Demi Vollering voitti Tour de France Femmesin – Sdworks joukkue menestyi takaiskuista huolimatta 

Naisten Ranskan ympäriajo
Lukulistalle
ClosePlease login

Tour de France Femmesin ensimmäisellä puoliskolla belgialainen Sdworx joukkue oli tehnyt  vakuuttavaa työtä kantaen keltaista paitaa ensimmäisestä etapista lähtien. 

Joukkueen onni näytti hetkeksi kääntyneen, kun kolmannen etapin voittanut sprintteri Lorena Wiebes joutui keskeyttämään. Joukkue kohtasi myös kritiikkiä muilta ajajilta, joiden mukaan Sdworks teki liian vähän töitä pääjoukon kärjessä, mitä pidettiin usein kilpailua johtavan joukkueen tehtävänä. 

Neljännellä etapilla Sdworxin kapteeni Demi Vollering kärsi rengasrikon. Kun huoltoauto saattoi Volleringia takaisin kohti pääjoukkoa, Vollering ajoi liian pitkään huoltoauton perässä tien vasemmalla puolella.  

Hän sai sääntörikkomuksesta 20 sekunnin aikasakon ja tippui kokonaiskilpailun toiselta sijalta seitsemänneksi. 

127 kilometrin ja mäkisen etapin uskottiin päättyvän pääjoukon kirikamppailuun. Etapin loppupuolella Sdworxin Marianne Reusser teki suuren osan pääjoukon vetotöistä.  

Yksin pitkässä 35 kilometrin irtiotossa ollut Ricarda Bauernfeind selvisi pienellä 22 sekunnin erolla ensimmäisenä maaliin ja toi Canyon-Sram joukkueelle ensimmäisen etappivoiton. 23-vuotias Bauernfeind kellotti maalissa 40,4 kilometrin keskituntinopeuden. 

Marianne Reusser ja ympäriajon toisen etapin voittanut Liane Lippert erkanivat pääjoukosta pari kilometriä ennen maalia ja ottivat paikat palkintopalllilla. 

AG Insurance – Soudal Quick-Stepin Lotta Henttala selvisi maaliin täpärästi kullekin etapille asetetun aikarajan puitteissa. Yhdeksän ajajan ryhmä joutui pysähtymään risteävän junan vuoksi. Tuomaristo kuitenkin hyvitti ajan, jonka pyöräilijät joutuivat odottamaan ja he saivat näin jatkaa kilpailua. 

Henttala hylättiin sääntörikkomuksen vuoksi 

Kuudennen etapin 122 kilometrin matkalle oli siroteltu neljä neljännen kategorian kevyttä nousua ja yksi välikiri. 

Lotta Henttala hyytyi etapin puolivälissä ja tippui pääjoukosta. Kilpailusta saatujen tietojen mukaan hänet hylättiin Henttalan pidettyä kiinni joukkueen huoltoautosta. Kansainvälisen pyöräilyliiton sääntöjen mukaan autoon tukeutuminen tai siitä pitäminen kiinni on kiellettyä. Henttala kertoi Ylelle kärsineensä vatsavaivoista. 

Myös Lid-Trek joukkuuen Elisa Longo Borghinille ja Elisa Balsamolle etappi oli ympäriajon viimeinen. Yksi kokonaiskilpailun kärkinimistä, Veronica Ewers, joutui keskeyttämään rajun kolarin vuoksi. 

Jumbo-Visma janosi etappivoittoa ja veti pääjoukkoa usean ajajan voimin. Heidän työ jäi täpärästi vajaaksi. Pääjoukko tavoitti loppusuoralla kolmen ajajan irtiotosta kaksi pyöräilijää, mutta Emma Norsgaard kiri maaliin vain sekunnin marginaalilla kaikki sprintterit kannoillaan. 

“En löydä sanoja. Haluan kiittää kaikkia, perhettä, aviomiestä ja joukkuetta. Tämä on kaikkien aikojen voitto minulle. En ole sprintteri enää, minun oli kokeiltava jotain muuta. Rakastan meidän porukkaa, meillä on hyvä tunnelma. Vaikka huomenna on raskas päivä edessä, aion juhlistaa voittoa tänään”, itkuinen Jorgensen kommentoi Movistarin toista etappivoittoa. 

