Taloudellisuus ja kimmoisuus hiilikuidun etuina

Lukulistalle
ClosePlease login

Hiilikuidulla vahvistetut juoksukengät ovat yleistyneet myös kuntoilijoiden käytössä. Miten juoksukenkävalmistajien edustajat näkevät niiden hinta-laatusuhteen sekä hyödyt tavallisen kuntojuoksijan käytössä? 

Jutussa Hiilikuitukengät 2023 – hiilikuidun huumaa testasimme kuusi hiilikuitulevyillä vahvistettua juoksukenkää. Tämän kategorian jalkineiden luonteissa on jo yllättävän paljon keskinäisiä eroja. Toiset ovat puhtaasti kisakenkiä, kun taas jotkut mallit sopivat monipuolisempaan käyttöön. 

Juoksubrändien omissa valikoimissa on jo hiilikuitukenkiä eri käyttötarkoituksiin. 

– Meillä on kolme eri mallia. Yksi kisajuoksijoille 10 kilometristä maratoniin. Yksi aktiivijuoksijoille ja kisajuoksijoille samoille matkoille sekä yksi vetokenkä, joka sopii maksimissaan kympille. Eli löytyy monipuolisesti eri tarpeisiin ja eri kuluttajille, kertoo New Balancen myyntipäällikkö Jari Kohtamäki. 

Sauconylla valikoima on niin ikään laajentunut. Endorphin Pro on jo tuttu kenkä myös kuntoilijoiden harjoituskäytössä, ja uudelle kaudelle perinteikäs juoksubrändi laajentaa hiilikuitumallistoaan. 

– Meille on tärkeää tarjota laadukkaita tuotteita kaiken tasoisille juoksijoille. Haluamme varmistaa sen, että pysymme kehityksessä mukana. Hiilikuitulevylliset kengät sopivat muillekin kuin ammattijuoksijoille, ja olemme saaneet erittäin hyvää palautetta muun muassa uudesta Endorphin Elite -kisakengästä, sanoo Sauconyn Suomen edustaja Ville Lampinen.  

Myös Asicsilla on mallistossaan eri tasoisia hiilikuitukenkiä. 

– Mallistostamme löytyy sekä Metaspeed-malli että Magic Speed -malliset kengät, joten tarjontaa löytyy kaiken tasoisille juoksijoille kahdessa eri hintapisteessä, sanoo Asicsin tuotekoulutusvastaava Matias Anthoni

Ei pelkkä imagotuote 

Kenkäteollisuuden ulkopuolelta saattaisi olla houkutus arvioida huippuluokan kenkien olevan vain mediahypetykseen tarkoitettuja imagotuotteita, joiden varjolla myydään massoittain saman merkin tavanomaisempia juoksukenkiä. Kenkäedustajat eivät tätä ajatusta täysin kiistäkään, mutta heidän mukaansa myös hiilikuituisten kenkien myynnillä on taloudellista merkitystä. 

– Katteen näkökulmasta niiden myynti on kannattavaa liiketoimintaa, jos katsotaan puhdasta ostohintaa. Myyntimäärät ovat pieniä ja ottaen huomioon suunnittelukulut, niin ne eivät ole mikään merkittävä bisnes. Ne ovat tärkeä osa brändiä, koska New Balancen globaali tavoite on olla maailman paras juoksubrändi, ja silloin tuotteet pitää olla linjassa tavoitteiden kanssa, NB:n Jari Kohtamäki kertoo. 

Myös Sauconylla nähdään asia samansuuntaisesti. 

– Hiilikuitukengät muodostavat kokonaisuudessaan tärkeän osan myynnistä, sillä brändimme suosio on kasvanut viime vuosien aikana vahvasti tavoitteellisten juoksijoiden keskuudessa. Suurin massa on edelleen määräharjoitteluun suunnatuissa malleissa, mutta hiilikuitukenkien osuus on koko ajan kasvussa. Innovaatio on ollut Sauconylle aina tärkeä asia, ja haluamme haastaa muut brändit myös tällä osa-alueella, Lampinen sanoo. 

Lähiaikoina vahvasti huippukenkiinsä satsanneelle Asicsille hiilikuitukengillä on myynnillistä merkitystä. 

– On taloudellisesti kannattavaa, Matias Anthoni sanoo ytimekkäästi. 

Hyödyt, hinta ja kestävyys 

Haastattelemamme kenkäedustajat kuvailevat hiilikuidullisten kenkien suurimmiksi hyödyiksi niiden keveyden, kimmoisuuden ja juoksun taloudellisuuden parantumisen. 

