Polkujuoksukengät 2023 testissä

Polkujuoksukengät 2023
Lukulistalle
ClosePlease login

Polkujuoksijan historian suurin, 12 merkin testi avaa näkymän lajin tärkeimpien työkalujen kehitykseen. Välipohjan vaimennus ja kimmoisuus sekä kenkien rullaavuus ovat parantuneet. Polkujuoksutossuja löytyy ilahduttavan erilaisiin käyttötarkoituksiin.

Testiimme osallistui monta mallia, joilla juoksee ilokseen sekä poluilla että sorabaanoilla. Jos et asu aivan polun äärellä, sellaiset kengät ovat oiva ostos.

Pito tuo luottamusta kimuranteille alustoille, joten pohjamateriaalin ja nappulan muodon pitää tarrautua luotettavasti maastoon. Korkeille nappuloille ei silti ole tarvetta läheskään kaikissa keleissä ja maastoissa. Testimallien nappulakorkeus onkin keskimäärin melko matala.

Polkujuoksussa edistyneillä on ollut mahdollisuuksia kerryttää ajatuksia heille sopivista kengistä. Lajiin tulevilta tossujen osto vaatii eniten. Suosittelen heille tarkkoja ja hyvän maastotuntuman kenkiä, joiden ominaisuudet riittävät myös kosteille kallioille. Tiekyvykkyydet ovat toki hyödyksi myös aloittelijalle, jos lenkit yhdistävät erilaisia alustoja, mutta silloinkin polun opettelua edistävät ominaisuudet pitäisi nostaa vaatimusten kärkeen.

Yleensä vaimennuksen merkitys nousee vasta silloin, kun lenkit alkavat toistua myös peräkkäisinä päivinä tai matkat kasvavat. Luonnossa osa alustoista joustaa joka tapauksessa, mikä vähentää iskutuksen tuomaa kuormitusta.

SUOMESSA POLUT ovat kansainvälisesti vaativia. Se johtuu osin maamme pohjoisesta sijainnista ja toisaalta jokamiehenoikeuksista. Jälkimmäinen mahdollistaa valtavan, ilman tietoista rakentamista syntyneen polkumäärän hyödyntämisen.

Ehkäpä hankalat polut ovat ruokkineet ajatusta, että polkukengässä pitäisi olla korkeat nappulat ja välitön maastotuntuma. Sellaisilla kengillä aloittelijan onkin helpoin opetella pidon rajaa ja taitava sekä rohkea juoksija voi edetä märässä hankalassa maastossa kovaa.

Aloittelijalla käyttötiheys jäänee sen verran harvaksi, ettei iskutuksen kertymisestä tule ongelmaa. Toisaalta osa testin kengistä yhdistää noviisillekin riittävän tuntuman vaimennukseen, jolle voi tulla tarvetta kenkien käyttöiän aikana.

Vaimentamaton kenkä on nimittäin raaka kovilla alustoilla ja vaatii keholta pitkille matkoille iskutuskestävyyttä. Vaikka sitä olisi, vaimennus saattaisi mahdollistaa reilusti juoksevalle hieman korkeamman juoksumäärän.

Lähes päivittäisten lenkkien kengäksi hyvä lähtökohta tarjoaa vaimennusta, riittävän maastotuntuman sekä mahdollisesti juostavuutta myös sora- ja jopa asfalttisiirtymillä. Kokemuksen myötä maastotuntuman ei tarvinne olla yhtä välitön kuin luonnon metkuihin totutellessa, joten vaimennuksen lisääminen voi tuoda matkakyvykkyyttä tai kannattaa ihan vaan mukavuuden tunteen kautta.

Kengän vaatimuksiin toki vaikuttavat yksilölliset tarpeet ja mieltymykset sekä tarjolla olevat reitit. Harrastusinnon myötä oma kenkävalikoima tuppaa kasvamaan vaikka välttäisi turhia ostoksia.

Polkutossun kokoon suosittelen hieman enemmän varvastilaa kuin tielle, sillä kärki napsahtaa kiveen ennemmin tai myöhemmin. Vaikka vahvikkeet auttavat, liian pienet kengät vievät kynsiä.

