Maantiepyöräilijä Geraint Thomas yllätti kirillään – Pöstlberger säilytti johtonsa

Geraint Thomas Tour du Var 2021 maantiepyöräily Team Ineos
Lukulistalle
ClosePlease login

Critérium du Dauphiné -maantiepyöräilyn viides etappi aloitti viimeisen neljän etapin jakson, jossa parhaat mäkimiehet alkavat nousta kokonaiskilpailun kärkitiloille. Päivän etapilla oli vielä kirikykyisiä ajajia kamppailemassa voitosta, joka meni kuitenkin yhdelle kilpailun ennakkosuosikeista, britti Geraint Thomasille (Ineos Grenadiers).

Kokonaiskilpailun kärjessä on vielä pienet erot. Itävaltalainen Lukas Pöstlberger pitää johtajanpaitaa yhden sekunnin erolla.

175,5 kilometrin etappi alkoi viiden ajajan irtiotolla. Karkulaisryhmä kasvoi pian kahdeksaan. Kokoonpano oli kuitenkin sellainen, että sitä ei voitu laskea kauaksi. Ryhmässä ajoi tanskalainen Kasper Asgreen (Deceuninck-QuickStep), joka oli kokonaistilanteessa vain yhdeksän sekunnin päässä Lukas Pöstlbergeristä. Hänen joukkueensa Bora-Hansgrohe piti huolen, että Asgreen ei pääse uhkaamaan keltaista paitaa.

Kun maaliin oli matkaa 40 kilometriä, irtiottoryhmä oli ajettu kokonaisuudessaan kiinni. Vielä senkin jälkeen oli yksittäisiä irtiottoyrityksiä. Kovaa yritystä nähtiin vielä viimeisessä, noin 15 kilometriä ennen maalia alkaneessa lyhyehkössä, mutta jyrkässä nousussa. Nousun maksimijyrkkyys oli yli 20 prosenttia, mutta ennakkosuosikit pysyivät mukana pienentyneessä kärkiryhmässä.

Etapin viimeiselle kilometrille tultiin niin, että Ineos Grenadiers oli kärjessä. Viimeisen kilometrin alkaessa reitillä oli tiukka neulansilmäkäännös. Siinä Thomas yllätti kaikki. Hän iski hyvästä ajolinjasta, kun muut jäivät ihmettelemään. Britti sai reilun etumatkan ja se piti niukin naukin voittoon. Takaa tuli jo etappivoitonkin ottanut italialainen Sonny Colbrelli, mutta tappiota tuli 30–40 senttiä.

Jaakko Hännisen joukkueen AG2R Citroën Teamin kapteenit selvisivät etapista hyvin. Ben O’Connor on edelleen kokonaiskilpailussa sijalla 10 (+0:34) ja Aurélien Paret-Peintre sijalla 12 (+0:38). Tilanne on joukkueen kannalta hyvä, mutta joukkue koki myös epäonnea.

Kun maaliin oli 30 kilometriä, tapahtui kolari. Siinä oli mukana Hännisen joukkuetoveri Clément Venturini. Hyviä etappeja ajanut Venturini loukkaantui sen verran, että joutui jättämään kilpailun kesken.

Jaakko Hänninen teki kovan urakan. Pitkähkö etappi, lähes 30 asteen lämpö ja kova tuuli tiesivät suomalaiselle paljon töitä. Hän huolehti siitä, että kapteenit saivat riittävästi juomaa. Se tiesi monta juomanhakureissua huoltoautolta ryhmän kärkeen. Hänninen oli maalissa urakoinnistaan huolimatta 61:s (+ 1:19).

– Selkeä tehtävä. Mutta oli kova päivä. Kun näin, että Clément joutui kolariin, jäin vielä katsomaan, pääseekö hän jatkamaan ja tarvitseeko hän apua. Kun pääjoukossa oli jo hyvä vauhti päällä, jouduin tekemään paljon töitä päästäkseni takaisin. Onnistuin nousemaan porukkaan. Viimeisessä jyrkässä nousussa jouduin kuitenkin vähän löysäämään ja eroa tuli tuon minuutin verran. Joukkuetoverit muistivat kyllä maalissa kiitellä arvokkaasta ja välttämättömästä työstä, kertoi Jaakko Hänninen.

