoksija 1/2023

 

Vastaa