Yksityiskohdissa ovat yleistyneet iltin neulominen kiinni myös sivuilta moskan ehkäisemiseksi sekä taskut tai lenkit solmittujen nauhojen päille. Nauhoituksen kohdalta suojaava kangas löytyi muutamasta mallista.

Adidas Terrex Speed Ultra 240

Ykköskengäksi laajalle matkavalikoimalle.

Testikenkä lunasti Adidaksen kovan kansainvälisen polkujuoksutiimin luomia odotuksia. Terrex Speed Ultran juoksutuntuma on tarkka, tunnokas ja kimmoisa, vaimennus riittää asfalttisiirtymillekin. Kenkä rullaa kauniisti ja toimii hyvin sekä tasaisella että teknisesti vaativalla polulla.

Pohja vaimentaa alhaalta tulevia iskuja, ja kärki ja sivut ovat hyvin suojattuja. Kosteassa luonnossa matalaprofiilinen kenkä ja verkkomainen päällys eivät juuri suojaa kastumiselta. Vastaavasti Adidas tyhjenee vedestä nopeasti.

Pohjan Continental-kumi piti erinomaisesti tiiviillä lumella ja jäällä sekä pitkittäisettä sivusuunnassa ja kaltevalla. Märän kallion testit eivät olleet ajoituksen takia mahdollisia. Pito katosi täysin pehmeässä lumessa, joten mutaan pienet nappulat tuskin riittävät.

Kenkä istuu kantaosastaan jämäkästi jalkaan, mutta sallii kuitenkin kantaluun kiertyä jalkaterän normaalin liikkeen mukana. Sisäholvi tukee hyvin keskiosaa, mutta kiertolöysyydellään kenkä sallii normaalia joustoliikettä pronaatiosuuntaan. Kärkiosassa riittää tilaa varpaille. Kaikkiaan kenkä istuu erinomaisesti sivuilta kiinnitettyä rei’itettyä ilttiä myöten ja on mukava jalassa.

Adidas Terrex Speed Ultra 240

 • Droppi 8 mm
 • Paino 269 g M US 10
 • Hinta 200 €

 + Plussat

 • Kimmoisuus
 • Tunnokkuus

– Miinukset

 • Kuvio ei riitä mutaralliin
 • Hinta

Asics Fuji Lite 3

Aktiivisen polkuharrastajan yleiskenkä.

Polkujuoksukengät 2023

Kevyt ja ketterä polkukenkä intoutuu reippaaseen askeleeseen. Kierto- ja pituussuuntaan taipuisa Fuji Lite mukautuu maastonmuotoihin ja tuntuma alustaan on tarkka. Terävien kivien ja juurien paine kulkeutuu pohjan läpi, mutta osuma ei tunnu raa’alta. Pohja nousee hieman varpaiden suojaksi, mutta muutoin kengästä uupuvat suojaukset.

Matala kuvio sopii suomalaisille poluille kuiviin keleihin, mutta mutaralliin ote ei riitä. Lenkkarimainen Fuji Lite miellytti testaajia sorateillä. Kärki kaareutuu voimakkaasti ylös ja auttaa askelta rullaamaan. Kimmoisaa vaimennusta on kengän keveyteen nähden mainiosti.

Vesi pääsee kenkään ja sieltä ulos helposti. Ilttiä eli kengän kieltä ei ole ommeltu sivuilta kiinni, eikä Asics ole muutenkaan ehkäissyt moskan kertymistä kenkään. Fuji Liten pukemista auttaa kookas lenkki, ja nauhoille on iltissä oma pussinsa. Kannasta kenkä istuu hyvin ja varpaille riittää sopivasti tilaa. Naistestaajamme koki, että koko kannattaa valita hieman isommaksi kuin merkin tiekengissä. 

Asics Fuji Lite 3

 • Droppi 3–4 mm
 • Paino 215 g N US 7,5, 262 g M US 9,5
 • Hinta 140 €

+ Plussat

 • Juostavuus
 • Keveyden ja vaimennuksen suhde

− Miinukset

 • Suojausten puute
 • Pito mudassa 

Craft Endurance Trail

Helppojen alustojen matkakenkä.