Vollering osoitti valmistautumisensa onnistuneen 

Col du Tourmaletille päättyneen ja toiseksi viimeisen etapin odotettiin olevan kokonaiskilpailun kannalta ratkaiseva. Etapin maali oli 2110 metrin korkeudessa 17 kilometrin mittaisen nousun päätteeksi. 

Ympäriajon alusta saakka keltaista paitaa kantanut Sdworxin Lotte Kopecky johti yhä kilpailua. AG Insurance Soudal Quick-Stepin Ashleigh Moolman-Pasio ja Movistarin Annemiek van Vleuten olivat alle minuutin päässä.  

Van Vleuten, Demi Vollering ja Canyon-Sramin Kasia Niewiadoma karkasivat kolmestaan etapin toiseksi viimeisessä ensimmäisen kategorian nousussa. He olivat edellisvuoden kokonaiskilpailun kärkikolmikko.  

Niewiadoma sai aikaiseksi raon nousua seuranneessa alamäessä, mikä johti eripuraan työnjaosta van Vleutenin ja Volleringin välillä. Kumpikaan ei ollut valmis vetämään ja Niewiadoman etumatka kasvoi jopa minuuttiin. 

Ryhmä, jossa oli mukana muun muassa Moolman-Pasio ja kaksi Volleringin joukkuetoveria, tavoitti kaksikon ennen Tourmaletin nousua. 

Vollering teki ratkaisevan iskun, kun nousua oli kolmannes jäljellä eikä van Vleuten kyennyt vastaamaan. Vollering tavoitti Niewiadoman viisi kilometriä ennen maalia, riensi ohitse sumuiselle huipulle ja otti joukkutoveriltaan keltaisen paidan ylleen. Vahvasti ajanut Niewiadoma sijoittui etapin toiseksi. 

“Olen pettynyt. Toivoin, että minulla olisi ollut parempi päivä ja minun oli maksettava siitä hinta. En tullut tänne kilpailemaan toisesta tai kolmannesta sijasta”, van Vleuten totesi, kun Volleringin kokonaiskilpailun voitto näytti varmistuneen. 

Sdworks nappasi kasan voittoja 

Tour de France Femmes päättyi sunnuntaina 22 kilometrin aika-ajoon. Volleringilla oli minuutin ja 50 sekunnin etumatka Niewiadomaan ja lähes kahden ja puolen minuutin ero van Vleuteniin. 

Volleringia kokonaiskilpailussa tukenut Sdworxin Marianne Reusser kellotti 29 minuutin ja 15 sekunnin pohja-ajan ennen kokonaiskilpailun kärkinimiä. Reusser on hallitseva aika-ajon Euroopan mestari. Vollering ajoi toiseksi 10 sekunnin päähän joukkuetoveristaan. 

Aika-ajo ratkaisi kokonaiskilpailun kakkossijan. Niin ikään Sdworksia edustava ja aika-ajon Belgian mestari Kopecky ajoi etapin kolmanneksi ja vei vahvan aika-ajosuorituksen ansiosta Niewiadomalta kokonaiskilpailun toisen sijan samalla kokonaisajalla.  

“Kun on unelma, on työskenneltävä sen eteen ja uskottava siihen”, tuore Ranskan ympäriajon voittaja, Demi Vollering, sai liikutukseltaan sanottua. 

Kopecky voitti kirikilpailun vihreän paidan ja Niewiadoma mäkikilpailun punapallopaidan. 

26-vuotiaan Volleringin voitto ja van Vleutenin viimeinen kilpailukausi merkitsivät vallanvaihtoa hollantilaisten hallitsemassa maantiepyöräilyssä.  

Lopputulokset 

Kokonaiskilpailu, aika 

Demi Vollering, 25h 17’ 35” 
Lotte Kopecky, +3’ 03” 
Kasia Niewiadoma, +3’ 03” 
Annemiek van Vleuten, +3’ 59” 
Juliette Labous, +4’ 48” 
 

Kirikilpailu, pisteet 

Lotte Kopecky, 243 
Asleigh Moolman-Pasio, 153 
Demi Vollering, 97 
 

Mäkikilpailu, pisteet 

Kasia Niewiadoma, 27 
Yara Kastelijn, 23 
Demi Vollering, 19 
 

Joukkuekilpailu, aika 

Team Sdworks, 76h 17’ 
Canyon/Sram, +12’ 05”’ 
Movistar, +18’ 03” 

Vastaa