Seuraavaksi ajetaan 171 kilometrin etappi. Sen viimeiselle 50 kilometrille sijoittuvat etapin haasteet. Neljä nousua, jossa etupyörä on takapyörää ylempänä yli 20 kilometrin ajan.

 

Tulokset maantiepyöräily

73. Critérium du Dauphiné (2.UWT), Ranska

5/8 etappi Saint-Chamond – Saint-Vallier 175,5 km

1        Geraint Thomas (Iso-Britannia) Ineos Grenadiers 4:02:15

2        Sonny Colbrelli (Italia) Bahrain Victorious s.a.

3        Alex Aranburu Deba (Espanja) Astana-Premier Tech s.a.

4        Carlos Barbero (Espanja) Team Qhubeka Assos s.a.

5        Mads Würtz Schmidt (Tanska) Israel Start-up Nation s.a.

6        Michael Valgren (Tanska) EF Education-Nippo s.a.

7        Patrick Konrad (Itävalta) Bora-Hansgrohe s.a.

8        Alejandro Valverde (Espanja) Movistar Team s.a.

9        Harry Sweeny (Australia) Lotto Soudal s.a.

10      Franck Bonnamour (Ranska) B&B Hotels p/b KTM s.a.

61      Jaakko Hänninen (Suomi) AG2R Citroën Team + 1:19

 

Maantiepyöräilyn etappiajon kokonaistilanne 4/8 etapin jälkeen

1        Lukas Pöstlberger (Itävalta) Bora-Hansgrohe 16:59:22

2        Aleksei Lutsenko (Kazakstan) Astana-Premier Tech + 0:01

3        Kasper Asgreen (Tanska) Deceuninck-QuickStep + 0:06

4        Ion Izagirre Insausti (Espanja) Astana-Premier Tech + 0:09

5        Wilco Kelderman (Hollanti) Bora-Hansgrohe + 0:13

6        Geraint Thomas (Iso-Britannia) Ineos Grenadiers + 0:14

7        Ilan Van Wilder (Belgia) Team DSM s.a.

8        Richie Porte (Australia) Ineos Grenadiers + 0:16

9        Patrick Konrad (Itävalta) Bora-Hansgrohe + 0:32

10      Ben O’Connor (Australia) AG2R Citroën Team + 0:34

42      Jaakko Hänninen (Suomi) AG2R Citroën Team + 4:03

73. Critérium du Dauphiné (2.UWT), Ranska

su 30.05. etappi 1 Issoire – Issoire 181,8 km

ma 31.05 etappi 2 Brioude – Saugues  173 km: Jälleen soolovoitto maantiepyöräilyn Dauphinéssa – Jaakko Hänninen ajoi vahvasti

ti 01.06. etappi 3 Langeac – Saint-Haon-Le-Vieux  172,5 km: Kiihkeä kirietappi Colbrellin voittoon – Jaakko Hänninen maaliin samalla ajalla

ke 02.06. etappi 4 Firminy – Roche-La-Molière 16,4 km (ITT): Lutsenko aika-ajon nopein, Pöstlberger yhä Dauphinén kärjessä

to 03.06. etappi 5 Saint-Chamond – Saint-Vallier 175,5 km

pe 04.06. etappi 6 Loriol-sur-Drome – Le Sappey-en-Chartreuse 168 km

la 05.06. etappi 7 Saint-Martin-le-Vinoux – La Plagne 171 km

su 06.06. etappi 8 La Léchère-Les-Bains – Les Gets  147 km

Kuvassa Geraint Thomas alkuvuoden Tour du Varissa Ranskan Blausascissa. Kuva Shutterstock

Vastaa