Polkujuoksukengät 2023

Kiertojäykkä Endurance Trail rullaa ja askel irtoaa kimmoisasti, joten ruotsalaiskenkä tuntui juostessa painonsa tuomaa oletusta kepeämmältä. Paksu reilun vaimennuksen tarjoava pohja kuitenkin jätti maaston etäiseksi ja tuntui epävakaalta. Kiertolöysiä kenkiä arvostava testaajamme koki, että Craft kuormitti vaativilla alustoilla jalan tukilihaksia. Kengän suuri droppi ei sovi päkiältä juoksuun.

Pohja jakaa kiviosumien paineen, ja jalka on suojassa myös kärjestä ja sivuilta. Kastumisraja on korkealla. Vesi poistuu rei’itetystä päälliskankaasta ripeästi. Jämäkkä rakenne kestänee kulutusta.

Craft on mukava jalassa, kanta istuu ja keskiosa lukittuu erinomaisesti jalkaterän ympärille. Sivuilta kiinnitetty iltti osuu kokonaisuuteen. Varpaille riittää tilaa. Nauhat ovat liian pitkät, eikä niille ole taskua tai säilytyslenkkiä.

Viistoiksi muotoiltuja melko matalia nappuloita on pohjassa roimasti. Testaajiemme kommentit lumipidosta menivät ristiin. Kengän otetta kosteisiin kallioihin ja juuriin emme päässeet koettelemaan ennen lehden viimeistelyä.

Craft Endurance Trail

 • Droppi 9 mm
 • Paino 279 g N US 7,5, 327 g M US 10,5
 • Hinta 160 €

+ Plussat

 • Istuvuus
 • Rullaavuus

− Miinukset

 • Pohjan epävakaus
 • Tuntuma alustaan

Columbia Montrail Trinity FKT

Kengältä tukea tarvitsevalle vauhtimarssiin.

Jämerä Montrail-uutuus jäi pettymykseksi juostavuudessa. Paksu ja kova pohja välitti iskut kovempana kuin moni testin kevyemmistä kengistä. Kimmoisuus puuttui. Ulkoneva kantapää saattaa tuoda rullaavuutta kannan kautta astuvalle mutta tuo muille lähinnä turhaa pituutta pohjaan.

Tuntuma alustaan on heikko. Kiertojäykkä pohja ei salli jalkaterän normaalia toimintaa iskunvaimennuksessa ja ponnistuksessa. Lumella juostessa kengän pito oli vaisu sekä pitkittäis- että sivusuuntaan. Märillä kallioilla emme päässeet kenkää testaamaan.

Epäsymmetrisellä nauhoituksella varustettu kenkä istuu mukavasti. Kantakuppi on tukeva ja ohjaa painoa lievästi kantaluussa ulkosyrjälle. Sisäholvin lievä tuki keskiosassa sallisi normaalin pronaatiojoustoliikkeen, mutta pohja ei. Kengän etuosassa on kokoon nähden valtavasti tilaa.

Jalkapohja ja varpaat ovat turvassa kiviosumilta, ja kenkää kiertävä reunus suojaa hieman sivuja. Kenkä ei kastu välittömästi, mutta vastaavasti sisään päästyään vesi poistuu hitaasti. Trinity-sarjasta kiinnostuneen kannattaa kokeilla aiempaa AG-mallia, jonka juostavuus ja kimmoisuus ovat selvästi FKT:ta paremmat. 

Columbia Montrail Trinity FKT

 • Droppi 8 mm
 • Paino 359 g M US 11
 • Hinta 140 €

+ Plussat

 • Istuvuus
 • Suojaavuus

− Miinukset

 • Paino
 • Pohjan kovuus ja rullaavuuden puute

Dynafit Ultra 100 GTX

Märkien ja sohjoisten päivien erikoiskenkä.

