Voisiko kuntojuoksijakin hyötyä kevyistä juoksukengistä?

Lukulistalle
ClosePlease login

Kaikki juoksijat sen tietävät: kevyt kenkä saa askeleen lentämään – ainakin ajatuksissa!

Kuntojuoksijalle huippukevyen kilpakengän hyödyntäminen ei kuitenkaan ole aina niin helppo juttu. Lihaskunto, jalkojen voima ja kimmoisuus eivät välttämättä riitä kevyiden kilpureiden ominaisuuksien hyödyntämiseen.

Onneksi harjoituskengistä löytyy nykyisin runsaasti eri vaihtoehtoja, ja juoksijalle itselleen yksilöllisesti toimiva vauhtitossu on mahdollista löytää.

Keveys säästää energiaa

Juoksukenkien painot vaihtelevat karkeasti ottaen välillä 200–300 grammaa/kenkä. Yhdessä askelparissa voi siis tulla jopa 200 gramman painon säästö tukevan harjoituskengän ja keveän kilpatossun välillä. Tämän painoeron kun kertoo pitkässä juoksussa tuhansilla askelilla, on kyse jo melkoisesta energiansäästöstä.

Toinen kevyen kengän tärkeä etu on parantunut juoksutuntuma. Keveiden materiaalien ja lestin istuvan muotoilun ansiosta kenkä vie askelta jouhevammin ja terävämmin eteenpäin kuin raskaampi harjoituskenkä.

Parhaimmillaan kevyt kenkä parantaa juoksutekniikkaa ja askeleen biomekaniikkaa, mutta vain sillä ehdolla, että keholla on valmius hyödyntää kevyen kengän ominaisuuksia.

Kilpakenkiin voi myös tottua ja parantaa sitä kautta askelta. Tilannetta voi verrata maastohiihtoon. Et opi hiihtämään oikealla tekniikalla lipsuvilla tai huonosti luistavilla suksilla tai jos käyttäisit aina vain raskaita eräsuksia.

Paranna lihaskuntoa

Kevyillä kengillä juoksu on myös lihaskuntotreeniä jaloille. Kun kenkä ei suojaa askeleen aiheuttamaa törmäysvoimaa vastaan samalla tavalla kuin tukeva kenkä, jalan pienet lihakset, jänteet ja muut kudokset joutuvat tekemää aivan eri tavalla työtä ja saavat näin hyvää harjoitusta.

Keveyden haittapuolena on suurempi riski rasitusvammoille. Iskunvaimennus on heikompi, matala kanta rasittaa akilleksia, ja napakka lesti saattaa aiheuttaa herkemmin hiertymiä.

Ominaisuudet vaihtelevat

Onko keveille kengille jotain tarkkaa ominaisuutta?

Eipä taida olla. Malleista löytyy erilaisia vaihtoehtoja muun muassa kiertojäykkyyden eli rakenteiden vahvuuden osalta. Juoksijoiden suosimista malleista löytyy hyvin joustavarakenteisia ja vastaavasti kohtalaisen hyvää tukea antavia kenkiä. Yhteisiä ominaisuuksia ovat vain keveys minimaalisten rakenteiden ja materiaalien ansiosta.

Usein viimeisen päälle viritettyjen kilpamallien pohjat ovat varsin kovia ja muovimaisia. Ne toimivat kuivalla asvaltilla, mutta saattavat olla liukkaat huonommissa olosuhteissa ja muilla alustoilla. Päällismateriaalit ovat myös liian ohuita ja ilmavia ympärivuotiseen käyttöön.

Kun keveydestä tinkii hieman, tarjolla on monipuolisempaan harjoituskäyttöön sopivia malleja.

Näin hyödyt kevyistä kengistä

  • Totuttele kevyeen malliin pikkuhiljaa. Jo muutaman minuutin juoksu kerrallaan antaa harjoitushyödyn.
  • Kun jalkasi tottuvat, tee ainakin osa vauhtiharjoituksista keveillä kengillä.
  • Käytä koko ajan vähintään 2–3 eri kenkämallia. Keveillä kengillä jalkasi pysyvät aktiivisina, ja tukevammat kengät antavat niille lepoa.

Vaihtoehtoja vauhtikenkiin

 

Adidas Adizero Adios 4

Perinteinen ja suosittu kilpamalli. Paino on noin 220 g ja tukeakin jonkin verran. Sisarmalli Adizero Boston antaa hieman enemmän tukea.

New Balance Hanzo S

Kevyt, vain 170-grammainen kilpuri. Jos kaipaat hieman enemmän tukea, kokeile merkin 1500v-mallia.

361° Feisu

Uuden 361°-juoksukenkämerkin täysverinen kilpurimalli on, jolla on painoa alle 200 g. Merkin KGM2-malli on astetta tukevampi.

On Cloudflow

On-merkin persoonallinen pohjaratkaisu voi kiinnostaa monia. Tämä malli on kiertolöysä ja sopii vauhtijuoksuihin. Kevyempi ja hieman joustavampi Flow-malli löytyy myös.

Hoka One One Evo Carbon

Mielenkiintoinen uutuusmalli, painoa vain reilu 200 g. Vahva hiilikuitupohja antaa jämäkkyyttä. Kenkä näyttä hieman massiiviselta, mutta sillä on paineltu maratonin 2.09:ään.

Asics Gel DS Trainer

Keveiden juoksukenkien perinteikäs klassikko, nyt jo 24:s päivitys menossa. Sopii monipuoliseen käytöön kisoihin ja harjoituksiin.

Saucony Freedom ISO

Joustavuutta, pehmeyttä ja mukavaa istuvuutta kaipaavalle. Asicsin DS Trainerin tapaan monipuolinen jalkine.

Mizuno Shadow

Keveiden kenkien tukevampaan kategoriaan kuuluva malli. Monipuoliseen harjoituskäyttöön ja kuntoilijan kisakengäksi.

Niken prosenttikenkä

Nike Vaporfly 4% Flyknit on kaikkien aikojen puhutuimman kilpakengän Nike Vaporfly 4%:n viime syksynä julkaistu päivitetty versio. Suurin muutos aiempaan versioon on hengittävämmän ja kevyemmän Flyknit päällysen virittäminen kenkään. Muuten kenkä nojaa aiempiin tavaramerkkeihinsä: superkimmoisaan ZoomX-pohjaan ja koko pohjan kattavaan hiilikuitulevyyn.

Löysä päällinen haastaa käyttäjäänsä olemaan entistä tarkempi, kuinka napakasti kengän saa sidottua jalkaan ja että koko on täsmälleen oikea. Muuten kengän juostavuus on edelleen erittäin kimmoisa ja hyvin hauska, mutta hiilikuitulevystä johtuen esimerkiksi mutkaisilla reiteillä hyvin kömpelö.

Kengän pito on asfaltilla hyvä, mutta esimerkiksi märällä urheilukentällä ei pitoa edelleenkään löydy mielestäni tarpeeksi. Kengän kimmoisin fiilis tuntuu myös katoavan edelleen suhteettoman nopeasti, joten 275 euron hintalapulla varustettu menopeli kannattaa säästää vain totisiin kisakoitoksiin.

Mielenkiinnolla odottelen, kun jossain vaiheessa saan haltuuni isommilla muutoksilla varustetun Lontoon maratonilla huhtikuussa julkaistun ZoomX Vaporfly NEXT%:n.

Teksti Aki Nummela, Ari Paunonen Kuvat Seppo Anttila

Juttu julkaistu Juoksijassa 5/2019.