– Hiilikuitukengissä käytetään pehmeämpiä, kevyempiä ja kimmoisampia välipohjamateriaaleja. Hiilikuitulevy on siellä välissä vahvistamassa ja jäykistämässä tätä rakennetta. Samalla hiilikuitulevyt tuovat muotoilua ja jäykkyyttä pohjaan, jolloin saadaan hieman vähennettyä nilkan alueen lihaksiston työskentelyä, ja kenkä on rullaavampi ja askelkontaktiaika saattaa joillakin juoksijoilla helpommin vähentyä, Asicsin Matias Anthoni kertoo. 

Etenkin huippujuoksijat ovat löytäneet nykykengistä mahdollisuuden kasvattaa harjoitusmääriään.   

– Hiilikuitulevylliset juoksukengät parantavat usein juoksun taloudellisuutta, jolloin juoksija juoksee kovempaa pienemmällä energiankulutuksella. Tämä helpottaa juoksumäärien kasvattamista ilman loukkaantumisia, Sauconyn Ville Lampinen kuvailee. 

Kuntoilijalle liiallisesta käytöstä haittapuolena voi olla jalkojen lihasten passivoituminen. Erilaisten kenkien vaihteleva käyttö juoksuharjoittelussa on siis erittäin suositeltavaa, vaikka uudet hiilikuitutykit kenkäkaapista löytyisivätkin.  

Hinta saattaa olla myös yksi luonnollisesti käyttömääriä kohtuullistava tekijä. Kevyistä materiaaleista valmistetut kisakiiturit eivät ole kaikkein kestävimpiä. 

Millaista käyttöikää (kilometrimäärä) arvioitte hiilikuitulevyllisille kengillenne?  

– Riippuen mallista noin 200–500 kilometriä, New Balancen Kohtamäki sanoo. 

Sauconyn Lampinen huomauttaa myös juoksualustan merkityksestä. 

– Käyttöikä riippuu paljon siitä, millaisessa alustalla kengällä juostaan. Useimpien hiilikuitukenkien pohjat ovat hyvin tasaisia, jolloin esimerkiksi kiviset maastot eivät sovi niille hyvin. Olemme saaneet erittäin hyvää palautetta Endorphin Eliten kestosta noin 500–600 kilometrin jälkeen, Lampinen sanoo. 

Asicsilta ei kilometrilupauksia aseta. 

– Tätä on todella vaikea arvioida. Kengän kulutus riippuu aivan valtavasti juoksijan jalan muodoista sekä juoksutyylistä. Aivan ensimmäiset hiilikuidulliset kengät kuluivat nopeasti, mutta nykyään kengät ovat kehittyneet tälläkin saralla huomattavasti, Matias Anthoni sanoo. 

Onko hiilikuitu hintansa väärti? 

Suhtautuminen hiilikuitukenkiin näyttäisi vaihtelevan myös juoksuharrastajien keskuudessa. Joillekin ne ovat jokaviikkoiset harjoituskengät, kun taas toiset vaalivat huippupariaan ja ne otetaan hyllystä käyttöön vain tärkeimpiin kilpailuihin.  

Hinnoissakin on jo eroja. Testimme kuudesta kengästä edullisin oli Puma Deviate Elite 2, joka on 210 euron hinnallaan erittäin kilpailukykyinen valinta – etenkin kun tavanomaistenkin juoksukenkien listahinnat saattavat huidella jo 200 euron tietämissä. Kallein hiilikuitukenkä testissämme on puolestaan Saucony Endorphin Elite, jonka 349 euron hintalappu on sama kuin Niken Alphaflyn tuoreimman version myyntihinta. 

– Jos tehdään vertailua niin sanottuihin peruslenkkareihin, hiilikuitukenkien hintataso on selkeästi korkeampi. Isossa mittakaavassa juoksukengät ovat kuitenkin välineurheilun maailmassa kohtuullisen hintaisia investointeja, ja brändimme tuotteet ovat linjassa muiden valmistajien kanssa. Hiilikuitukengistäkin löytyy useampia eri malleja, joiden hinta vaihtelee jonkun verran, Sauconyn Lampinen sanoo. 

Asicsin ykkösmalli Metaspeed on hinnaltaan kategorian keskitasoa. Metaspeedit saa jalkaansa 250 eurolla. 

– Huippukengissä käytetään aina parhaita mahdollisia materiaaleja, tämä tietysti tarkoittaa, että ne saattavat olla ”normaalia juoksukenkää” hieman kalliimpia. Mutta toisaalta rahoille saa vastinetta, koska hyödytkin ovat suurimmalla osalla juoksijoista melko kiistattomat, Asicsin Matias Anthoni sanoo. 

 

Teksti Pena Rekiranta  Kuvat Ari J. Hyytiäinen 

Vastaa