Polkujuoksukengät 2023

Uutuudesta ehti testiin vesitiivis malli, mutta samalla pohjakokonaisuudella Dynafit myy kesäkaudella myös kalvotonta ja siten hieman kevyempää versiota. Merkki vaihtoi oman pohjansa Vibramiin. Kosteat nappulat vaikuttivat tarraavilta, mutta märkää kalliota tai juuria ei testiaikaan ollut tarjolla. Testaajien kommentit lumipidosta menivät ristiin.

Kalvollinen versio on gramman päässä viime vuonna testaamamme vähäisemmän vaimennuksen kalvottomasta Ultra 50 -mallista. Dynafit on siten karsinut painoa, mutta Ultra 100 ei yllä kastissaan vieläkään kevyeksi. Suojaavuutta löytyy kärjestä ja kannasta, ja pohja jakaa terävien kivien tuoman paineen.

Testaajamme kuvailivat Dynafitia kovahkoksi VJ Maxxin tavoin. Ultra 100 ei ole kimmoisa, mutta rullaavuus ja vakaus parantavat juostavuutta. Jämerä pohja mukautui maaston muotoihin yllättävän hyvin. Kaltevalla pinnalla tuntuma säilyi ja Dynafit tuki jalkaa niin kovalla kuin pehmeällä alustalla.

Kantapää istuu mainiosti. Jalkaholville on voimakasmuotoinen tuki. Varvastila ei ole kovin leveä ja suippenee voimakkaasti. Nauhoitusta suojaa moskalta kangas, jonka alle nauhat sujahtavat helposti. Goretex-kalvo estää veden pääsyä kenkään ja sieltä ulos sekä tuo tyypilliseen tapaan jähmeyttä päälliseen ja siten koko kenkään. 

Dynafit Ultra 100 GTX

 • Droppi 6 mm
 • Paino 339 g M US 10
 • Hinta 200 €

+ Plussat

 • Suojaavuus
 • Nauhojen suojaläppä

− Miinukset

 • Kovahko vaimennus
 • Hinta

Hoka Challenger ATR 7

Teiden ja polkujen yhdistelyyn.

Polkujuoksukengät 2023

Kevyt Challenger ATR on parhaita juoksemiamme kenkiä polkujen ja teiden yhdistelyyn. Hoka peittosi tiejuoksutuntumallaan pari Juoksijan testissä ollutta katumallia, mutta sopii myös helpoille poluille ja kuivalla hieman vaativampaankin maastoon. Mutaralleihin ATR ei riitä, sillä keskiosasta pinnoittamaton välipohja ja maltilliset nappulat päästävät kengän liirailemaan. Lumella Hoka toimi silti yllättävän hyvin. Pohja ei ole Vibramia, vaikka Hoka käyttää sitä osassa polkumalleistaan.

Kärjen suojaus on minimalistinen, mutta korotettu pohjan reunus ottaa etenkin ulkosyrjältä iskuja vastaan. Vesiraja on päkiän kohdalla matalalla, ja litinät kulkevat sisään ja ulos. Iltti on kiinnitetty sivuilta.

Varpaille riittää muutoin tilaa, mutta Challenger ATR kapenee ulkoreunalta varsin varhain. Keskiosa istuu nauhoituksella hyvin, joskin kantapää jäi testaajillamme aavistuksen irti kantakupin takaosasta. Se ei haitannut helpoilla alustoilla, mutta vaikutti jalan liikkumiseen kaltevilla pinnoilla. Pohja on päkiän alta riittävän tunnokas. Pinnoittamaton pohjan osa kärsinee kivikoissa.

Hoka rullaa kärjeltä, ja takaa korotettu pohja auttaa askeleen osuessa kannalle. Vaimennuksen tuntuma on pehmeähkön kimmoisa. Etenkään päkiällä ei silti ole Speedgoatin tai Mafate Speedin kaltaista pehmustusta.

Hoka Challenger ATR 7

 • Droppi 5 mm
 • Paino 258 g M US 9D
 • Hinta 155 €

+ Plussat

 • Juostavuus
 • Kimmoisa vaimennus

− Miinukset

 • Hankalan polun ominaisuudet 

Inov-8 Roclite Ultra G320

Pitkien kivirymyjen erikoiskenkä.

Polkujuoksukengät 2023

Punnitsimme Roclite Ultran testin painavimmaksi kengäksi. Viime vuonna testaamamme Trailfly G300 -mallin tavoin paino vieläpä korostui todella suuressa testikoossa. Kengän vaimennus ei ole kovin kimmoisa, mutta Inovin mukaan välipohjan pitäisi säilyttää grafeenin ansiosta ominaisuudet pitkillä lenkeillä tyypillistä foamia paremmin.

Kärkeä lukuun ottamatta kiertojäykkä Roclite tuntui kevyestä naistestaajasta heikosti rullaavalta ja kauttaaltaan jähmeältä. Kookkaat miestestaajat kuitenkin kokivat rullaavuuden kohtuulliseksi, ja heidän allaan Inov tuntui juostavammalta. Kaksi neljästä testaajasta asemoi kengän sopivimmaksi rauhallista juoksua ja kävelyä yhdistäviin lenkkeihin.

Roclite Ultra vastaa mainiolla suojaavuudellaan nimeään. Kärjen suojus kattaa kaikki varpaat, ja pohja jakaa terävien kivien paineen. Pitävät kookkaat nappulat sisältävät grafeenia, minkä ansiosta pohja kestänee kulutusta raa’assakin maastossa. Keskinappulat tuovat pitoa jalkaholvin kohdalle.

Jalka asettuu kantakuppiin hyvin, ja ulkopinnalle neulottu tukirakenne ottaa jalan keskiosan tiiviiseen syleilyyn. Istuvuus säilyy myös kaltevilla pinnoilla. Varpaille riittää tilaa sopivasti. Kengän vesiraja on korkealla, mutta toisaalta vesi ei pääse helposti ulos 

Inov-8 Roclite Ultra G320

 • Droppi 8 mm
 • Paino 307 g N US 8,5, 366 g M US 10,5
 • Hinta 195 €

+ Plussat

 • Suojaavuus
 • Istuvuus

− Miinukset

 • Paino
 • Jähmeys

Merrel MTL Skyfire 2

Vauhdinpitoon poluilla.

Skyfire 2 on Merrellin mukaan kevyin sisäpohjan levyllä varustettu polkujuoksukenkä. Suunnittelijat ovat viilanneet painoa myös Vibram-pohjasta, josta on leikattu turhiksi katsotut kohdat pois. Harvat keskikorkeat nappulat tarjoavat mainion pidon, jota tunnokkaalla kengällä on helppo hyödyntää. Skyfire 2 piti jalan menossa mukana myös kaltevilla pinnoilla.

Muuta kenkää tukevampi kantaosa ei rajoita kantaluun pronaatioliikettä. Testaajamme kertoi kiertolöysän kengän tarjoaman maltillisen tuen ja istuvuuden tuntuvan siltä kuin juoksisi loistavasti vaimennetulla avojalalla. Toinen testaaja arvioi kuitenkin istuvuuden vain kohtuulliseksi. Painon karsinta näkyy ohuessa iltissä, joka pitää asetella paikoilleen. Solmitut nauhanpäät pysyvät aloillaan kuminauhan alla.

Vaimennus osoittautui kimmoisaksi ja tarkoituksenmukaiseksi maltillisille matkoille. Rullaava kisakenkä houkuttelee vauhdinpitoon myös omilla lenkeillä. Vesi kulkee helposti kenkään ja sieltä pois.

Kärjen kovike on vaatimaton, eikä muuta suojausta sivuilta löydy. Ohut välipohja sekä pohjalevy jakavat jonkin verran terävien kivien osumia. Ohuen verkkomaisen päällisen sekä pohjan kulutuskestävyys jää nähtäväksi. 

Merrel MTL Skyfire 2

 • Droppi 5–6 mm
 • Paino 177 g N US 8,5, 208 g M US 10
 • Hinta 200 €

+ Plussat

 • Ketteryys
 • Pito

− Miinukset

 • Hinta
 • Suojaavuus

On Cloudvista

Polkujen ja sorateiden yhdistelyyn.

Polkujuoksukengät 2023

Sveitsiläismerkin keskipitkien matkojen polkukengän juoksutuntuma on kepeä ja luonnollinen. Vaimennusta on sen verran, että siirtymät sorateillä sujuvat vaivatta. Istuvuus on mukavan napakka. Kantaosa pysyy paikallaan asiallisesti. Lesti sopii parhaiten normaalilevyiseen tai kapeaan jalkaan. Etuosa on varsin matala ja testijuoksijamme kokivat sen turhan kapeaksi.

Kärjessä on kohtuullisesti suojaa varpaille, mutta sivut ovat alttiina iskuille. Päällisen materiaali on polkukenkään sopivasti vahvan ja kestävän tuntuista sekä päästää vedet hyvin ulos. Iltti on ohut ja kuivuu kastuessaan nopeasti. Nauhat ovat tässäkin Onissa ärsyttävän ohuet.

Ulkopohjan nappulat ovat melko matalat, mutta Cloudvistan pito riitti testilenkeillä jopa Alppien kivikoissa. Nappulat saattavat kulua nopeasti kovilla alustoilla. Välipohjan muovinen vahvike blokkaa iskuja ja tuo askellukseen vakautta ja tukea. Parhaimmillaan tossu on helpohkoissa maastoissa.

Kimuranttien polkujen vauhtitykiksi vaadittaisiin tarkempaa tuntumaa alustaan, joskin kengän kohtuullinen kiertolöysyys auttoi mukautumaan erilaisiin pintoihin. Sopivasti vaimennettu ja kohtuullisen hyvin rullaava tossu sopii hyvin treenikäyttöön.

On Cloudvista

 • Droppi 9 mm
 • Paino 248 g N US 8, 304 g M US 10
 • Hinta 160 €

+ Plussat

 • Sopivuus sorabaanoille
 • Kannan istuvuus

− Miinukset

 • Kärjen kapeus
 • Ohuet nauhat

Salomon S-lab Genesis

Juoksuseikkailuihin sekä kivisiin ultriin.

Polkujuoksukengät 2023

Genesis on tehty todella pitkiin päiviin ja maaston rasituksiin, mutta on silti kevyt. Erikoisuutena paneelit suojaavat jalkaholvia ja kannan ulkosyrjää. Pohja jakaa riittävästi kivien paineita. Korkeasta vesirajasta huolimatta vesi poistuu hyvin.

Varpaille ja jalan keskiosalle on tilaa enemmän kuin Salomonin Ultra Glidessa ja selvästi reilummin kuin S-lab-sarjan kisakengissä. Iltti yhdistyy edestä korkealla sukkamaisella joustokankaalla kantakuppiin, joten kokonaisuus ehkäisee hiekan ja moskan pääsyä kenkään. Suojaavuutta tuo myös tiivis joustoverkko nauhoituksen alla. Pikanauhoitus kulkee enimmäkseen lenkeissä, joten kiriminen on helppoa, joskin se myös vaikuttaa läpi nauhoituksen. Istuvuutta parantaa kannalta ylimpiin reikiin kulkeva vahvike. Nauhan pää asettuu joko erilliseen taskuun tai joustoverkon alle.

Isohkon dropin Genesis rullaa kärjeltä ja houkuttelee vauhdikkaaseen askeleeseen. Sekä Pulsarin että Ultra Gliden tuntuma on maanläheisempi, mutta myös Genesis antaa riittävästi viestejä alustasta. Kenkä on varsin kimmoisa, mutta luonne huomioiden päkiän vaimennus voisi olla pehmeämpi. Keskikorkeat nappulat jäivät kohtalaiseen lumipitoon. Rajoitteena lienee nappuloiden muoto, joten sulalle maalle oletamme hyvä pitoa. Juurakoissa auttavatnappulat jalkaholvin alla.

Salomon S-lab Genesis

 • Droppi 8 mm
 • Paino 258 g (*)
 • Hinta 170 €

+ Plussat

 • Suojaavuus
 • Keveys

− Miinukset

 • Päkiän vaimennus pisimpiin päiviin

Saucony Peregrine 13

Polkujuoksijan yleiskenkä.

Peregrinen uusin kehitysversio keräsi kiitoksia monipuolisuudesta ja rullaavuudesta. Tuntuma alustaan on mainio, ja kimmoisa kenkä välittää voiman alustaan. Saucony on helposti hallittava ja tukeva, mutta myös sopivan kiertolöysä, jotta jalkaterä saa toimia normaalilla tavalla. Luotettava lumipito toi positiivisia odotuksia märille kallioille, joilla emme kuitenkaan päässeet juoksemaan. Tiesiirtymät hoituvat luontevasti.

Pohjan vaimennus jakaa paineen terävistä maastonmuodoista. Edestä varpaat on hyvin suojattu. Jalka istuu hieman pohjan sisällä ja saa siten suojaa myös sivulle osuvista kivistä. Kangas päästää helposti kosteuden sisään, mutta vesi myös poistuu nopeasti.

Kantaosa on tukeva, joskin antaa kantaluun kiertyä normaalisti niin iskunvaimennuksessa kuin ponnistuksessa. Keskiosa tukee jalkaholvia hyvin, ja kiertolöysä pohja sallii normaalin jalkaterän jouston pronaatioon. Varpaille riittää tilaa. Kengän pukemista helpottavat lenkit kannassa ja iltissä. Nauhoitus kulkee osin lenkeissä helpottaen kiristystä ja solmut saa turvaan kuminauhan alle. 

Saucony Peregrine 13

 • Droppi 4 mm
 • Paino 278 g M US 9,5
 • Hinta 160 €

+ Plussat

 • Monipuolisuus
 • Juoksutuntuma
 • Ei selkeää miinusta

VJ Ultra 2

Polkujen matkakenkä.

Suomalainen VJ päivitti Ultran, mutta ulkonäkö ja valtaosa ominaisuuksista säilyivät ennallaan. Muutokset nostivat painoa aavistuksen.

Iltti pidentyi sopivaksi, joskin se jäi sivuilta yhä avoimeksi eikä siten estä täysin moskan kulkeutumista kenkään. Kenkä suojaa varpaat, kantapään ja sisäsyrjän kiviosumilta. Vesiraja on korkealla, ja päällys hylkii hieman märkyyttä. Kosteus ei toisaalta poistu parhaiden kilpailijoiden tavoin. Sisäsyrjän vahvike tuo istuvuutta nauhoitukseen, joka ei pysy aloillaan ilman tuplasolmua.

Juostavuudelle merkittävimpänä uudistuksena Ultra 2 sai pohjarakenteeseensa kiviosumilta suojaavan levyn, joka jäykisti mallia pituussunnassa. Tuntuma alustaan muuttui hieman etäisemmäksi, mutta säilyi silti kengän luonteelle hyvänä. Ultra 2:n rullaavuus ja kimmoisuus paranivat edeltäjästä ilmeisesti kivilevyn ansiosta. Kiertolöysyys riittää yhä jalkaterän luontaisiin liikkeisiin. Välipohjan vaimennus on kärkikilpailijoihin nähden kovahko.

Näkyviin jäävän välipohjan ala pieneni hieman päkiän alueella. Nappuloiden muoto ja materiaalina pitäväksi havaitsemamme VJ:n butyylikumi pysyivät ennallaan. Pohja ei kuitenkaan pidä lumella, ja aiemmasta versiosta havaitsemamme, kuviosta johtuvat kostean kallion maltilliset pito-ongelmat ovat oletettavasti ennallaan.

VJ Ultra 2

 • Droppi 6 mm
 • Paino 296 g US 10,5
 • Hinta 180 €

+ Plussat

 • Juostavuus
 • Istuvuus

− Miinukset

 • Kovahko vaimennus
 • Veden poistuminen kengästä

Lue myös:

Juoksukengät 2023: Työkengät treeniin

TEKSTI Tomi Savolainen KUVAT Ari J. Hyytiäinen

Polkujuoksija 2023

 

Vastaa